«رسول گودرزی» کارشناس مسائل منطقه در مصاحبه با رادیو اسپانیایی برون‌مرزی از کناره‌گیری غیرمنتظره «سعد حریری» نخست وزیر لبنان و حواشی و پیامدهای این موضوع می گوید.

هدف عربستان از بازداشت حریری چه بود؟

باید شرایط کنونی لبنان را در منطقه خاورمیانه مورد نظر قرار داد. لبنان کشوری است بسیار استراتژیک که هم پیمان نزدیک جمهوری اسلامی ایران به شمار می رود؛ به ویژه رئیس جمهور این کشور، «میشل عون» همچنین جنبش مقاومت اسلامی لبنان تحت عنوان حزب الله دو هم پیمان نزدیک ایران به حساب می آیند.

از سوی دیگر از طریق لبنان، ایران می تواند در برابر هژمونی تحمیلی رژیم اسرائیل و عربستان بر منطقه ایستادگی کند. به نظر من شرایط کنونی در لبنان در حقیقت ایجاد نزدیکی و همبستگی میان رژیم اسرائیل و عربستان است تا بتوانند بدین وسیله از طریق لبنان روی ایران اعمال فشار کنند.

کناره گیری سعد حریری و سخنانش کاملا نشان دهنده این است که متن دیکته شده وی از سوی عربستان بوده است و همان کلمات و مواردی بوده که همیشه عربستان در اتهاماتش علیه ایران طرح می کند.

چیزی که هدف آنهاست لطمه زدن به وجهه ایران، گسترده نمودن آتش جنگ در منطقه و ایجاد آشوب و فتنه علیه ایران است.

آنها به چه طریقی می خواهند به این اهداف دست یابند؟ در سال 2005 وقتی حمله تروریستی علیه رفیق حریری، پدر سعد حریری رخ داد آنها سوریه را به این حمله تروریستی متهم کردند.

در آن شرایط دولت وقت سوریه مجبور شد تمامی نیروهای خود را از خاک لبنان خارج کند. حال امروز می خواهند همین کار را با جمهوری اسلامی ایران انجام دهند و میشل عون و همچنین جنبش مقاومت اسلامی لبنان، حزب الله را از صحنه خارج کنند.

این درحالی است که می بینیم آنها در رسیدن به این اهدافشان نا کام مانده اند و در روز اربعین ما شاهد شنیدن شعارها و اظهارات زیادی در حمایت از حزب الله و ضد عربستان سعودی در داخل لبنان و از سوی سیاستمداران این کشور بودیم.

تا جایی که حزب سعد حریری، یعنی حزب آینده ضمن حمایت از حزب الله مراتب اعتراض خود را به عربستان به خاطر بازنگرداندن حریری به لبنان اعلام کرد.

 

عربستان سعودی حزب الله را مسئول شلیک موشکی می داند که به گفته آنها ساخت ایران بوده و هفته گذشته از خاک یمن به سوی عربستان شلیک شده است. از سوی دیگر ریاض ادعا دارد ایران حوثی ها را در یمن تجهیز نظامی نموده است؛ کسانی که عربستان مدت هاست با آنها در جنگ به سر می برد. در مقابل، تهران این اتهامات عربستان را رد کرده است. به نظر شما این اتهامات ناشی از دشمنی عربستان با ایران است؟

این خصومت عربستان به ایران وجود دارد ولی بایست این موضوع را از دیدی وسیع تر بررسی کرد.

این موضوع تنها مربوط به روابط ریاض- تهران نمی شود بلکه بخشی از یک برنامه بسیار عظیم علیه جمهوری اسلامی ایران به خصوص برنامه موشکی این کشور است.

این روزها در مورد برنامه موشکی ایران سخن به میان می آید همان طور که قبلا در مورد برنامه هسته ای ایران مدام صحبت می شد. حال می خواهند برنامه موشکی ایران را زیر سئوال برند و با این کار به دنبال تضعیف توان دفاعی این کشور هستند. آنها چه کار می کنند؟ ادعا می کنند برای مثال موشک حوثی ها یا جنبش مردمی یمن تحت عنوان انصارالله و به طور کل تمامی تجهیزات نظامی این جنبش ساخت ایران بوده و با این ادعا قصد دارند ایران را تحت فشار قرار دهند.

عربستان عمال کشورهای غربی، امریکا و رژیم اسرائیل است تا ایران هراسی را در منطقه اشاعه دهند و در نهایت برنامه موشکی ایران را نابود کنند.

 

رئیس جمهوری امریکا، دونالد ترامپ توافق هسته ای ایران را تایید نمی کند و این کشور را به توسعه برنامه موشکی خود متهم می کند.

ترامپ با تایید نکردن توافق هسته ای ایران قصد دارد تجدید نظرهایی بر آن اعمال کند. از سوی دیگر یک نمایشی از سوی اتحادیه اروپا به راه افتاده است؛ این که می گویند برنامه هسته ای ایران را قبول دارند ولی برنامه موشکی این کشور را زیر سئوال می برند.

آنان از طرح این موضوع در حواشی برنامه هسته ای ایران دو هدف را دنبال می کنند: یکی این که توافق هسته ای ایران پا برجا بماند چون از نظر آنان ایران نباید انرژی هسته ای داشته باشد، دوم این که قصد دارند برنامه موشکی ایران را به طور کلی حذف کنند و از میان ببرند. 

133/110

بیشتر بخوانید: 

میشل عون: اقدام ریاض در بازداشت حریری خصمانه است/ سعد حریری : به لبنان باز می گردم

آیا سعد حریری به لبنان باز خواهد گشت؟ + ویدئو

حرف‌های تکراری و هراس امنیتی سعد حریری/ تحلیل

 میشل عون: این مواضع، دیدگاه سعد حریری نیست

استعفاء و اقامت اجباری سعد حریری در عربستان از منظر حقوقی/تحلیل