ایران پرس- نشست یک روزه بغداد روز ۲۸ اوت با مشارکت ۹ کشور فرانسه، ایران، مصر، عربستان، ترکیه، قطر، اردن، کویت و امارات برگزار شد.

چند نکته مهم درباره این نشست وجود دارد.

نشست بغداد دستاورد اقتصادی نخواهد داشت

اول؛ این نشست با هدف جذب سرمایه‌گذاری و کمک اقتصادی در بغداد برگزار شد، اما به نظر نمی‌رسد این هدف در نشست بغداد محقق شده باشد زیرا شرکت کنندگان در نشست هیچ تعهد یا سخنی در این خصوص مطرح نکردند. پیش از برگزاری نشست نیز برخی از تحلیلگران عراقی عنوان کرده بودند این نشست دستاورد اقتصادی برای این کشور نخواهد داشت.

افزایش پرستیژ الکاظمی

دوم؛ به نظر می‌رسد مهم‌ترین هدف واقعی این نشست، مانور قدرت مصطفی الکاظمی و حامیان وی بود. الکاظمی که تلاش زیادی انجام داد حمایت‌ها از خود در داخل عراق را افزایش دهد و شانس نخست کسب نخست وزیری پس از انتخابات اکتبر باشد، با نشست بغداد در فاصله ۴۰ روز تا انتخابات درصدد این بود که نشان دهد از حمایت خارجی نیز برخوردار است. در واقع، نشست بغداد در جهت افزایش پرستیژ سیاسی مصطفی الکاظمی بود.

عراق در صدد احیا و بازبینی نقش منطقه‌ای

سوم؛ این نشست نشان می‌دهد عراق درصدد احیا و بازیابی نقش منطقه‌ای خود است. چهره‌ای که این نشست و نشست‌های این چنینی از عراق نشان می‌دهد این است که عراق بازیگری صلح ساز و میانجی گر است که تلاش می‌کند تنش‌های منطقه‌ای و اختلاف میان کشورها را کاهش دهد. در نشست روز گذشته، امیر قطر و نخست وزیر امارات و همچنین رئیس جمهور مصر و امیر قطر با هم دیدار و گفتگو کردند، در حالی که میان این کشورها اختلاف وجود دارد. الکاظمی با برگزاری نشسته‌ای این چنینی سعی دارد عراق را به مرکز گفتگوهای منطقه‌ای تبدیل کند. در همین راستا نیز همه شرکت کنندگان از ابتکار عراق قدردانی کردند.

فرانسه درصدد بازگشت به غرب آسیا

چهارم؛ موضوع مهم دیگر، حضور امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه در نشست بغداد است. مکرون تنها مقام ارشد غربی بود که در نشست بغداد حضور داشت. حضور مکرون نشان می‌دهد وی درصدد بازیابی نقش و جایگاه فرانسه در منطقه غرب آسیا است. مکرون سال گذشته نیز پس از انفجار چهارم اوت بندر بیروت دو بار به لبنان سفر کرد و حتی طرحی برای کاستن از بحران لبنان ارائه داد.

تقویت منطقه‌گرایی

پنجم؛ شرکت کنندگان در نشست بغداد بر لزوم اعتماد بیشتر کشورهای منطقه به هم ، گفتگو میان کشورها و کاستن از اختلاف‌ها تأکید کردند. حتی فؤاد حسین، وزیر خارجه عراق اعلام کرد از آنجایی که دعوت از سوریه اختلاف زا بود و برخی از کشورها موافق حضور سوریه در نشست بغداد نبودند، از این کشور دعوت نشده است. احمد ابوالغیظ دبیرکل اتحاد عرب نیز در نشست بغداد بر لزوم تلاش کشورها برای پایان دادن به فرقه‌گرایی در منطقه تأکید کرد. به نظر می‌رسد نشست بغداد و نشستهای نظیر آن می‌تواند به تقویت منطقه‌گرایی در غرب آسیا منجر شود و این موضوع مهمی است.// 114

نویسنده: سید رضی عمادی

رایزنی‌های امیرعبداللهیان در بغداد، تاکید بر گسترش همکاری‌ها

حمایت از امنیت و ثبات در عراق نقطه مشترک سخنرانی حاضرین در اجلاس بغداد

نشست بغداد؛ از سطح مشارکت تا اهداف عراق