ایران پرس- در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» سیاست یکجانبه گرایانه آمریکا در برخورد با کشورهای مخالف سلطه و هژمونی آمریکا از جمله ونزوئلا به یکی از اختلافات اساسی مسکو و واشنگتن تبدیل شده است‌.

به رغم اینکه واشنگتن آشکارا به حمایت همه جانبه از مخالفان ونزوئلا به سرکردگی «خوان گوایدو» با هدف براندازی «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور قانونی این کشور پرداخته است، با این حال در چارچوب برخورد دو گانه، حمایت روسیه از دولت قانونی و رئیس جمهور ونزوئلا را برنمی تابد.

به دنبال رهگیری هواپیمای جاسوسی‌ «ایی پی-3» EP3 نیروی دریایی آمریکا از سوی فرماندهی عملیات راهبردی ونزوئلا، واشنگتن، مسکو را به «حمایت غیرمسئولانه» از کاراکاس متهم کرد.

ستاد فرماندهی جنوبی آمریکا روز گذشته (یکشنبه) ویدئویی را از رهگیری این هواپیمای تجسسی توسط هواپیمای سوخو-30 نیروی هوایی ونزوئلا منتشر کرد. ارتش آمریکا اعلام کرده است، این اتفاق در 19 ژوئیه و بر فراز دریای کارائیب رخ داده است؛ با این حال از اشاره دقیق به میزان نزدیکی هواپیمای جاسوسی خود به مرز‌های ونزوئلا خودداری کرد و مدعی شد که این هواپیما در حال پرواز در حریم هوایی بین المللی بوده است.

همچنین فرماندهی جنوبی آمریکا اقدام ونزوئلا در رهگیری هواپیمای جاسوسی خود را موجب «به خطر انداختن» این هواپیما و خدمه آن دانست و اعلام کرد، جنگنده ونزوئلایی در فاصله خطرناک با این هواپیما قرار داشته است.

در مقابل «ولادیمیر پادرینو لوپز» Vladimir Padrino López وزیر دفاع ونزوئلا اعلام کرد که فرماندهی عملیات راهبردی ونزوئلا بر اساس دستورات قانونی خود هواپیمای جاسوسی‌ ایی پی-3 مجهز به سامانه‌های شناسایی و جاسوسی الکترونیک و قابلیت‌های ضد زیردریایی را در منطقه اقتصادی انحصاری ونزوئلا رهگیری کرده است.

با توجه به اینکه جنگنده سوخو- 30 ساخت روسیه است، لذا ارتش آمریکا، مسکو را به دلیل در اختیار قرار دادن این هواپیما به ونزوئلا متهم به حمایت از کاراکاس کرده است.

فرماندهی جنوبی آمریکا مدعی شد: "این سندی از «حمایت نظامی غیرمسئولانه» روسیه از دولت ونزوئلا و اقدامات نیکلاس مادورو  برای تضعیف تلاش‌ها برای مقابله با قاچاق غیرقانونی است."

در واقع آمریکایی ها مدعی اند که هواپیمای تجسسی این کشور در دریای کارائیب مشغول عملیات برای کشف قاچاق بوده است، با این حال نیروی دریایی آمریکا سابقه طولانی در زمینه انجام پروازهای تجسسی علیه ونزوئلا دارد.

در عین حال ادعای آمریکا درباره حمایت غیر مسئولانه روسیه از ونزوئلا شگفت آور است. روسیه در دوره زمامداری «هوگو چاوز» رئیس جمهور فقید ونزوئلا چند قرارداد تسلیحاتی در دهه 2000 با این کشور منعقد کرد؛هواپیماهای جنگنده  سوخو-30 نیز از جمله این خرید های تسلیحاتی بودند.

لذا این مساله که واشنگتن اکنون مسکو را به دلیل فروش این هواپیماها به ونزوئلا به حمایت غیرمسئولانه متهم کرده امری عجیب است. شماری از نظامیان روسی نیز برای حمایت از دولت و رئیس جمهور ونزوئلا در این کشور مستقر هستند‌.

«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر امور خارجه روسیه که به ونزوئلا سفر کرده است در نشستی خبری که یکشنبه شب در کاراکاس برگزار شد حضور کارشناسان نظامی روسی در ونزوئلا را منوط به درخواست مقامات نظامی ونزوئلا دانست.

 به گفته ریابکوف، کارشناسان نظامی روسیه ماموریت خود را در ونزوئلا انجام داده اند اما در صورت نیاز این کشور آمریکای لاتین به خدمات آنها، می‌توانند برای مدت دیگری باقی بمانند.

روسیه به عنوان قدرت بین المللی رقیب آمریکا، بارها مخالفت صریح خود با رویکرد و اقدامات آمریکا علیه ونزوئلا را اعلام و بر حمایت از دولت و رئیس جمهور قانونی این کشور تاکید کرده است. در حالی که دولت ترامپ اقدامات خود را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا وسرنگونی نیکلاس مادورو تشدید کرده است.

واشنگتن با حمایت آشکار از خوان گوایدو سرکرده مخالفان ونزوئلا که خود را رئیس جمهور ونزوئلا خوانده، بر استفاده از ابزارهای اقتصادی و جنگ روانی و تبلیغاتی علیه مادورو با هدف سرنگونی وی تمرکز کرده است.

این در حالی است که مسکو بارها بر لزوم حل و فصل مسالمت آمیز بحران سیاسی ونزوئلا تاکید و از مذاکرات دولت و مخالفان با میانجی گری نروژ استقبال کرده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/116

بیشتر بخوانید:

تاکید ونزوئلا بر قانونی بودن رهگیری هواپیمای جاسوسی آمریکا

ریابکوف: روسیه برای کمک به ونزوئلا و کوبا همه تلاشش را به کار می گیرد