ایران پرس- آمریکا 18 سال پیش به بهانه تلافی حملات 11 سپتامبر 2001 و مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله و این کشور را اشغال کرد. ‏

به رغم ادعای واشنگتن درباره موفقیت های آن در این کشور، اوضاع امنیتی و اقتصادی افغانستان همچنان وخیم است.

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در جریان مبارزات انتخاباتی و پس از ورود به کاخ سفید وعده داده بود که نیروهای آمریکایی را از سوریه و افغانستان خارج کند.

با این حال تاکنون بر خلاف این وعده رفتار کرده است. واشنگتن نه تنها بر ادامه حضور نظامی در سوریه و افغانستان اصرار می ورزد بلکه نیروهای نظامی جدیدی را به حوزه خلیج فارس از جمله عربستان اعزام کرده است.

اکنون مقامات ارشد دولت ترامپ بار دیگر وعده وی را طرح کرده اند. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا روز گذشته  (دوشنبه) 29 ژوئن اعلام کرد ترامپ قصد دارد تا  نظامیان آمریکایی را پیش از انتخابات ریاست جمهوری نوامبر 2020 که وی در دومین دوره در آن شرکت خواهد کرد، از افغانستان به آمریکا بازگرداند.

 پمپئو در پاسخ به سوالی درباره این که آیا وی به کاهش نیروها در افغانستان پیش از انتخابات ریاست جمهوری آینده آمریکا امیدوار است یا خیر، گفت: «این دستورالعملی است که من از رئیس جمهور دریافت کرده ام». 

ترامپ پیش از انتخاب به عنوان رییس جمهوری در سال 2016 هم عقب نشینی نیروهای آمریکایی از افغانستان را که طولانی ترین ماموریت جنگی آمریکا به شمار می رود، وعده داده بود اما وقتی  به قدرت رسید، موافقت خود را با تقویت نظامیان آمریکایی در افغانستان اعلام کرد.

پس از اعلام تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از سوریه، به نقل از برخی مقامات دولت ترامپ، مساله خروج هفت هزار نظامی آمریکایی از افغانستان نیز طرح شد که واکنش مقامات دولت افغانستان را برانگیخت.

این خبر غافلگیر کننده که همزمان با تلاش های آمریکا و مقامات ارشد افغانستان برای احیای مذاکرات صلح در این کشور جنگ زده منتشر شد، به سرعت در میان محافل دیپلماتیک و مسئولان سیاسی در کابل بازتاب پیدا کرد.

در واکنش به این مساله، ژنرال «جوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا طی مراسمی در پایگاه «بگرام» گفت: خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان شایعه است و ماموریت این نظامیان مانند گذشته ادامه پیدا می کند.

به رغم این انکارها، به نظر می رسد ترامپ خواهان آن است که در چارچوب رویکرد سیاست خارجی خود یعنی کاستن از تعهدات منطقه‌ای، روند کاهش نیروهای نظامی آمریکا را ادامه دهد.

با این حال تصمیم ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه و افغانستان با انتقادهای گسترده مقام های نظامی و سیاسی آمریکا به ویژه مخالفت شدید «جیمز متیس» وزیر دفاع وقت آمریکا روبه رو شد و در نهایت وی از سمت خود استعفا کرد.

وزیر خارجه آمریکا که قبلا در اواخر ژوئن 2019 در سفر به افغانستان به صراحت بر نامعلوم بودن زمان خروج نیروهای آمریکایی از این کشور تاکید کرده بود، اکنون در ادعایی جدید بر خواسته ترامپ در زمینه خارج شدن نظامیان آمریکایی از افغانستان تا قبل از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری 2020 تاکید می کند.

این مساله در وهله نخست حاکی از نامعلوم بودن و ابهام در اهداف و اقدامات سیاست خارجی دولت ترامپ است و در عین حال نشان می دهد که هنوز هم در داخل آمریکا بین رئیس جمهور و ساختار حاکمیتی درباره وضعیت حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان اختلاف نظر وجود دارد.

در حال حاضر نیروهای آمریکایی همچنان در افغانستان حضور دارند که این مساله نشانه غلبه ساختار حاکمیتی آمریکا بر تصمیمات کاخ سفید و ادامه حضور این نیروها در افغانستان تا زمانی نامشخص است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/118

بیشتر بخوانید:

تاکید پمپئو بر تداوم حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان/ تحلیل

سفر غیرمنتظره پمپئو به افغانستان