ایران پرس- اقدامات امنیتی «خلیفه حفتر» افسر بازنشسته ارتش لیبی در جنوب لیبی سبب شده است تا این منطقه با وضعیت تنش و انتظار دست و پنجه نرم کند.

به گزارش پایگاه خبری الخلیج آنلاین، پس از حمله غافلگیرانه مهاجمان عضو گروه های مخالف چادی به نیروهای حفتر که 28 دسامبر گذشته در مرزهای مشترک لیبی با چاد رخ داد و به کشته شدن یک افسر و زخمی شدن 12 تن از نیروهای تیپ دهم ارتش لیبی وسرقت خودروهای نظامی آن منجر شد، جنوب لیبی به صحنه اقدامات امنیتی حفتر و نیروهای تحت امر وی، تبدیل شده است.

اقدامات حفتر در منطقه مرزی متشنج که جولانگاه گروه های مسلح به ویژه گروه تروریستی داعش و نیز باندهای قاچاق انسان و مواد مخدر به شمار می رود، پرسش برانگیز است.

رد پای عربستان سعودی و امارات

نیروهای تحت امر حفتر در پایگاه‌های «تمنت الهند»، «الواو» و « براک الشاطیء» مستقر شده و به گفته رسانه‌های خبری و شاهدان محلی، مقادیر زیادی مهمات و تسلیحات به این پایگاه ها انتقال یافته است.

به گفته ناظران، نیروهای حفتر برای تصرف شهرهای جنوبی لیبی کاملا آمادگی دارند تا بدین ترتیب دولت وفاق ملی لیبی را که مورد تأیید جامعه جهانی است، تضعیف کنند.

این در شرایطی است که عربستان سعودی و امارات از طریق حمایت از نیروهای حفتر، به طور غیر مستقیم با دولت وفاق ملی لیبی در حال جنگند.

به گزارش رسانه های خبری محلی در جنوب لیبی، بخشی از نیروهایی که در این منطقه مستقر شده اند، به «ربیع المدخلی» روحانی سعودی وفادارند.

در این حال روزنامه فرانسوی لیبراسیون نیز در گزارشی که آوریل گذشته منتشر شد، با اشاره به سیطره لیبیایی‌های سلفی وفادار به المدخلی و تحت امر امارات و عربستان، نوشت، ریاض و ابوظبی می کوشند تا برنامه‌های سیاسی خود را به لیبیایی‌ها تحمیل کنند.

شبکه خبری الجزیره نیز روز 28 دسامبر فاش کرد، امارات برای تغییر اوضاع در جنوب لیبی، نقش منفی ایفا می کند.

الجزیره به نقل از برخی منابع اعلام کرد، برای آن که فرماندهان نظامی وابسته به دولت وفاق ملی لیبی در جنوب این کشور در قالب حمایت از نیروهای حفتر قرار گیرند، با پیشنهادهای وسوسه انگیزی مواجه شده‌اند.

این منابع افزودند، اوایل دسامبر گذشته یک هیأت قبیله ای هوادار حفتر از جنوب لیبی، برای رایزنی با سران امارات درباره حمایت از تحرکات نظامی حفتر در جنوب، راهی امارات شده بود.

این اقدام هم زمان با تلاش‌های بین المللی سازمان ملل برای تقویت صلح در لیبی از طریق برقراری سازش میان طرف های درگیر، انجام شده است.

«احمد سلام الراجحی» تحلیلگر سیاسی لیبی درباره هدف از اقدامات حفتر در جنوب لیبی اظهار داشت، امارات می کوشد تا با استفاده از خلأ امنیتی که دولت وفاق ملی به نخست وزیری «فایز السراج» نیز در رفع آن ناکام بوده، اوضاع را در منطقه تغییر داده و تلاش‌های دولت لیبی را برای تحقق اهداف بهار عربی، به بن بست بکشاند.

به گفته الراجحی، با توجه به محور شرارت امارات، عربستان سعودی و مصر، لیبی به کانون نزاع منطقه ای تبدیل شده است و در این میان حفتر نیز می کوشد تا در معادله لیبی خود را به عنوان یک عنصری سخت معرفی کند. وی در بنغازی و غرب لیبی نیز این اقدام را انجام داده و امروز نیز می کوشد تا در جنوب کشور که محل فعالیت باندهای مزدور تاریخی معروف به برقه است، نفوذ کند.

الراجحی با اشاره به فعالیت گروه‌های مزدور مخالف سودانی و چادی در الجفره و الکفره و همکاری آنها با نیروهای حفتر، وی را مجری طرح‌های کشورهای منطقه ای به ویژه امارات، عربستان سعودی و مصر علیه لیبی دانست.

