ایران پرس- رئیس جمهور آمریکا و مقامات سعودی اکنون زیر فشار افکار عمومی درصدد تغییر موضع خود درقبال ناپدید شدن روزنامه‌نگار سعودی در استانبول ترکیه هستند.

با گذشت بیش از دو هفته از ناپدید شدن «جمال خاشقجی» روزنامه‌نگار منتقد رژیم سعودی در ترکیه موضع‌گیری‌ها و درخواست‌ها برای آشکار شدن وضعیت این روزنامه‌نگار از سوی مقامات و نهادهای بین‌المللی همچنان ادامه دارد؛ به طوری که «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا و مقامات سعودی اکنون زیر فشار افکار عمومی درصدد تغییر موضع خود در قبال ناپدید شدن این روزنامه نگار هستند.

«جمال خاشقجی»، که به عنوان ستون‌‌نویس با روزنامه "واشنگتن‌پست" همکاری داشت، 10 مهرماه برای انجام برخی کارهای اداری به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه‌ کرد و از آن زمان از سرنوشت او اطلاعی در دست نیست.

گزارش‌های اولیه پلیس ترکیه حاکی است که خاشقچی داخل کنسولگری عربستان در ترکیه کشته شده است.

«دونالد ترامپ»، رئیس جمهور آمریکا که پیش از این دخالت عوامل عربستان در قتل روزنامه‌نگار منتقد این کشور را انکار کرده بود در تازه‌ترین اظهارنظر خود با تغییر موضعی  آشکار در حمایت از متحد منطقه‌ای خود ریاض، احتمال اینکه این روزنامه نگار منتقد آل سعود به دست عناصر خودسر کشته شده باشد، مطرح کرده و تاکید کرد، «سلمان بن عبدالعزیز» پادشاه عربستان در گفت وگو با وی، اطلاع داشتن از قتل جمال خاشقجی را به شدت انکار کرده است.

این در حالی است که ترامپ پیش از این، در موضعگیری‌های مختلف در حمایت از رژیم سعودی گفته بود تمایلی به شنیدن اخبار مربوط به خاشقجی ندارد و حتی در برابر درخواست برخی از سناتورهای آمریکایی برای قطع صادرات تسلیحاتی به عربستان به دلیل ماجرای خاشقچی و همچنین جنگ یمن، گفته بود حاضر نیست سرمایه گذاری صدها میلیارد دلاری عربستانی ها را فدای این ماجرا کند.

انکار ریاکارانه عربستان  

ادامه فشار افکار عمومی بر ترامپ و رژیم سعودی سبب شده تا آنها در تلاش برای نجات خود، سناریوهای دیگری را طراحی کنند، مقامات عربستان که تصور می‌کردند با وقت‌کشی می‌توانند از ابعاد این جنایت بکاهند، اکنون با ادامه موج گسترده اعتراضات جهانی و واکنش‌های بین المللی همچنین برملا شدن برخی مدارک غیر قابل انکار از این جنایت، با پشتیبانی آمریکا درصدد طراحی سناریویی هستند تا قتل خاشقچی را به عناصر خودسر نسبت دهند. این ادعا در حالی است که ورود خاشقچی به کنسولگری سعودی در ترکیه  و خروج نشدن وی از کنسولگری محرز است.

«جان برنان»، مدیر پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) در این باره می‌گوید: اگر خاشقچی در هتل یا اقامتگاه شخصی در ترکیه ناپدید شده بود، انکارپذیری دولت سعودی موجه بود، اما وی وقتی ناپدید شد که مدارک ویدئویی از حضورش در کنسولگری عربستان موجود است، از این‌رو، انکار عربستان  بسیار ریاکارانه است.

ترامپ درحالی درصدد است اتهام قتل را از خاندان سعودی دور کند و به عناصر خودسر نسبت دهد که اقدامات رژیم سعودی در مقابله با روشنفکران و منتقدان مدت‌هاست اعتراض نهادهای حقوق بشری را در پی داشته است.

«ریچارد سوکولوسکی»، کارشناس اندیشکده کارنگی نیز در این باره می‌گوید: «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان سعودی اکنون رهبر بی‌رحم، بی‌منطق و ستمگری است که به دنبال سرکوب و ساکت کردن منتقدان خود در داخل و خارج است، هرچند مسوولیت این قضیه به عهده سعودی‌هاست اما سیاست آمریکا در قبال ریاض، باعث مصونیت بخشی به محمد بن سلمان شده است.

اکنون جامعه جهانی، بیش از پیش خواستار روشنگری و پاسخ صریح ریاض در رابطه با قتل جمال خاشقجی است، از این‌رو، «مایک پمپئو»، وزیر خارجه آمریکا در سفر به عربستان و ترکیه درصدد یافتن راه حلی برای خروج رژیم آل سعود از بحران قتل این روزنامه‌نگار برآمده است. 138/120

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتربخوانید:

برنی سندرز: آمریکا نمی‌تواند از رژیمی که در کنسولگری خود یک منتقد را می‌کُشد، حمایت کند

گزارش: ترامپ به‌دنبال عبور از پرونده‌خاشقجی

ان بی سی خبر داد؛ سعودی‌ها در پی تبرئه «بن سلمان» از صدور دستور قتل خاشقجی هستند