در این بیانیه تأکید شده است که دولت میانمار در اجرای توصیههای دفتر حقوق بشر سازمان ملل که در ماه ژوئن گذشته صادر شد، ناکام مانده است.
نماینده آژانس پناهندگان سازمان ملل در بنگلادش نیز اعلام کرد که حدود 30 هزار نفر از اقلیت قومی روهینگیا در پی هجوم نیروهای نظامی در ماه اکتبر، خانههای خود را ترک کرده و به بنگلادش گریختهاند.
مک کسیک خاطرنشان کرد، نیروهای نظامی میانمار به کشتار مردان این گروه اقلیت، سلاخی بچهها، تجاوز به زنان و آتش زدن خانههای آنان مشغولند و مجبورشان میکنند که باعبور از عرض رودخانه به بنگلادش بروند.
دیدبان حقوق بشر هم اعلام کرده در هفته گذشته حدود هزار خانه متعلق به مسلمانان روهینگیا در روستاهای شمال غربی میانمار سوخته و با خاک یکسان شده است.
حملات نظامیان ارتش میانمار از ماه اکتبر گذشته تاکنون به بهانه حمله افراد مسلح به چند مقر پلیس در ایالت راخین و کشته شدن 9 نیروی پلیس، موجب کشته شدن صدها تن از مسلمانان روهینگیا و آواره شدن دهها هزار نفراز آنان شده است.
ارتش میانمار، مسلمانان راخین را به دخالت در این حمله متهم کرده است.
گزارش های منتشر شده از ابعاد مختلف جنایات ارتش میانمار در راخین علیه مسلمانان در چارچوب توطئه ای بزرگ برای پاکسازی قومی در این ایالت است که در برخی از کشورهای آسیایی عضو اتحادیه جنوب شرق آسیا(آسه آن) با واکنش تند مسلمانان مواجه شده است.
در هفته گذشته صدها تن از مسلمانان در مالزی، اندونزی و تایلند با تجمع در مقابل سفارتخانه میانمار در آن کشورها، خواستار توقف کشتار مسلمانان روهینگیایی در راخین شدند. با توجه به عضویت میانمار در آسه آن، مسلمانان کشورهای عضو این اتحادیه منطقه ای انتظار دارند تا دیگر اعضای آسه آن از ظرفیت های در اختیار برای فشار بر مقامات یانگون برای توقف خشونت علیه مسلمانان در راخین استفاده کنند.
به خصوص آنکه در بین اعضای آسه آن، اندونزی که بیشترین جمعیت مسلمانان را در بین کشورهای جهان در خود جای داده از نظر مردم مسلمان این کشور مسئولیت مهمی در اتخاذ سازوکاری مناسب برای کمک به توقف کشتار و جنایت علیه مسلمانان در میانمار دارد.
چنانچه اعضای آسه آن بر اساس موازین حقوق بشری از اقدامات بازدارنده این اتحادیه علیه میانمار برای توقف خشونت علیه مسلمانان در این کشور استفاده کنند، دولت یانگون در سیاست سرکوب و کشتار در راخین عقب خواهد نشست.
این دیدگاه وجود دارد که نهادهای منطقه ای و بین المللی از جمله سازمان ملل وسازمان همکاری اسلامی هم از ظرفیت هایی برای تحت فشار قرار دادن دولت میانمار برای توقف خشونت علیه مسلمانان در این کشور برخوردارند که البته تاکنون مورد توجه قرار نگرفته است.
البته با توجه به توصیف کمیساریای عالی پناهندگان از خشونت در میانمار علیه مسلمانان به عنوان جنایت علیه بشریت، دادگاه کیفری بین المللی هم می تواند علیه مقامات سیاسی و نظامی یانگون به دلیل ارتکاب نظامیان تحت امر آنها به صدها فقره جنایت مختلف در راخین اعلام جرم کند.