این تحلیلگر سیاسی لیبی در ادامه، حضور نیروهای المدخلی در میان قوای حفتر را بیانگر تلاشی برای ایجاد آشوب در میان ساختار جامعه لیبی دانسته و افزود، نیروهای وفادار به المدخلی دشمنان اخوان المسلمین هستند که برای ایفای نقش در لیبی، مورد تحریک و حمایت عربستان سعودی و امارات قرار گرفته اند همان طور که در مصر، تونس و لیبی نیز شاهد تحریک سلفی‌ها هستیم.

شعله ور کردن آتش نزاع بین المللی

از سوی دیگر «خالد السعید» استاد روابط بین الملل در دانشگاه طرابلس درباره اقدامات نظامی قوای تحت امر حفتر و شعله ور کردن آتش نزاع بین المللی در منطقه، هشدار داد.

السعید در گفت وگو با الخلیج آنلاین اظهار داشت، حفتر تحت حمایت فرانسه قرار دارد و این موضوع مخفی نیست چنانچه در عملیات مشترک با نیروهای حفتر، چند افسر فرانسوی کشته شده‌اند.

به گفته این کارشناس لیبیایی، تصرف جنوب لیبی از سوی حفتر، منافع بریتانیا و ایتالیا را به مخاطره خواهد انداخت زیرا این دو کشور در دوره حکومت «معمر قذافی» (دیکتاتور معدوم لیبی) امتیازات نفتی را در این منطقه به دست آورده‌اند و تهدید منافعشان سبب خواهد شد تا وارد عمل شوند.

السعید افزود، الجزایر نیز به تحرکات حفتر پی برده است و با حضور مصر در مرزهای مشترک خود، کاملا مخالف است. الجزایری‌ها بر این حقیقت واقفند که حفتر ابزاری در دستان مصر و امارات است و الجزایر می تواند بر طرف‌های میدانی در لیبی تاثیرگذار باشد و در نبردی ناخوشایند، از آنها حمایت کند.

السعید دولت وفاق ملی به نخست وزیر السراج را مسوول اوضاع نابسامان جنوب لیبی دانسته و اظهار داشت، با وجود آن که مدتی طولانی از آغاز فعالیت دولت وفاق در لیبی گذشته و مردم جنوب به خاطر بحران اوضاع اعتراضاتی داشته‌اند، اما این دولت فاقد قدرت نظامی منضبط در جنوب است و هنوز برای این منطقه فرماندار منصوب نکرده است.

به گفته السعید، طرف‌های منطقه ای و به طور مشخص، مصر و امارات در تلاشند تا از خلأ امنیتی و خشم مردمی برای اجرای برنامه‌های خود در منطقه سوءاستفاده کنند زیرا این مساله تشدید بحران و در نتیجه شکست تلاش‌های امنیتی برای حل بحران را به دنبال خواهد داشت.

این کارشناس لیبیایی افزود، از زمان سرنگونی نظام قذافی، لیبی با هرج و مرج امنیتی و سیاسی دست و پنجه نرم می کند؛ این مساله سبب تشکیل دو دولت در لیبی شده است که نخستین دولت که تحت حمایت بین المللی است، دولت وفاق است که در طرابلس حضور دارد و دومین دولت نیز دولت طبرق در شرق لیبی است.

هرج و مرج ناشی از حضور دو دولت در لیبی، سبب افزایش نفوذ شبه نظامیان مسلح در کشور شده است؛ همانطور که در فاصله ماه‌های اوت تا سپتامبر گذشته، درگیری میان گروه‌های مسلح در طرابلس، بیش از 60 کشته برجای گذاشت.

طی ماه‌های گذشته مذاکرات پیشبرد روند سیاسی در لیبی، در پاریس، پایتخت فرانسه و شهر پالرمو ایتالیا انجام شد. در ابتدای ماه سپتامبر نیز «عماد السائح» رییس کمیسیون عالی انتخابات ملی لیبی اعلام کرده بود، در صورت فراهم شدن شرایط امنیتی، همه پرسی درباره قانون اساسی جدید لیبی در فوریه آینده (سال 2019) برگزار خواهد شد.

141/118

بیشتر بخوانید:

حمایت تسلیحاتی امارات از تروریست‌های لیبی

تسلط نیروهای حفتر بر ۷۵ درصد شهر درنه لیبی

گسترش حضور نظامی امارات در لیبی/ تحلیل