ایران پرس - وزیران دفاع 29 کشور عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی «ناتو» روز چهارشنبه برای نشستی دو روزه با دستور کارهای مهمی در بروکسل، مقر این پیمان امنیتی گردهم آمدند.

تغییر در ساختار فرماندهی ناتو، افزایش بودجه نظامی کشورهای عضو، زمینه سازی آمریکا برای حضور نظامی بلندمدت ناتو در عراق به بهانه مبارزه با تروریسم از جمله محورهای مهم نشست مذاکرات وزیران دفاع ناتو است.

تصمیمات این نشست به اجلاس سران ناتو در ماه ژوییه ارائه خواهد شد.

نگرانی‌های آمریکا درباره همکاری دفاعی اتحادیه اروپا و همچنین اختلاف میان واشنگتن و آنکارا از دیگر مباحث وزیران دفاع ناتو است.

«فدریکا موگرینی» رئیس سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا از جمله شرکت کننندگان در اجلاس بروکسل است.

حضور موگرینی در این نشست برای ارائه توضیحاتی درباره برنامه دفاعی و امنیتی اتحادیه اروپا و رفع نگرانی آمریکائی ها از این نگرانی است. 

اتحادیه اروپا در یک سال گذشته پس از به قدرت رسیدن «دونالد ترامپ» به ریاست جمهوری آمریکا گام جدیدی را برای خوداتکایی امنیتی برداشته است

این تحرک اتحادیه اروپا در واکنش به اظهار نظرهای ترامپ درباره همکاری های امنیتی آمریکا و اروپا باعث شد کشورهای عضو اتحادیه اروپا به سمت ایجاد ساختار امنیتی مستقل در درون اتحادیه اروپا بروند.

«زیگمار گابریل» وزیر امور خارجه المان به صراحت اعلام کرد، دیگر نمی توان به آمریکا از جنبه امنیتی اتکا کرد.

تصمیم بریتانیا برای خروج از اتحادیه، از مخالفان عمده ایجاد ساختار امنیتی مستقل اروپایی، دولت های اروپایی را در حرکت به سمت خوداتکایی امنیتی مصمم تر کرده است.

در همین راستا دولت های اروپایی توافقی را تحت عنوان «همکاری ساختار دفاعی اتحادیه اروپا» موسوم به «پسکو» با هدف تقویت همکاری نظامی و تصمیم‌گیری مشترک امضا کردند.

این اقدام اتحادیه اروپا نگرانی هایی را در پیمان ناتو و آمریکا به دنبال داشته است. 

«ینس استولتنبرگ»،‌ دبیرکل ناتو پیش از اجلاس وزیران ناتو در روز سه شنبه هشدار داد بسته دفاعی اتحادیه اروپا نباید ناتو را تضعیف کند.

دبیرکل ناتو گفت، اقدامات با هدف افزایش هزینه‌های دفاعی اتحادیه اروپا تنها زمانی مورد استقبال است که در راستای برنامه‌های ناتو باشد و هشدار داد هیچ راهی برای جایگزینی ائتلاف ناتو برای تضمین امنیت اروپا وجود ندارد.

ترتیبات جدید دفاعی اتحادیه اروپا به موازات ناتو نیست

البته مقامات اروپایی بارها اعلام کرده اند که ترتیبات جدید دفاعی اتحادیه اروپا به موازات ناتو نیست. دولت های اروپایی می دانند که در کوتاه مدت نمی توانند به ساختار امنیتی منسجم، قوی و انعطاف پذیری برای مقابله با انواع تهدیدات امنیتی دست یابند.

به همین دلیل بر این نکته پای می فشارند که اتحادیه اروپا به دنبال ایجاد ساختار نظامی جدایی به موازات ناتو نیست. 

افزایش بودجه نظامی کشورهای عضو به سطح 2 درصد تولید ناخالص داخلی از دیگر مباحث اجلاس وزیران ناتو در بروکسل است.

هم اکنون بودجه نظامی فقط پنج عضو ناتو در سطح 2 درصد تولید ناخالص داخلی است.

دبیرکل ناتو ابراز امیدواری کرده است که تا سال 2024، 15 کشور عضو ناتو بودجه نظامی خود را به 2 درصد تولید ناخالص داخلی برسانند.

یک نکته درباره اجلاس وزیران دفاع ناتو در بروکسل برجسته است؛ این که اختلاف کشورهای دو سوی آتلانتیک با روی کار آمدن ترامپ عمیق شده و این اختلاف در سطح همکاری های امنیتی نیز اثر گذاشته است و دولت های اروپایی به امریکا بدبین و بی اعتماد شده اند. 

نویسنده: مرتضی مکی

116/110

بیشتر بخوانید:

نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل/ تحلیل

نشست وزرای دفاع ناتو در بروکسل/ تحلیل