ایران پرس- عضو حزب سعادت ترکیه، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را به جنگ افروزی، اشغالگری و برهم زدن ثبات و امنیت در جهان متهم کرد.

"نجم الدین چالیشکان" عضو شورای مدیریت حزب سعادت ترکیه گفت: ناتو به عنوان یک سازمان  نظامی تا به امروز فقط به  اشغالگری  و تخریب کشورها در جهان  به ویژه  منطقه غرب آسیا پرداخته است.

عضو شورای مدیریت حزب سعادت ترکیه با انتقاد از مذاکرات محرمانه مقامات دولت ترکیه با "ینس استولتنبرگ" دبیر کل ناتو که اخیرا به مدت سه روز به استان "حاتای" در جنوب ترکیه سفر کرده بود افزود، دولتمردان ترکیه باید درباره این دیدارها اطلاع رسانی کنند.

آنچه "نجم الدین چالیشکیان" به آن اشاره می کند تنها بخش کوچکی از تاریخ بیش از نیم قرن حضور ناتو در منطقه غرب آسیا است. این سازمان که در ابتدا با هدف مقابله با تهدید شوروی شکل گرفت، به دلیل ناتوانی در رویارویی مستقیم با این کشور و پرهیز از شکل گیری تنش هسته‌ای، منطقه غرب آسیا را به میدانی برای جنگ نیابتی خود تبدیل کرد.

در طول این دوران کشورهای منطقه به جای حرکت به سمت توسعه در وحشت ثابت درگیری روزمره بین بلوک غرب و شرق به سر می‌بردند. پس از پایان جنگ سرد، منطقه غرب آسیا شاهد لشکر کشی ناتو به رهبری آمریکا به منطقه برای حمله به افغانستان و عراق بود.

لشکرکشی که با گذشت نزدیک به 2 دهه از آن، شاهد این هستیم که نتیجه مثبتی نداشته است. عراق پس از سرنگونی صدام درگیر دوره طولانی از جنگ داخلی شد که حاصل آن شکل گیری ده ها گروه تروریستی کوچک و بزرگ و همچنین پایه گذاری گروه تروریستی داعش بود. اقداماتی که هزینه آن را مردم غیر نظامی عراق پرداخت کردند.

از سوی دیگر در افغانستان نه تنها آمریکا و ناتو نتوانستند موجب تضعیف طالبان شوند، بلکه طالبان توانسته است بخش های عمده ای از افغانستان را تحت کنترل خود بگیرد و امروز در حالی در مذاکرات صلح شرکت می کند که دولت افغانستان امکان حضور در این مذاکرات را پیدا نکرده است.

از این رو همکاری دولت های منطقه ای با این بازیگران خارجی به جای اینکه بتواند زمینه شکل گیری امنیت پایدار در منطقه را فراهم کند خود عامل و انگیزه ای برای بی ثباتی های منطقه ای است.

"جیمز ام دورسی" James M. Dorsey  پژوهشگر نشریه گلوبالیست در یادداشتی با عنوان آمریکا عامل بی ثباتی خاورمیانه می نویسد، امروزه در منطقه به آمریکا به عنوان یک بازیگر غیر قابل اعتماد نگریسته می شود. رویکرد ترامپ در منطقه موجب شدت گرفتن مناقشات موجود شده است. "

تحت چنین شرایطی بهترین اقدام برای کشورهای منطقه شکل دهی به یک نظام امنیتی درون زای منطقه ای است که مانع دخالت بازیگران خارجی و بی ثبات کردن شرایط سیاسی منطقه شود.

کشورهای منطقه ای با درک نیازهای خود و پذیرش این مسئله که دخالت خارجی در بردارنده هزینه های سرسام آور برای کشورهای منطقه است می توانند گام های مثبتی را برای شکل دهی ثبات در منطقه بردارند.

نویسنده: منوچهر شفیعی

117/118
اعتراض ترکیه به ناتو/ تحلیل

اخراج از ناتو، تهدید بی سابقه آمریکا علیه ترکیه/ تحلیل