"ژانگ یوسویی" Zhang Yesui درنشست سالانه پارلمان چین درپکن گفت: این کشور خواهان جنگ تجاری با آمریکا نیست اما اگر واشنگتن تدابیری اتخاذ کند که به منافع چین ضربه بزند،این کشور هم بی تفاوت نخواهد بود.
"هوآ چون یینگ" Hua Chunying سخنگوی وزارت امور خارجه چین نیزدرباره تصمیم اخیر رییس جمهوری آمریکا برای اعمال مالیات بر واردات فولاد و آلومینیوم از آن کشورگفت: پکن از واشنگتن می خواهد به قوانین تجاری بین المللی پایبند باشد و مشارکتی مثبت در حفظ نظم تجاری بین المللی داشته باشد.
این واکنش چین پس از آن صورت گرفت که "دونالد ترامپ" رییس جمهوری آمریکا اعلام کرد این کشورمالیات 25 درصدی بر واردات فولاد و مالیات 10 درصدی بر واردات آلومینیوم از چین اعمال خواهد کرد. این تصمیم موجب نگرانی برخی کشورها از جمله چین شده است.
از زمان روی کارآمدن ترامپ در آمریکا،بخشی از برنامه های جنجالی وی در اقتصاد بین المللی معطوف به چگونگی تجارت با چین بوده است که رویکردهای رئیس جمهوری آن کشور از سوی مقامات پکن به عنوان جنگ تجاری تعبیر شده است.
ترامپ که شعار "اول آمریکا" را دردستورکارخود قرار داده است، تلاش دارد با اعمال تعرفه های سنگین وغیر متعارف بر واردات از چین،حضور شرکت های چینی در بازارهای آمریکا را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهد.
شرکت های تولید کننده فولاد که بازار قابل توجهی درآمریکا دارند، افزایش تعرفه های گمرکی برای صادرات فولاد به این کشوراز سوی ترامپ را خلاف قوانین تجاری بین المللی می دانند و آنرا سیاستی ضد رقابتی ارزیابی کرده اند.
البته دامنه جنگ تجاری ترامپ ضد رقبای اقتصادی خود تنها به چین محدود نشده و برخی کشورها از جمله کانادا، کره جنوبی و شماری از کشورهای اروپایی را هم دربرگرفته است. به همین دلیل است که صدراعظم آلمان از رییس جمهوری فرانسه خواست موضعی واحد در قبال جنگ تجاری آمریکا اتخاذ کنند.
این سیاست ترامپ که شماری از کشورهای مختلف را در بازار فولاد آمریکا تحت تاثیر قرار می هد،می تواند موجب ایجاد بلوکی جدید برای مقابله با جنگ تجاری این کشور ضد رقبای اقتصادی بشود حتی این گمانه هم مطرح است که این بار در شکایت ازسیاست های ضد تجارتی ترامپ به سازمان تجارت جهانی، چین تنها نخواهد بود و کشورهایی که با محدودیت های تعرفه ای آمریکا مواجه شده اند،ممکن است شکایت خود را در این زمینه به این نهاد بین المللی ارائه کنند.
البته این کشورها از این امکان برخوردارند که بنا به ظرفیت های موجود،در اقدامی مشابه محدودیت هایی را برای شرکت های آمریکا برای ادامه حضور در بازارآنان اعمال کنند.
در بین برخی کشورهایی اروپایی، کره جنوبی و کانادا که مشمول تعرفه های سنگین آمریکا در صادرات فولاد به این کشور شده اند،چین ازابزار مضاغفی برای عقب نشاندن کاخ سفید از این تصمیم برخوردار است.
در حال حاضر گفته می شود چین معادل 1/47 تریلیون دلار اوراق قرضه از آمریکا را در اختیار دارد که بزرگترین بدهکار به پکن محسوب می شود.
«فئودور لوکیانوف» Fyodor Lukyanov کارشناس اقتصادی روس با اشاره به سرمایه گذاری گسترده چین در بازار اوراق بهادارآمریکا می گوید، پکن می تواند با واگذاری بخشی از این اوراق بهادار این پیام را به کاخ سفید بدهد که می تواند نظام اقتصادی آمریکا را به چالش بکشد.
به همین دلیل است که برخی کارشناسان اقتصادی بر این عقیده اند که آمریکا در جنگ تجاری با چین بازنده خواهد بود. 113/111
نویسنده: محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید:
چین و محکومیت تعرفههای تجاری آمریکا/ تحلیل
لا پلیتیکا آنلاین: بیانیه صندوق بین المللی پول درباره اقدام ترامپ برای افزایش تعرفه های آلومینیوم