درحالی که تیرگی روابط میان مصر با عربستان سعودی همچنان ادامه دارد و در روزهای گذشته کویت در خط مصالحه میان دو کشور وارد عمل شده است، اکنون این کشور پیشنهاد خود را برای ایفای نقش در زمینه فراهم کردن فضای آشتی میان اخوان المسلمین با دولت السیسی، مطرح کرده است.
روزنامه الاخبار چاپ لبنان به نقل از یکی از مسوولان ارشد گروه اخوان المسلمین با افشای این خبر نوشت، موضوع بازگشت مجدد محمد مرسی، رییس جمهور برکنارشده مصر به قدرت که اخوان المسلمین بر آن تاکید دارند، اصلی ترین مانع پیش روی آشتی سیاسی میان این گروه با دولت مصر است.
اخوان المسلمین بر بازگشت مرسی به قدرت "حتی برای یک روز" تاکید دارند درحالی که سازمان نظامی مصر به طور کامل با ریاست جمهوری مجدد مرسی مخالف است.
به گفته این مسوول ارشد اخوان المسلمین "ابراهیم منیر" معاون رهبر اخوان المسلمین مصر که از آشتی با دولت مصر استقبال کرده بود، در روزهای گذشته از اظهارات خود در این خصوص عقب نشست اما هدف از این اقدام بهانه گیری های سیاسی برای بهبود شروط مذاکره است تا از این طریق امتیازات بیشتری را زمینه آشتی سیاسی به دست آورد.
در این میان قطر نیز از تلاش های کویت برای بهبود فضای آشتی دور نبوده است؛ سفر یکشنبه گذشته عبد الله بن ناصر نخست وزیر قطر به امارات و دیدار چند ساعته وی با محمد بن راشد، نخست وزیر این کشور، با هدف سنجش میزان رغبت امارات در زمینه حل بحران کنونی قاهره، انجام شد.
به گفته این مسوول اخوان المسلمین، امارات خواستار پایان پرونده فعالیت های سیاسی و اجرایی اخوان المسلمین در مصر از طریق اعدام اخوانی هاست تا بدین ترتیب همه سران اخوان المسلمین که مسبب بحران مصر بوده اند، از میان برداشته شوند.
همچنین امارات به دنبال جایگزینی برای السیسی است؛ سران دوحه قصد دارند با اعمال فشار بر السیسی، از نامزدی وی در انتخابات ریاست جمهوری سال 2018 مصر جلوگیری کرده و زمینه را برای ورود شخصیت های سیاسی و اجرایی جدید به صحنه مصر فراهم کند.
در شرایطی که دستگاه اطلاعات نظامی مصر با پرداختن به مساله سازش با اخوان المسلمین، مخالفت می کند، یکی از مسوولان اخوان المسلمین در دوحه اعلام کرد، هیاتی امنیتی از دستگاه اطلاعاتی مصر و برخی فرماندهان نظامی این کشور در چند روز گذشته راهی کویت شده اند تا درباره فراهم کردن فضای آشتی با اخوانی ها، با "اخوان المسلمین کویت" گفت وگو کنند.
جزئیات مربوط به پیشنهادهای ارائه شده ازسوی این هیات مصری به اخوان المسلمین برای آشتی سیاسی، شامل موارد ذیل است:
همه زندانیان سیاسی احتیاطا از زندان خارج شوند و کسانی که رسما به ارتکاب فعالیت های تروریستی و خرابکارانه متهم نشده اند، به طور کامل آزاد شوند. رهبران اخوان المسلمین و در صدر آنها رهبر اخوان المسلمین، معاونان وی، محمد بلتاجی و همه مسوولان ارشد این گروه، تبعید شوند. دوره انتقالی مصر به مدت دو سال و با موافقت طرفین آغاز شود که در این مدت انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری بدون مشارکت اخوان المسلمین در انتخابات ریاست جمهوری، برگزار شود.
اخوان المسلمین فقط اجازه تشکیل حزب جدید و جدا از حزب آزادی و عدالت (شاخه سیاسی اخوان المسلمین) را خواهد داشت و سهم کرسی های پارلمانی این گروه فقط 20 درصد خواهد بود. از اعضای اخوان المسلمین فقط دو تن به عنوان وزیر می توانند در کابینه دولت حضور داشته باشند.
محمد مرسی از اعضای اخوان المسلمین مصر که در سوم ژوئیه 2013 از سوی ارتش این کشور از ریاست جمهوری برکنار شد، اولین رئیس جمهور مصر بود که پس از انقلاب 25 ژانویه 2011 و برکناری حسنی مبارک از قدرت، انتخاب شد.
دولت مصردر سال 2014 گروه اخوان المسلمین را در فهرست سازمان های تروریستی مورد نظر خود قرار داد.