به گزارش ایران پرس، اینیاکی خیل سان ویسنته کارشناس امور بین الملل جناب آقای «اینیاکی خیل سان ویسنته» در مصاحبه ای با صدای برون مرزی جمهوری اسلامی ایران درباره ابعاد جنگ اقتصادی سخن گفت که ممکن است در پی تصمیم اخیر دولت ترامپ مبنی بر اعمال تعرفه بر واردات فولاد و آلومینیوم اروپا و آسیا را تهدید کند.
چین در واکنش به جنگ تجاری ترامپ اعلام کرده که به دنبال جنگ تجاری نبوده و در صورتی که سوبسیدهای تعرفه ها به منافع این کشور آسیبی وارد کند به اقدام امریکا پاسخ خواهد داد.
اتحادیه اروپا که بیشتر از سایر کشورها تحت تاثیر این تصمیم ترامپ قرار دارد از ترامپ خواسته این اتحادیه را از تصمیم فوق معاف کند، این درحالی است که امریکا فقط کانادا و مکزیک را از این موضوع مستثنا کرده است.
سوال: جناب آقای خیل قدری در این مورد توضیح دهید که آیا ممکن است این موضوع به جنگی تجاری بیانجامد؟
جواب: بله، ترامپ نماینده منافع قشری از جامعه امریکاست که بر این جامعه مسلط بوده و فقط به دنبال تقویت توان تولید این کشور است تا جایی که بسیاری از تحلیلگران و اقتصاد دانان جامعه کاپیتالیستی کنونی امریکا را به عنوان عصر سوم کاپیتالیسم این کشور قلمداد می کنند که دیگر رو به افول است. گفته می شود که این عصر به طور اساسی به فولاد و آلومینیوم وابسته است، به کاربرد آهن و تکنولوژی ساخت اتوموبیل که در سالهای پایانی دهه هشتاد و سالهای آغازین دهه 90 قرن بیستم به اوج شکوفایی خود رسیده بود. در امریکا کارخانه های بزرگ خودروسازی در دیترویت وجود دارد، همچنین کارخانجات بزرگ فولاد سازی و سازه های بزرگ دریایی وجود دارد که همگی عملا تعطیل شده اند. در این کشور فعالیتهای تولیدی و تجاری که به دوره کاپیتالیسم سالهای 50 جنگ جهانی دوم و سالهای 60 مربوط می شود به طور نابود شده اند زیرا این نوع فعالیتهای تولیدی و تجاری بعدها توسط کشورهای در حال توسعه با رشد تکنولوژی های صنعتی جدید از دهه 90 تا کنون کنون به طرز چشمگیری توسعه و گسترش یافته است. از این رو دونالد ترامپ که نماینده منافع این قشر و دیگر اقشار کاپیتالیستی جامعه امریکاست، مانند طبقه ای که صنعت عکاسی و گردشگری و صنایع سرمایه های سود آور را در دست دارند، سعی در راضی نگه داشتن این اقشار دارد. گفته می شود قسمت اعظم رای هایی که به ترامپ داده شد متعلق به کارگرانی است که دیگر به 50 سالگی رسیده و یا بازنشسته شده اند و یا در آستانه بازنشستگی هستند.
در حال حاضرهمه ی فعالیت های تجاری و اقتصادی وابسته به این نظام سرمایه داری، دیگر نمی خواهند به عقب بازگردند، از این رو ترامپ تلاش می کند با استفاده از جنگ تجاری و افزایش تعرفه ها بیش از حد هزینه، 25 درصد به فولاد و 10 درصد به آلومینیوم، این صنایع را که او معتقد است می خواهند خود را مجددا راه اندازی کنند، دوباره احیا کند تا با این کار پس انداز اقتصادی به ایالات متحده باز گردد.
