قوت گرفتن صحت گزارش هایی در مورد انتقال شورای رهبری طالبان افغانستان موسوم به شورای کویته به ولایت هلمند با واگذاری شهرستان مارجه به گروه طالبان، باعث شد تا مسئولان امنیتی افغانستان به مجلس سنا فراخوانده شوند.

نمایندگان مجلس سنای افغانستان اعلام کرده اند واگذاری این شهرستان به طالبان، زمینه‌‌سازی برای "انتقال شورای رهبری طالبان از کویته پاکستان به افغانستان" بوده و این تصمیم "خیانت ملی" است.

به همین دلیل مجلس سنای افغانستان تصمیم گرفت وزیر دفاع، وزیر کشور و رییس اداره امنیت ملی این کشور را برای پاسخگویی درباره موضوع "واگذاری مارجه به طالبان" به نشست عمومی خود  فرا بخواند.

حدود یک ماه پیش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک منبع نزدیک به طالبان اعلام کرد شورای رهبری این گروه از پاکستان به استان هلمند افغانستان منتقل شده است، اما ارگ ریاست جمهوری این کشور این خبر را تایید نکرد.

این در حالی است که برخی از رسانه‌ها اعلام کردند وزارت دفاع ملی افغانستان تصمیم گرفته است نیروهای امنیتی این کشور را از شهرستان مارجه‌ استان هلمند تخلیه و زمینه را برای انتقال شورای رهبری گروه طالبان از پاکستان که 16 عضو دارد فراهم کند.

این شورا فعالیت‌ های روزانه، تغییر استراتژی و راهبرد این گروه را مدیریت می‌کند. برخی ناظران می گویند انتقال شورای رهبری طالبان افغانستان به ولایت هلمند آن کشور در چارچوب تغییر سیاست پاکستان در قابل این گروه و همچنین تغییر آرام مواضع طالبان در مورد تحولات افغانستان صورت گرفته است.

بعد از امضای توافقنامه صلح بین دولت افغانستان و حزب اسلامی حکمتیار که موجب انتقال این حزب از پاکستان به  افغانستان خواهد شد موضوع انتقال شورای رهبری کویته متعلق به طالبان نیز مطرح شد.

هر چند طالبان همچنان هر گونه مذاکره صلح با دولت افغانستان را رد می کند اما برخی جریانات در این کشور براین اعتقادند که وزارت دفاع افغانستان با خارج کردن نیروهای نظامی و امنیتی از مناطقی همچون مارجه درحال زمینه سازی برای استقرار طالبان در جنوب و جنوب شرق افغانستان است تا زمینه هر گونه صلح نیز فراهم شود.

در این حال پاکستان نیز که به شدت تحت فشارهای محافل منطقه ای و بین المللی بخصوص دولت افغانستان برای وادار کردن طالبان برای پیوستن به روند صلح این کشور قرار دارد می کوشد با وادار کردن شورای کویته برای انتقال به افغانستان به گونه ای از فشارها بر اسلام آباد بکاهد.

البته در این مورد اخیرا گزارشهای ضد و نقیضی در مورد برخورد نیروهای امنیتی پاکستان با سرکردگان طالبان مستقر در آن کشور منتشر میشود.با این حال به نظر می رسد طالبان با هدف تقویت همگرایی میان همه جناحها و گروههای خود که بعد از مرگ ملا عمر سرکرده پیشین خود دچار گسست شده است درصدد انتقال شورای رهبری خود به ولایت هلمند افغانستان است و در همان حال موافقت ضمنی دولت افغانستان  با این اقدام بیانگر پذیرش حضور طالبان در ساختارهای سیاسی آتی افغانستان است .

به نظر می رسد طالبان نیز به این نتیجه رسیده است که ادامه حضور شورای رهبریش در پاکستان به معنای ادامه سرسپردگی  این گروه در برابر پاکستان و سازمان اطلاعات ارتش این کشور آی اس آی تلقی می شود و بر وجهه طالبان در افغانستان تاثیر منفی دارد.به همین دلیل طالبان درصدد انتقال شورای کویته به ولایت هلمند است.

البته با توجه به اینکه ولایت هلمند مرکز تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان است انتقال رهبری این گروه به این ولایت در حالی که طالبان با مشکل درآمدی در پاکستان روبرو است قابل توجه و تامل است .