در این راستا دهمین نشست وزیران خارجه کشورهای همسایه لیبی با حضور نماینده ویژه سازمان ملل برگزارشد.
در این نشست وزیران خارجه لیبی، مصر، تونس، نیجر و نیز «مارتین کوبلر» فرستاده ویژه سازمان ملل به لیبی حضور داشتند، در مورد یافتن راه های سیاسی و غیر نظامی برای حل بحران این کشور رایزنی شد.
تمرکز بر ایجاد همگرایی میان کشورهای همسایه لیبی، تاکید بر «توافق الصخیرات» برای نیل به توافق صلح در لیبی، لزوم تشکیل ارتشی متحد در لیبی برای مقابله با تروریسم و پیشگیری از مداخله نظامی از جمله مهمترین محورهای مورد نظر در این نشست بود.
این تلاش ها در حالی است که شرایط سیاسی در لیبی همچنان پر تنش است و درگیری های داخلی و فعالیت های گروه های تروریستی همچنان بی ثباتی و نا امنی را در این کشور دامن می زنند.
آنگونه که مارتین کوبلر فرستاده سازمان ملل در امور لیبی نیز در باره عواقب هرج و مرج فراگیر در این کشور هشدار داد و از طرف های درگیر خواست از اقدامات تنش زا جلوگیری کنند.
آنچه مسلم است مردم لیبی نمی توانند مدت طولانی برای پایان دادن به بحران در کشورشان منتظر بمانند؛ از این روی فاکتوز زمان برای لیبی نامحدود نیست وباید هرچه سریعتر در این زمینه تصمیم گیری شود.
علیرغم گذشت بیش از یکسال از توافق صخیرات و تشکیل دولت وحدت ملی نه تنها این دولت نتوانسته مشروعیت لازم را به دست آورد بلکه با عدم رای پارلمان و اقدامات اخیر گروه های سیاسی در این کشور عملا قدرت خود را از دست داده است و نتوانسته انشقاق و چند دستگی به وجود آمده را برطرف سازد و زمینه ای برای آشتی ملی و همکاری فراهم نشده است.
اگر چه چندی پیش، با جدی شدن خطر تروریسم و پیشروی داعش در این کشور گروه های مختلف سیاسی علیه این گروه بسیج و مناطق تحت نفوذ داعش در سرت و بنغازی آزاد شد اما بدون یافتن راه حل سیاسی مشترک و یکپارچه ، نمی توان خطر تروریسم را در لیبی برای همیشه از بین برد و این تهدید بسیار جدی نه تنها برای لیبی بلکه برای کل کشورهای منطقه است.
اکنون بار دیگر با افزایش تنش ها ونا آرامی ها ، خطر بازگشت دوباره تروریست ها به لیبی جدی است. از سوی دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی در این کشور نیز بیش از پیش وخیم شده است.
در بسیاری از مناطق لیبی اکنون شهروندان با کمبود مواد غذایی و دارویی مواجه هستند. شرایط مرزی این کشور هم سبب شده که بسیاری از باندهای قاچاق از جمله قاچاق انسان در این کشور فعال باشند.
در چنین شرایطی رایزنی ها برای حل مشکل لیبی ادامه دارد. کشورهای منطقه در تلاشند بتوانند راه حلی میانه برای حل بحران این کشور پیدا کنند، در حالیکه برخی کشورهای غربی همچنان گزینه نظامی را برای لیبی در نظر دارند.
مقامات لیبی و کشورهای منطقه اما تنها راه حل را مذاکره و رسیدن به توافق بین گروه های مختلف سیاسی در این کشور می دانند. زیرا همه گزینه ها امتحان شده و راه حل های سیاسی تنها راهی است که می تواند ثبات را به کشور بازگرداند. از این روی نگاه ها همچنان بر راه حل های سیاسی برون رفت لیبی از بحران، متمرکز است.113/110
بیشتر بخوانید:
تاثیر بحران لیبی بر اقتصاد تونس
مصر، قطر را به سوء استفاده از بحران لیبی متهم کرد