پس از مدتها حضور نظامی آمریکا و متحدانش در افغانستان کماکان معضلات امنیتی این کشور لاینحل باقی مانده و چشماندازی نیز برای بهبود قابل توجه این وضعیت وجود ندارد. حدود ۱۶ هزار نیروی آمریکا اکنون در افغانستان مستقر هستند و نقشهای آموزشی و مبارزه با تروریسم دارند.
پس از اعلام تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از سوریه، به نقل از برخی از مقامهای دولت ترامپ، مساله خروج 7 هزار نظامی آمریکایی از افغانستان مطرح شد که واکنش مقامات دولت افغانستان را برانگیخته است.
این خبر غافلگیر کننده که همزمان با تلاشهای آمریکا و مقامهای ارشد افغانستان برای احیای مذاکرات صلح در این کشور جنگ زده منتشر شد به سرعت در میان محافل دیپلماتیک و مسئولان سیاسی در کابل بازتاب پیدا کرد.
در واکنش به این مساله، ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا طی مراسمی در پایگاه «بگرام» گفت که خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان شایعه است و ماموریت این نظامیان مانند گذشته ادامه پیدا میکند.
ژنرال «آستین اسکات میلر» Austin Scott Miller فرمانده عملیات «حمایت قاطع» ناتو نیز اعلام کرد: هنوز هیچ فرمانی مبنی بر خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به وی ابلاغ نشده است.
به رغم این انکارها، اما به نظر میرسد ترامپ درچارچوب رویکرد سیاست خارجی خود یعنی کاهش تعهدهای منطقهای، روند کاهش نیروهای نظامی آمریکا را ادامه دهد.
با این حال، تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و احتمالاً از افغانستان با انتقادهای گسترده از سوی مقامهای نظامی و سیاسی آمریکا و به ویژه مخالفت شدید جیمز متیس، وزیر دفاع آمریکا روبهرو شد و نهایتاً متیس از سمت خود استعفاء کرد.
متیس تاکید کرد که اختلافنظرهای وی با ترامپ دلیل کنارهگیریاش بوده است. متیس تلاش کرد تا رئیس جمهور آمریکا را قانع کند نیروهای این کشور را در سوریه و افغانستان حفظ کند، اما وقتی با پاسخ منفی وی روبهرو شد، استعفای خود را تقدیم کرد. متیس حدود سه هفته قبل بر ادامه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان تاکید کرده بود.
آمریکاییها که مدتهاست درگیر جنگی بیثمر و پر هزینه در افغانستان شدهاند، برای خروج از تنگنای کنونی و استراتژی ناکارآمد خود در افغانستان دست به دامان کشورهای منطقه و نیز سازمان ملل شدهاند تا بهزعم آنها زمینه گفت وگوها و صلح با طالبان را فراهم کنند.
ظاهراً واشنگتن حاضر به دادن امتیازتی به طالبان شده است. «شاه محمود قرشی» Shah Mahmood Qureshi وزیر خارجه پاکستان تاکید کرده است که مساله خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان به درخواست طالبان و در ارتباط با روند صلح افغانستان مطرح شده است.
در واقع حضور نظامی آمریکا در افغانستان نه فقط منجر به ایجاد صلح و امنیت در این کشور نشده، بلکه مسائل امنیتی افغانستان به طور ریشهای حل نشده باقی مانده است.
به طور کلی حمله آمریکا به افغانستان در سال 2001 و اشغال این کشور به بهانه مبارزه با تروریسم، دستاوردی بهجز کشتار مردم افغانستان، افزایش ناامنی در مناطق مختلف این کشور، تقویت دوباره طالبان و اعلام موجودیت شاخه داعش در افغانستان، افزایش قابل ملاحظه تولید تریاک و نیز گسترش دامنه فعالیت افراط گرایان به کشورهای همسایه بویژه کشورهای آسیای مرکزی نداشته است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/120
بیشتر بخوانید:
تاکید مجلس سنای افغانستان بر لغو پیمان امنیتی واشنگتن - کابل/ تحلیل
انتقاد کرزی از کشتار غیرنظامیان افغان در حملات امریکا/ تحلیل