س/ انتقاد احزاب سیاسی مخالف از وضعیت فوق العاده در ترکیه بعد از کودتای نافرجام جز یکی از حاشیه ساز ترین موضوعات در تحولات داخلی ترکیه است. نظر شما در این خصوص چیست؟
ج/ اگر این مساله را از نگاه تحلیل سیاسی مورد بررسی قرار دهیم در بسیاری از موارد وجود سوالاتی با جواب های واضح و مشخص را می بینیم. همچنین با عنایت به موقعیت سیاسی و امنیتی ترکیه در منطقه، اگر از حواشی و دلایل وقوع این کودتا هم صرفنظر کنیم، به طور خلاصه می توان گفت ساختار و گروهی که در داخل نهادها و بخش های مختلف دولتی رشد کرده و پرورش یافته اند در 15 ژوئیه از پشت به دولت ترکیه خنجر زدند، اما این ضربه آنقدر نتوانست کاری باشد که دولت ترکیه را از کار بیاندازد.
البته این را هم باید بگویم که در تاریخ سیاست ترکیه هیچ قدرت و دولتی با خواست کامل مردم این کشور روی کار نیامد و از این به بعد هم تحقق این مساله پیش بینی نمی شود، زیرا تعادلات و توازن قدرت در منطقه در طول تاریخ منجر به تحقق چنین رویایی نشده است.
از این رو چه جماعت گولن و یا هر گروه دیگری که دست به شورشی در داخل کشور ضد ترکیه بزند، فرقی نمی کند، این یک بازی ترسیم شده از سوی امپریالیست ها در راستای تغییر و یا اصلاح سیاست های ترکیه بود و از این رو، اعمال زور بر جامعه، رای مردم را ناچار به سمت و سوی سیاست های مستبدانه سوق می دهد.
همه مردم و دولت مردان ترکیه به خوبی می دانند که کودتای 15 ژوئیه، نقشه ای ترسیم شده از سوی ایالات متحده آمریکا است و در این شکی نیست، زیرا در ترکیه هیچ کودتایی با حمایت مردم و نیروهای مردمی رخ نداده است و هیچ گاه هم چنین اتفاقی نمی افتد.
اکنون بعد از این کودتا و شرایط به وجود آمده، اعلام وضعیت فوق العاده در ترکیه تصویب شد و نباید فراموش کرد که زمینه اعلام این وضعیت از سوی دولت آنکارا در نتیجه مجاهدت مردم ترکیه برای حفظ دموکراسی در این کشور انجام شد.
در حالی که همه احزاب سیاسی در ترکیه حمایت های خود از دموکراسی را اعلام کردند و کودتا را محکوم نمودند اردوغان به غیر حزب کردهای ترکیه با دو حزب جمهوری خلق و حرکت ملی دیدار نمود و برای اعلام وضعیت اضطراری با آنها دیدار و گفت و گو کرد.
جالب است که در این وضعیت اعلام شده بدون پایبندی به هر بخش نامه و قانونی تصمیمات دولت در حال اجرااست و این هم واکنش احزاب سیاسی برای این حرکت مستقل حزب حاکم را منجر می شود و نگرانی هایی در تبدیل حکومت به سلایق شخصی و انفرادی یک نفر وجود دارد.
از این رو حزب های مخالف در وضعیت فوق العاده تنها تاکیدشان پایبندی به حقوق و اجرای همه اقدامات دولتی در چارچوب قوانین حقوقی است.
س/ حرکت مستقل حزب عدالت وتوسعه در این وضعیت چرا نگرانی های کارشناسان و احزاب سیاسی را بیشتر می کند؟
ج/ زیرا مخالفان در ابتدای کار با وجود آن که حمایت نسبی خود از این وضعیت را اعلام کردند ولی ترس آن وجود دارد که حزب حاکم به تنهایی اوضاع را از آنچه که هست بدتر کند و فلاکت های بزرگتری از کودتای 15 جولای را برای ترکیه به بار بیاورد.
زیرا آتش سوریه هم در نهایت در نتیجه سیاست های حزب حاکم ترکیه این چنین شعله ور شده است.
اکنون تروریست هایی که در حلب شکست می خوردند و رفته رفته محاصره ارتش سوریه بر این شهر بیشتر می شود با اتوبوس ها به سمت مرزهای ترکیه آورده می شوند و وجود این همه تروریست زخمی در داخل ترکیه و در ارتباط با آینده این کشور نگرانی های همه افراد آگاه جامعه را بیشتر می کند.
از این رو روشنفکران در ترکیه می ترسند حزب حاکم در وضعیت فوق العاده اعلام شده با بی عدالتی ساختاری را در جامعه تثبیت کند که تاوان سنگین آن را مردم این کشور بپردازند همانطور که تاوان حمایت های چند ساله این حزب از جماعت گولن، حادثه تلخ 15 ژوئیه گذشته را در ذهن مردم به یادگار گذاشت.