البته تحلیل ها نشان می دهد در عصر حاضر، سرمایه داری امریکا دیگر ویژگیهای دهه 70 را ندارد. جامعه سرمایه دار جهانی دیگر کاملا تغییر کرده است . درچنین شرایطی سرمایه داری نوین در سطوح دیگر دیده می شود. برای مثال کشورهایی مانند چین ، کره جنوبی، فیلیپین ، برزیل و افریقای جنوبی فولاد، آلومینیوم و آهن تولید می کنند و البته با کیفیتی بالا و به مراتب ارزانتر از امریکا. البته این مسئله دلایل دیگری نیز دار . مثلا این که امروزه آلیاژهایی با مواد نادر و کمیاب با موادی با منشاء خاک تولید می شود که با آنها فولاد و آلومینیوم هایی بسیار انعطاف پذیرتر، مقاوم تر و محکم تر می سازند؛ حتی با خواصی کاملا مورد نظر مشتری.
در دوره حاضر تفاوتهای زیادی وجود دارد که با توجه به اقتصاد شهرهای بزرگ آمریکا، این کشور دیگر قادر نیست میلیون ها شورلت، فورد و خودروهای دیگر تولید کند. به عنوان مثال در سال 2007 زمانی که صنعت خودروسازی در فرایند ملی سازی زیرزمینی توسط دولت ایالات متحده نجات یافت، کارخانه تولید فورد موفق شد همچنان به کار خود ادامه دهد. چیزی که ترامپ به دنبال آن است، بازگشت به گذشته و احیای تولید سرمایه داری با همان تکنولوژی قدیمی و برتر است تا با این کار بتواند اقتصاد امریکا را تقویت کند.
سوال: حال به عنوان پایان بحث، لطفا بفرمایید دولت امریکا با چنین اقداماتی به دنبال چیست؟
جواب: کشورهایی که فولاد، آهن و آلومینیوم و ... تولید می کنند مانند چین، کره جنوبی، آلمان و برخی دیگر از کشورهای اروپایی، با قیمتی پایین تر و کیفیتی مشابه و حتی بهتر از تولیدات امریکایی محصولات خود را به امریکا می فروشند. قابل توجه این که امریکا دیگر چنین تولیداتی نداشته و اگر هم دارد به مراتب گران تر و با کیفیتی پایین تر است. با این اقدام ترامپ، این کشورها بازار بسیار مهمی را از دست خواهند داد. این مسئله باعث ایجاد تنش های زیادی شده که البته در حال حاضر در زمینه فولاد و آلومینیوم است و ممکن است به سطوح دیگر نیز کشیده شود.
درحال حاضر یک جنگ تجاری در حال وقوع است و در محورهای اصلی تجارت جهانی نوعی جنگ اقتصادی پنهان در گرفته است؛ همچنین در قراردادهای تجارت آزاد جهانی. این جرقه ای است که در حال شعله ور شدن است و ما قطعا در آستانه یک جنگ اقتصادی بسیار سخت قرار داریم. بله، بنابراین ترامپ با این تصمیم سه هدف را در پیش رو دارد: اول این که حمایت طبقه سرمایه داری امریکا را جلب کند،؛ همچنین حمایت بخشی از بورژوازی امریکا که به شدت از وی انتقاد می کنند. چون به خوبی می دانند دستیابی وی به هدفش در افزایش تعرفه مذکور ناممکن است و در نهایت هدف دیگر وی رویارویی و تقابل با دنیاست. با این اقدام، دنیا ترامپ را بیش از گذشته خطری برای صلح و ثبات جهان خواهد دید و با چنین تصمیماتی بسیار بی ثبات کننده، کشورهای جهان دیدی منفی تر از گذشته نسبت به سیاست های اقتصادی و خارجی امریکا خواهند داشت. 134/111
مترجم: طیبه موسیوند
بیشتر بخوانید:
لاگارد خطاب به ترامپ: جنگ های تجاری برنده ندارد
اروپا برای پاسخ به جنگ تجاری ترامپ آماده است
سیانبیسی: اروپا در جنگ تجاری علیه امریکا با کشورهای غیراروپایی متحد شود