ایران پرس: هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از امروز سه شنبه با سخنرانی مجازی مقامات کشورها آغاز شد و تا کنون به استثناء دونالد ترامپ، مهمترین محور سخنرانی مقامات دیگر کشورها بر کرونا و تبعات آن و انتقاد از یکجانبه‌گرایی آمریکا قرار داشت

هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل تحت تاثیر ویروس کرونا قرار گرفته و برای نخستین بار رهبران کشورها در مقر این نهاد در نیویورک حاضر نمی‌شوند و سخنرانی‌های از پیش ضبط شده پخش می‌شود. 

نشست سال جاری مجمع عمومی در شرایطی برگزار شد که آمریکا با نادیده گرفتن مخالفت اکثریت اعضای شورای امنیت، سازوکار ماشه را علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال و تهدید کرد هر کشوری با آمریکا همراهی نکند تحریم خواهد شد. این رویکرد آمریکا در سخنان سخنرانان امروز مجمع عمومی با انتقاد تلویحی مواجه شد.  

آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در سخنرانی افتتاحیه هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل که به صورت حضوری و زنده انجام شد، یکجانبه‌گرایی، کرونا و رشد فزاینده بیکاری را سه تهدید بزرگ جهانی عنوان کرد.

سخنرانی دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا با ادعاها و انتقادهای شدید علیه چین همراه بود. ترامپ، چین را مسبب گسترش کرونا در جهان معرفی کرد و خواستار مجازات پکن شد. ترامپ گفت در نخستین روزهای انتشار این ویروس، چین پروازهای داخلی را محدود کرد، اما اجازه خروج پروازها از چین را داد و جهان را مبتلا کرد. ترامپ همچنین بار دیگر از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران دفاع و همچنین به دست داشتن در ترور سردار سپهبد شهید قاسم سلیمانی اقرار کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با انتقاد تلویحی از رویکرد دولت آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران، بر حل دیپلماتیک برنامه هسته‌ای ایران طبق حقوق بین‌الملل تأکید کرد. رئیس جمهوری ترکیه همچنین خواستار ایجاد یک دولت دموکرات در فلسطین شد. 

شی جین پینگ، رئیس جمهور چین در سخنرانی خود گفت همه‌گیری کرونا نشان داد سیستم حاکم بر جهان نیازمند اصلاح و چندجانبه‌گرایی است. شی جین پینگ با انتقاد تلویحی از یکجانبه‌گرایی آمریکا خاطرنشان کرد چین هیچگاه به دنبال برتری‌جویی، توسعه‌طلبی و یا حوزه نفوذ نبود و هیچ قصدی برای جنگ چه از نوع سرد و چه از نوع گرم آن نداشته است.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پس از پنج سال در مجمع عمومی سازمان ملل به صورت مجازی سخنرانی کرد. پوتین آخرین بار در سپتامبر 2015 در نشست مجمع عمومی سازمان ملل شرکت کرد. پوتین در سخنان خود بر کرونا و تبعات آن تاکید کرد و گفت بهبود اقتصاد جهانی که به سبب کرونا صورت گرفته، زمان زیادی را می‌طلبد.

پوتین همچنین به ساخت واکسن کرونا توسط روسیه اشاره کرد و افزود روسیه موفق شد نخستین واکسن برای پیشگیری از کرونا را به ثبت برساند. رئیس جمهوری روسیه با انتقاد تلویحی از یکجانبه‌گرایی آمریکا و خروج این کشور از نهادهای بین‌المللی خاطر نشان کرد: «باید موانع در برابر تلاش‌های بین‌المللی برای مقابله با همه‌گیری کرونا کاهش داده شود و توانایی‌های سازمان جهانی بهداشت تقویت شود.» دونالد ترامپ جولای گذشته رسماً آمریکا را از سازمان جهانی بهداشت خارج کرد. 

رئیس جمهور روسیه در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به نقش سازمان ملل گفت: سازمان ملل به عنوان مرجعی برای حقوق بین‌الملل باقی خواهد ماند. پوتین افزود: «باید اصلاحاتی در شورای امنیت از طریق توافق میان کشور‌های ذی ربط انجام گیرد. روسیه در تحقق مسالمت‌آمیز بحران‌های منطقه‌ای مشارکت خواهد داشت.» به نظر می‌رسد این اظهارات پوتین، انتقاد از رویکرد آمریکا در نادیده گرفتن شورای امنیت در پرونده ایران و به کارگیری مکانیسم ماشه علیه ایران بدون توجه به مخالفت قاطع اکثریت اعضای شورای امنیت بود.//114

بیشتر بخوانید:

 

یکجانبه‌گرایی، کرونا و بیکاری؛ سه تهدید بزرگ جهانی از دید دبیرکل سازمان ملل