هدف از این اعتصاب که به دعوت ائتلاف "نیروهای آزادی و تغییر" متشکل از گروههای مخالف سودان صورت گرفته، فشار بر شورای نظامی این کشور برای انتقال قدرت به غیرنظامیان است.
بحران سیاسی در سودان ابعاد گسترده ای پیدا کرده است؛ عملکرد شورای نظامی سبب نارضایتی مخالفان «عمر البشیر» و احزاب و گروه های سیاسی در این کشور شده است.
مخالفان خواستار انتقال فوری قدرت به غیر نظامیان در این کشور، تشکیل دولت موقت و برگزاری انتخابات برای انتقال دموکراتیزه قدرت در سودان هستند. این در حالی است که شورای نظامی که اکنون کنترل این کشور را در دست دارد، تعجیلی برای انتقال قدرت به غیر نظامیان ندارد.
ادامه اعتراضات در سودان سبب شده تا به درخواست شورای نظامی انتقالی، مذاکراتی پیرامون آینده سیاسی سودان به ویژه در سه محور ساختار حکومت، مدت دوره حکومت انتقالی و اعضای شورای حکومتی برگزار شود.
اگر چه در دور اول مذاکرات برسر سه سال مدت زمان دولت انتقالی توافق شد، اما تعداد اعضا، نسبت نظامیان و غیر نظامیان وتعیین رییس شورای حاکمیتی همچنان محل اختلاف است، به طوری که دور جدید مذاکرات متوقف شده و مخالفان نافرمانی مدنی اعلام کرده اند. از نظر آنها عملکرد شورای نظامی انتقالی بر اساس قوانین و در راستای نهادینه کردن دموکراسی در این کشور نیست.
احزاب مخالف معتقدند، اصرار شورای نظامی بر ریاست یک فرد نظامی در شورای حاکمیتی و با حضور حداکثری نظامیان، تغییر و تحولات مورد نظر معترضان در سودان و اهداف سیاسی و اجتماعی انقلاب سودان را محقق نمیکند.
در این راستا انجمن مشاغل سودان، شورای نظامی این کشور را به مانعتراشی در برابر تشکیل شورای حاکمیتی مدنی متهم کرد و خواستار اجرای نافرمانی مدنی شد.
در بیانیه انجمن مشاغل سودان با اشاره به شکست مذاکرات شورای نظامی سودان و مخالفان، آمده است: "شورای نظامی همچنان چوب لای چرخ شورای حاکمیتی میگذارد و بر عدم دستیابی انقلاب به اهداف خود و ائتلاف مخالفان اصرار دارد."
اعتصاب سراسری در سودان آغاز شده است و مخالفان اعلام کرده اند تا رسیدن به خواسته هایشان به اعتراضات ادامه می دهند. آنها نگران آینده سودان هستند. بسیاری از مخالفان، اعضای نظامی شورای انتقالی را بازماندگان حکومت عمر البشیر می دانند که نمی توانند تغییر مورد نظر آنها را در کشور ایجاد کنند و کشور را به سمت نظامی گری پیش می برند.
افزایش نگرانی ها از تاثیر مداخلات خارجی در بحران سودان
بسیاری نیز نگران مداخله کشورهای خارجی به ویژه کشورهایی چون عربستان و امارات درامور داخلی و آینده سیاسی سودان هستند. این نگرانی به ویژه با سفر چند روز قبل مقامات شورای نظامی انتقالی سودان به عربستان و امارات، تشدید شده است.
احزاب مخالف معتقدند شورای نظامی از حمایت های مالی و تسلیحاتی عربستان و امارات برخوردار است و آنان مخالف استقلال سیاسی و بهبود شرایط سودان هستند.
«عزمی بشاره» اندیشمند و استاد دانشگاه در این باره می گوید: "هماهنگی محور عربی مخالف دموکراسی که دو نظام عربستان و امارات در مرکز آن هستند جز به دیکتاتوری های نظامی سرسپرده به چیزی اهمیت نمی دهد و تلاش برای رسیدن به این هدف بعد از مصر در سودان و لیبی ادامه دارد."
ادامه اعتراضات نشان می دهد، مخالفان سودانی مصمم به دستیابی به اهداف انقلابشان از جمله، دموکراسی و بستن راه نفوذ بیگانه هستند؛ از این رو در تازه ترین موضع گیری، معاون رئیس شورای نظامی انتقالی سودان از باز بودن درهای مذاکره سخن به میان آورده است. به نظر می رسد حل بحران سودان در گرو مذاکره و قطع مداخلات خارجی در این کشور است.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/116
بیشتر بخوانید:
آغاز اعتصاب سراسری در سودان
کودتای نظامی در سودان/ عمرالبشیر برکنار شد
توافق شورای نظامی انتقالی و مخالفان سودانی برای تداوم مذاکرات