انتخابات یکی از مهمترین عرصه های حضور مردم در صحنه تصمیم گیری در نظام مردم سالاردینی به شمار می رود. امام خمینی(ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران، در پیام ها و سخنرانی های خود بر نظامی تاکید داشتند که بر احکام اسلام و رای مردم بنیان گذارده شود.
مقام معظم رهبری نیز همواره بر اهمیت مساله انتخابات و دقت در تایید صلاحیت ها تاکید و به دستگاه ها و نهادهای نظارتی بر لزوم توجه ویژه در انجام دادن وظیفه های خود سفارش کرده اند و حضور گسترده مردم را در این عرصه موجب رشد و بالندگی نظام دانسته اند
مهم ترین محورهای سخنان ایشان درباره انتخابات تاکید برمواردی همچون، "اهمیت انتخابات در جمهوری اسلامی"، "مشارکت گسترده مردم در انتخابات"، "لزوم حفظ سلامت انتخابات" و "اعتماد کامل به دستگاه های نظارتی بر انتخابات" بوده است.
ایشان در بیاناتی درباره تاثیرات انتخابات می گویند: "انتخابات می تواند عرصه ظهور و بروز وحدت، عقلانیت و شعور ملی باشد. اگر انتخابات به گونه ای باشد که گروه های سیاسی در یک رقابت مثبت برای خدمتگزاری به مردم، سهم متناسب و لایق خود را به دست آورند، این انتخابات زمینه ساز نشاط و پیشرفت جامعه خواهد بود."
ایشان انتخابات را به تزریق خون تازه در کالبد نظام جمهوری اسلامی تشبیه کرده و آنرا به منزله تجدید قوا و تجدید نیرو برای ملّت دانسته اند و تصریح می کنند: "اینکه بنده اصرار می کنم همه در انتخابات شرکت کنند برای این است. انتخابات وقتی همگانی شد و وقتی همه شرکت کردند، کشور عزّت پیدا می کند، نظام جمهوری اسلامی عزّت پیدا می کند، کشور بیمه می شود، نظام جمهوری اسلامی بیمه می شود. انتخابات، بیعت تازهای با آن هدف های عالی است؛ این معنای انتخابات است. لذا برای همه مردم فریضه می شود که در این حادثه بزرگ شرکت کنند."
حضرت آیت الله خامنه ای درباره اهمیت انتخابات در بیاناتی تصریح می کنند: "در «الگوی جمهوری اسلامی» نه تنها مردمسالاری و دین دو عنصر جدا از یکدیگر نیستند بلکه مردمسالاری برآمده از دین است."
اکنون نظام جمهوری اسلامی وارد گام دوم انقلاب در دهه پنجاه حیات خود شده است. این مقطع از حیات نظام جمهوری اسلامی با اهداف مهمی همراه است که یکی از آنها حفظ نظام مردم سالاراست که لازمه استقلال و پیشرفت در مراحل پیش روست.
رهبر معظم انقلاب در بیان اهمیت این موضوع در فرازی از بیانیه گام دوم انقلاب تصریح می کنند: "عرض من این است که آنچه در گام دوّم انقلاب باید اتّفاق بیفتد، اوّلاً شناختن و جدّی گرفتن داشتههای خود [است]؛ داشتههای خودمان را بایستی بشناسیم و آنها را جدّی بگیریم؛ مزیّتهای خود، ظرفیّتهای خود، مزیّتهای کشور، ظرفیّتهای کشور، اینها را باید بشناسیم، جدّی بگیریم اینها را، اینها را به کار بگیریم و از اینها استفاده کنیم؛ کشور خیلی ظرفیّت وسیعی دارد؛ ثانیاً، آفتها را بشناسیم، فسادها را بشناسیم، راههای رخنهی دشمن را بشناسیم و در مقابل آنها به طور جدّی ایستادگی کنیم."
صاحبنظران در عرصه انقلاب اسلامی، حفظ و استمرار مولفه های اساسی درنظام جمهوری اسلامی همچون «مردم سالاری» را برای حرکت در گام دوم، ضروری می دانند.
حضور در انتخابات از ارزش های انقلاب اسلامی است که بیانگر اهمیت نظام سازی بر اساس الگوی مردم سالاری از طریق برگزاری منظم انتخابات است. از اینروست که رهبر معظم انقلاب، انتخابات را همواره امری مهم و تعیین کننده در سرنوشت کشور دانسته و با تأکید بر اینکه انتخابات، یک رقابت و مسابقه ملی است، می گویند: "در این رقابت، در واقع برد و باختی برای ملت مفهومی ندارد زیرا در هر صورت، ملت ایران برنده واقعی و نهایی است."
