همزمان، «مایک پمپئو» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرد؛ ممکن است اجرای قانون ماگنیتسکی Magnitsky درباره عربستان به کار گرفته شود.
با اجرای این قانون، تحریم هایی متوجه عربستان خواهد شد. این در حالی است که به گزارش شبکه خبری الجزیره، «دونالد ترامپ»، رییس جمهوری آمریکا برای نخستین بار پس از آغاز بحران ناپدید شدن خاشقجی، در گفت و گو با والاستریت ژورنال، «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان را مسوول قتل این روزنامهنگار منتقد سعودی معرفی کرده است.
با توجه به اقدامات و مواضع چند روز اخیر مقامات آمریکایی، چنین به نظر می رسد کاخ سفید زیر فشار سنگین افکارعمومی و طیف وسیعی از چهره های سیاسی - رسانه ای داخل و خارج از آمریکا، سرانجام مجبور شده است تا از سعودی ها، بویژه ولیعهد جوان عربستان فاصله بگیرد.
ترامپ اعلام کرده است که نحوه پاسخگویی به قتل خاشقجی و مجازات احتمالی علیه ریاض را به کنگره واگذار خواهد کرد.
کنگره نیز با وجود صرف میلیون ها دلارپول و لابی گری های فشرده سعودی ها درسال های اخیر، این روزها به کانون انتقادات تند علیه ریاض بدل شده است.
تناقضگویی ترامپ درباره قتل خاشقچی ادامه دارد
دلایل مختلفی نیز برای واکنش شدید سیاستمداران آمریکایی علیه سعودی ها عنوان شده است.
اولین دلیل، نحوه سر به نیست کردن یک روزنامه نگار منتقد در کنسولگری عربستان در کشور دیگری است که موجب خشم گسترده افکارعمومی در جهان، از جمله در آمریکا شده است.
با این حال، خاشقچی، نخستین فردی نبود که توسط ماشین سرکوب سعودی ها به شکل فجیعی کشته شد.
گزارش های مستندی از ناپدید شدن و قتل برخی از شاهزادگان منتقد سعودی در سال های اخیر منتشر شده است که سیاستمداران آمریکایی در برابر آن سکوت کرده اند.
دلیل دوم، تلاش آمریکا برای بیشتر سرکیسه کردن خاندان آل سعود در ازای سرپوش گذاشتن بر رسوایی قتل خاشقچی عنوان شده است.
به نظر می رسد آمریکایی ها فرصت مناسبی یافته اند تا در ازای به فراموشی سپردن رسوایی قتل خاشقجی یا این نگه داشتن محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی از این ماجرا، قراردادهای پرسودتری را به ریاض تحمیل کنند.
با این حال، تجربه هفتاد سال روابط نزدیک کاخ سفید با خاندان آل سعود نشان می دهد که دولت عربستان با دست و دلبازی، دلارهای نفتی را با خرید تسلیحات پیشرفته و ارائه پروژه های پرخرج، به آمریکا برگردانده است.
از این رو، به نظر نمی رسد باج خواهی مالی واشنگتن از ریاض به دلیل رسوایی قتل خاشقجی، تنها دلیل انتقادات بی سابقه آمریکایی ها علیه سعودی ها باشد.
به همین دلیل گروهی از تحلیلگران معتقدند؛ آمریکا باید با برخی اقدامات ماجراجویانه و مخاطره آمیز بن سلمان از جمله محاصره اقتصادی قطر و بازداشت چند روزه «سعد حریری»، نخست وزیر لبنان در ریاض برخورد کند.
«ریچارد هاس»(Richard Haass)، رییس شورای روابط خارجی آمریکا می گوید: دوره چکهای سفید حمایتی آمریکا برای عربستان باید پایان یابد، چرا که محمد بن سلمان خود را خیلی بی محاباتر از آن نشان داده است که مستحق چنین حمایتی باشد.
به هر حال، فارغ از این که کدام یک از سه مورد فوق، علت نارضایتی آمریکا ازعربستان است، چنین به نظر می رسد که واشنگتن در نهایت استفاده از نفت عربستان و بهره مندی از عطش سعودی ها برای خریدهای کلان تسلیحاتی را از دست نخواهد داد .
نویسنده: امیرعلی ابولفتح
141/110
بیشتر بخوانید:
ترامپ سرانجام قتل خاشقچی را پذیرفت
معاملات تسلیحاتی؛ راز حمایت ترامپ از جنایت آلسلمان