در این راستا "مایک پمپئو" وزیر خارجه آمریکا در گفت وگوی تلفنی با "عبدالله حمدوک" نخستوزیر سودان بر حمایت کشورش از دولت انتقالی سودان و تلاشهای آن برای ایجاد صلح سازنده و پایدار تأکید کرد و در اظهاراتی مداخله جویانه خواستار سرعت بخشیدن به روند تشکیل مجلس قانونگذاری طی دوره انتقالی و انتخاب استانداران غیر نظامی در سودان شد.
حذف نام سودان از لیست تروریسم همچنین مقابله با کرونا و افزایش همکاری میان دو کشور در این زمینه، از دیگر محورهای گفت و گوی پمپئو و حمدوک بود.
سودان از جمله کشورهای مهم و کلیدی برای واشنگتن و متحدان اصلی آن یعنی اسرائیل و عربستان محسوب می شود. اگر چه "عمر البشیر" رئیس جمهور پیشین این کشور طی سال های اخیر با چرخش در مواضع و سیاست های خود به امید کسب حمایت های مالی و سیاسی تلاش کرد در راستای خواست واشنگتن و متحدان آن گام بردارد چنانکه سودان در ائتلاف نظامی سعودی در جنگ یمن حضور یافت؛ اما البشیر نتوانست در برابر خواست مردم این کشور به تغییر دوام بیاورد. پس از عزل البشیر عبدالله حمدوک به عنوان نخست وزیر جدید سودان انتخاب شد و از آن زمان رهبری دولت انتقالی سودان را بر عهده دارد.
وی نیز چون البشیر توسعه روابط با واشنگتن و متحدانش را سیاست خود قرار داده به ویژه خواستار حذف نام سودان از لیست کشورهای حامی تروریسم شده است. دولت آمریکا در سال 1997 نام سودان را به دلیل درگیریهای دارفور در فهرست کشورهای حامی تروریسم قرار داد و این کشور را تحریم کرد.
دولت ترامپ در ششم اکتبر 2017 تحریمهای اقتصادی و ممنوعیت تجاری اعمال شده بر سودان را لغو کرد؛ اما معاملات آنچنانی با این کشور از طریق دلار صورت نمیگیرد؛ زیرا اکثر بانکهای اروپایی منتظرند سودان از لیست تروریسم خارج شود.از این رو دولت جدید سودان در تلاش است تا با برآورده کردن نظر واشنگتن این کشور را از لیست حامیان تروریسم خارج کند.
دیدار و گفت و گو با مقامات آمریکا همچنین دیدار با مقامات تل آویو و اجازه عبور هواپیماهای خطوط هوایی اسرائیل از آسمان سودان، ادامه مشارکت در ائتلاف سعودی در جنگ علیه یمن از جمله تلاش های مقامات کنونی سودان در راستای جلب نظر و توجه واشنگتن بوده است.
این در حالی است که انتقادات بسیاری از عملکرد دولت کنونی سودان وجود دارد. از نظر سودانی ها، بحران های سودان ناشی از قطع روابط این کشور با اسرائیل یا عادی نکردن روابط نیست بلکه فساد و نبود حکومتی بالغ و حکومت نظامیان؛ این کشور را به چنین وضعی رسانده است.
«عبیر المجمر» کارشناس سیاسی در این زمینه گفت: خشم و نارضایتی از اقدامات دولت انتقالی، جامعه سودان را فرا گرفته است و مردم از این دولت می خواهند با اصلاح اشتباهات در راستای تغییر اوضاع پیشین تلاش کند و به همه مسائل اصلی و در رأس آن مساله جنگ (در یمن) پایان دهد.
به رغم خواست سودانی ها و آرمان های آنان، مقامات کنونی سودان نیز راه حل معضلات این کشور را در رابطه با آمریکا و اخذ کمک از این کشور می دانند. این در حالی است که تجزیه این کشور و تشکیل سودان جنوبی، غارت منابع این کشور همچنین تشویق به حضور نیروهای نظامی سودان در جنگ یمن نیز در راستای کسب رضایت واشنگتن و متحدانش صورت گرفته است.
به نظر می رسد مقامات واشنگتن همچنان درصدد استفاده از شرایط کنونی سودان به نفع خود و بهره برداری از شرایط این کشور در راستای منافع خود و شرکایشان هستند.
«بشیر آدم رحمه» دبیر کل حزب مردمی سودان گفت: اگر امور داخلی خود را به نحو احسن اداره کنیم به کسی برای برداشتن تحریم های آمریکا نیازی نداریم. تکیه بر طلا می تواند بحرانهای اقتصادی ما را حل کند. اگر اوضاع به نحو احسن اداره شود، سودان سالانه عوایدی بالغ بر 10 میلیارد دلار از طلا به دست می آورد.
اکنون بار دیگر مقامات آمریکایی با وعده خروج این کشور از لیست کشورهای حامی تروریسم درصدد ادامه اعمال نظر و مداخلات خود در این کشور در راستای منافع خود و متحدانشان هستند، موضوعی که بسیاری از احزاب و شهروندان این کشور آن را برنخواهند تافت.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
139/117