نشست کارشناسان ارشد کشورهای عضو روز یکشنبه (هشتم دسامبر) دراستانبول برگزار شده بود.
کنفرانس قلب آسیا که به روند استانبول نیز مشهور است، هشت سال پیش شکل گرفت. اعتمادسازی، همکاری و همسویی فعالیت های مشترک دربخش مبارزه با تروریسم و مواد مخدر، توسعه تجارت منطقهای و سرمایه گذاری متقابل کشورهای عضو ازجمله اهداف این کنفرانس است. با توجه به این اهداف، برگزاری هشتمین نشست اعضای این کنفرانس دراستانبول ترکیه را باید حائز اهمیت زیادی تلقی کرد.
چهارده کشور عضو کنفرانس قلب آسیا هستند. این کشورها همگی با افغانستان مرز مشترک دارند و یا این که به گونه ای در مسائل این کشور ذینفع هستند. این کشورها شامل ایران، ترکیه، چین، هند، روسیه، پاکستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان، عربستان سعودی و امارات به همراه افغانستان عضو این روند هستند.
درعین حال، انگلیس، آمریکا، استرالیا، کانادا، دانمارک، مصر، فرانسه، فنلاند، آلمان، عراق، ایتالیا، ژاپن، نروژ، هلند، اسپانیا و سوئد هم کشورهای حامی کنفرانس قلب آسیا هستند.
چندین سازمان منطقهای و بینالمللی نیز از آن پشتیبانی کردهاند. درارتباط با اهداف تاسیس کنفرانس قلب آسیا، کارشناسان دیدگاه های متفاوتی مطرح کرده اند. برخی ازکارشناسان، برگزاری چنین کنفرانسی را در راستای جلوگیری از فعالیت های تروریستی و تامین امنیت منطقه مهم عنوان قلمداد می کنند.
درحالی که برخی ازکارشناسان نیز معتقدند، نشستهای پیشین این کنفرانس هیچ نتایج مثبتی درپی نداشته است. به عنوان مثال، "شاه جهان فضیلت" کارشناس مسایل سیاسی افغانستان، کنفرانس قلب آسیا را برای مبارزه منطقه ای علیه تروریسم و تهدیدهای مشترک مهم عنوان می کنند.
به گفته این کارشناس سیاسی افغان، "درچارچوب برگزاری این کنفرانس، کشورهای عضو به ویژه همسایگان افغانستان یکبار دیگر تعهد خود را به مبارزه علیه تروریسم اعلام خواهند کرد.
به همین دلیل، با برگزاری کنفرانس قلب آسیا، گامی مثبت برای ریشه کن کردن تروریسم، منابع تامین کننده آن و نابودی پناهگاه های تروریست ها درافغانستان برداشته می شود.
"در همین حال، برخی از کارشناسان تعابیر دیگری در ارتباط با کنفرانس قلب آسیا به کار می برند.
"سید فاضل محجوب" یکی از کارشناسان افغانستان می گوید:"نشست های گذشته این کنفرانس برای امنیت و صلح در افغانستان هیچ نتیجه قابلی لمسی را در پی نداشته است.
"به باور این کارشناس افغان، "برگزاری نشستهایی نظیر نشست استانبول، فرمایشی و نمایشی هستند. دولتها قصد دارند به کشورهای جهان چنین وانمود کنند که، بیکار ننشسته اند و برای برقراری صلح و ثبات تلاش می کنند".
برغم دیدگاه های موافق و مخالف در زمینه موفقیت یا شکست کنفرانس قلب آسیا، باید گفت: کنار هم قرار گرفتن کشورهایی که در عمل منافع ، دیدگاه ها و سیاست های متضادی با یکدیگر دارند، یک دستاورد مهم قلمداد می شود. در این زمینه که افغانستان، محور اصلی این کنفرانس محسوب می شود همین اقدام یک نتیجه مثبت و سازنده است.
بویژه که، رایزنی های سیاستمداران افغانستان با سایر کشورهای شرکت کننده، به عنوان یک فرآیند، درمیان مدت و طولانی مدت نتایج مثبتی برای این کشور درپی خواهد داشت.
139/118
نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی
بیشتر بخوانید:
ظریف وارد استانبول شد