حضرت آیت الله خامنه ای تصریح می کنند: "اگر ملت ایران خوب، قوی و مصمم وارد میدان انتخابات شود و صندوق های رأی را از رأی و عزم خود پر کند، جمهوری اسلامی ایران به خود خواهد بالید و افتخار خواهد کرد."
مردم سالاری در ایران در واقع یکی از نمونههای بارز دموکراسی قابل ارائه به کشورهای منطقه و عرصه بینالملل است که مورد توجه صاحبنظران و تحلیلگران قرار دارد.
«عادل المانع» سردبیر روزنامه السیاسة عراق در توصیف روند مردم سالاری در ایران می گوید: "رشد و بالندگی دموکراسی در ایران کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را به هراس انداخته و آنها را به مقابله مجبور کرده است."
بیانات رهبر انقلاب این واقعیت ها را به روشنی بیان می کند.
ایشان در این باره تصریح می کنند: "کشور ما متکی به آراء مردم است. علت این که دشمنان ملت و طمع ورزان به این آب و خاک نتوانسته اند در طول بیست وشش سال گذشته گزندی وارد کنند، حضور و اراده و مشارکت مردم در صحنه های مختلف بوده است."
حضرت آیت الله خامنه ای با بیان این نکته که انتخابات، مظهر کامل حضور و انتخاب مردم است، تاکید می کنند: "مردم با حضور خودشان در صحنه انتخابات - چه در انتخابات ریاست جمهوری، چه در انتخابات مجلس شورای اسلامی، چه در انتخابات مجلس خبرگان - مردمسالاری واقعی را در این کشور شکل می دهند؛ این خیلی مهم است."
شرکت در انتخابات موجب می شود که نظام جمهوری اسلامی تقویت و پایداری آن و ماندگاری آن تأمین شود وملت ایران اعتبارش بالا برود و در چشم دشمنانش ابّهت پیدا کند.
در نظام جمهوری اسلامی از طریق مشارکت آزادانه مردم در انتخابات؛ در واقع از عزت، حاکمیت ملی و استقلال کشور صیانت شده است.
براساس اصل 62 و 107 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، نمایندگان مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری از طرف مردم و با رای مخفی انتخاب میشوند و این امر بدین معنی است که هیچکس نمیداند تا روز شمارش آرا و اعلام نتایج چه کسی پیروز انتخابات است.
دشمنان ایران اما انتخابات در ایران را گاه انتصابی می خوانند و گاه می گویند رقابت نامزدها بازی کنترل شده درون حکومت است و انتخابات حتماً با تقلب همراه خواهد بود که البته هدف همه این تلاش ها، ضربه زدن به مردم سالاری دینی و جلوگیری از مشارکت قوی مردم در انتخابات است.
از همین رو شبهه افکنی درباره انتخابات یک هدف راهبردی است در حالیکه قانون اساسی تاکید بر حفاظت و صیانت از آرای آحاد مردم دارد و در آن تاکید شده که آرای مردم باید مورد حفاظت و صیانت قرار بگیرد.
رهبر معظم انقلاب در بیاناتی در دیدار مسئولان وزارت کشور، استانداران و فرمانداران، تصریح می کنند: "انتخابات باید به معنای واقعی نمایشگر رأی مردم باشد، لذا حفظ سلامت انتخابات برای برگزار کنندگان آن در درجه اول اهمیت قرار دارد. فضای انتخابات و تبلیغات مربوط به آن باید کاملاً سالم و با تبلیغات دروغین و فریبنده کشورهای به اصطلاح دموکراسی دنیای امروز که امکان انتخاب درست را از مردم سلب می کند متفاوت باشد. تبلیغات باید به معنای واقعی، حفظ حدود شرعی، بدور از فریب و کارهای دورغین و نمایشی و متهم کردن رقبای انتخاباتی صورت گیرد... انتخابات کاری است که به مردم ارتباط پیدا می کند لذا نسبت به هیچ تخلفی نباید اغماض شود و مسئولین نباید اجازه دهند که برداشت های خطی، جناحی و گرایش های گروهی در اجرای انتخابات تأثیر بگذارد. این کار باید سالم، خالص و بدون اندکی خدشه انجام شود و این همان چیزی است که مردم را دلگرم خواهد کرد."
نویسنده: جمشید امین زاده
تهیه شده در «گروه ایران و خاورمیانه» اداره کل خبر و تفسیر برونمرزی
116