ایران پرس: سومین سالگرد انفجار مهیب بیروت در حالی فرا رسید که هنوز روند قضایی پرونده این انفجار تکمیل نشده و لبنان نیز همچنان با دولت موقت اداره می‌شود.

۴ اوت ۲۰۲۰ بود که انفجار مهیبی در بیروت رخ داد. این انفجار بر اثر آتش‌سوزی در انباری در بندر بیروت که مواد شیمیایی از سال ۲۰۱۳ ذخیره شده بود، رخ داد.

در اثر این انفجار، بیش از ۲۲۰ نفر کشته و  بیش از شش هزار و ۵۰۰ نفر زخمی شدند. علاوه بر این، ویرانی‌ها و خرابی‌های گسترده‌ای هم برجای گذاشت.

سه سال پس از این انفجار مهیب، اما هنوز لبنان شاهد شرایط باثباتی نیست. خانواده‌های قربانیان همچنان منتظر اجرای عدالت در قبال عوامل انفجار هستند.

در همین راستا، نیز در آستانه سومین سالگرد انفجار بیروت، صدها تن از مردم لبنان به همراه خانواده‌های قربانیان این حادثه و تعدادی از نمایندگان فعلی و پیشین پارلمان لبنان ضمن برگزاری تظاهرات، خواستار تسریع در روند قضایی پرونده و اجرای عدالت در قبال مسببان این رخداد شدند.

به نظر می‌رسد، همان‌گونه که درباره مسببان این حادثه در همان روزهای نخست، سیاسی‌کاری صورت گرفت، روند قضایی پرونده نیز گرفتار این موضوع شده است.

جریان سیاسی ضد مقاومت که از بیرون از لبنان نیز حمایت می‌شد از نخستین لحظات انفجار بندر بیروت تلاش کردند جریان مقاومت را به‌عنوان متهم معرفی کنند و این تلاش هنوز نیز ادامه دارد.

«سیدحسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله لبنان در سومین سالگرد این فاجعه با اشاره به ناکامی جریان آمریکایی در متهم کردن حزب‌الله گفت: "همان‌هایی که این قضیه را سیاسی کردند و آن را به روند تحولات منطقه ربط دادند مانع از کشف حقیقت نیز شدند."

شیخ «علی دعموش» معاون رئیس شورای اجرایی حزب‌الله لبنان هم در این‌باره اظهار داشت: "مهم‌ترین مشکلی که پرونده انفجار بندر بیروت با آن مواجه شد، بهره‌برداری از خون قربانیان، بهره‌برداری سیاسی، گمراه کردن و تباه کردن حقیقت در هزارتوهای سیاسی‌کاری بود."

«ابراهیم حطیط» سخنگوی کمیته خانواده‌های قربانیان انفجار بیروت هم در سومین سالگرد این انفجار مهیب اعلام کردک "بعد از 3 سال همه منتظر نشسته‌اند تا ببینند چه اتفاقی قرار است بیفتد و هنوز هیچ عدالتی اجرا نشده است. علت اصلی این امر سرمایه‌گذاری سیاسی برخی احزاب در پرونده انفجار بیروت بوده و مداخله احزاب در این پرونده موجب اختلاف میان خانواده‌های قربانیان شد."

نکته مهم دیگر این است که سه سال پس از انفجار بندر بیروت، لبنان هنوز با دولت موقت اداره می‌شود.

دولت «حسان دیاب» عمر کوتاهی داشت، «سعد الحریری» موفق به تشکیل کابینه نشد، «نجیب میقاتی» نیز پس از یک دوره کوتاه موقت، از اوت 2022 مأمور به تشکیل کابینه شد، اما با گذشت یک سال هنوز موفق به انجام این امر نشده است.

وضعیت کنونی در لبنان بیش از همه مطلوب رژیم صهیونیستی و آمریکا است که خواستار حضور دولتی ضعیف و موقت در این کشور هستند. مداخله خارجی همان‌گونه که در روند پرونده انفجار بیروت اختلال ایجاد می‌کند، عامل مهم برای تشکیل نشدن کابینه جدید لبنان نیز محسوب می‌شود.

نویسنده: سیدرضی عمادی

 

117