2 اسفندماه، یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و نخستین انتخابات میاندورهای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری، برگزار خواهد شد.
در اصل پنجاه و ششم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران درباره انتخابات آمده است: "حاکمیت مطلق بر جهان و انسان از آن خداست و هم او، انسان را بر سرنوشت اجتماعی خویش حاکم ساخته است. هیچ کس نمی تواند این حق الهی را از انسان سلب کند یا در خدمت منافع فرد یا گروهی خاص قرار دهد و ملت این حق خدا داد را از طرقی که در اصول بعد می آید اعمال می کند."
مطابق اصل شصت و دوم (62) قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی از نمایندگان ملت تشکیل می شود که به طور مستقیم و با رأی مخفی برای یک دوره چهار ساله انتخاب میشوند. ساز وکار انتخابات در ایران پیچیده اما دقیق است. پس از صدور دستور شروع انتخابات از طرف وزارت کشور در مرکز هر حوزه انتخابیه، هیأت اجرایی انتخابات تشکیل می شود تا مقدمات کار برگزاری انتخاباتی قانونمند و سالم را فراهم سازد.
مطابق قانون اساسی شورای نگهبان امر نظارت بر انتخابات مجلس خبرگان رهبری، ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آرای عمومی و همهپرسی را برعهده دارد.
انتخابات و برگزاری متناوب و منظم و ادواری آن یکی از نـشانه های بارز مشارکت سیاسی و مردم سالاری است بدین معنا که رای دهندگان به طور منظم و ادواری برای انتخاب نمایندگان سیاسی خود در انتخابات متعدد شرکت می کنند و آراء آنها همواره قدرت را به کسانی که برگزیده مـی شوند، تـسلیم می کند.
در نظام های مردم سالار، انتخابات دوره ای فرصتی است برای مردم که نظر خود را نسبت به شیوه حکومت و مدیریت یک دولت ابراز کنند و اگر نارضایتی نسبت به آن داشته باشند، کـسی یـا گروهی دیگر را که صلاح تر و با کفایت تر می شناسند، جایگزین سازند. بدین وسیله سیستم سیاسی رو به اصلاح و بهبودی و تکامل تدریجی پیش می رود.
نویسنده: مهرداد هاشمی
116/117