هر چند آمریکا مدعی شده که ماموریت نظامی رزمی آن در عراق پایان یافته است، اما ادعای پنتاگون درباره ماموریت جدید آمریکا در عراق به معنای تداوم حضور نظامی در این کشور به نحوی دیگر است.
پس از ترور ناجوانمردانه وغیر قانونی سردار سپهبد شهید «قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و «ابومهدی المهندس» معاون حشد الشعبی و همراهان آنها در فرودگاه بغداد در 3 ژانویه 2020 توسط آمریکا، پارلمان عراق در 5 ژانویه رای به خروج نیروهای ائتلاف ضد داعش از جمله نیروهای آمریکایی از عراق داد.
با این حال آمریکا در موضعی غیر قانونی هم چنان اصرار بر ادامه حضور نظامیان این کشور در عراق داشته است.
سرانجام با توجه به فشارهای سیاسی در داخل عراق ، جو بایدن رئیسجمهور آمریکا و مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق، در توافقی که اواسط تابستان 2021 امضا کردند، متعهد شدند که ماموریت جنگی نیروهای تحت رهبری آمریکا در عراق تا پیش از پایان سال 2021، به پایان برسد.
آمریکا در آخرین سال ریاستجمهوری «دونالد ترامپ» در سال 2020، شمار نظامیان خود مستقر در عراق را به دو هزار 500 تن کاهش داده بود. ماموریت نیروهای آمریکایی به طور ظاهری در 31 دسامبر 2021 در عراق پایان یافته است.
با این حال آمریکا هم چنان تحت عناوین دیگر به حضور نظامی در این کشور ادامه داده است.
ژنرال مککنزی فرمانده سنتکام در مصاحبه ای گفت: "به رغم این که ماموریت رزمی نیروهای آمریکا درعراق پایان یافته است، اما این نیروها همچنان پشتیبانی هوایی و سایر کمکهای نظامی به دولت عراق رابرای مقابله با داعش، ارائه خواهند کرد."
ادعای آمریکا درباره کمک به عراق برای مقابله با داعش در حالی است که واشنگتن در دوره زمامداری باراک اوباما رئیس جمهور پیشین آمریکا نقش مستقیمی در شکل گیری و گسترش این گروه تروریستی داشته است.
عراق روز جمعه 31 دسامبر رسما پایان ماموریت و خروج نیروهای نظامی ائتلاف خارجی به رهبری آمریکا از این کشور را تایید کرد.
دولت عراق با انتشار پیامی در توئیتر اعلام کرد که ماموریت ائتلاف خارجی در عراق از این به بعد محدود به «مشاوره و حمایت بر اساس نتایج گفتگوهای راهبردی» خواهد بود.
با این حال احزاب و جنبش های عراقی خروج آمریکا از عراق را با توجه به تاکید دولت بایدن درباره ماندن دو هزار 500 نظامی آمریکایی در داخل عراق، دروغ محض دانستند.
«صباح العرداوی» عضو جنبش حقوق عراق گفت: "دولت در خصوص عقبنشینی نظامیان امریکایی از کشور با سهلانگاری عمل میکند."
العرداوی با اشاره به صحبتهای پیشین الکاظمی درباره مستشاری بودن مأموریت نیروهای امریکایی تصریح کرد: "تعداد نیروهای حاضر در عراق با مأموریت مستشاری مطابقت نمیکند."
«احمد عبدالحسین» عضو دفتر سیاسی جنبش عصائب اهل الحق عراق اعلام کرد: "دولت الکاظمی تمایلی به خروج نظامیان امریکایی از عراق با وجود درخواست های مکرر برای تحقق حاکمیت عراق با خروج این نیروها ندارد."
«احمد علی» نماینده سابق پارلمان عراق هم گفت: "تاکید دولت درباره خروج نظامیان آمریکایی از عراق دروغی بیش نیست و هیچ تغییری در زمینه خروج نظامیان آمریکایی از عراق رخ نداده است."
بررسی مواضع مقامات ارشد آمریکایی و پنتاگون نشان می دهد که واشنگتن به رغم مصوبه پارلمان عراق که خواهان خروج نظامیان آمریکایی از این کشور است اکنون قصد دارد به بهانه اقدامات مستشاری و آموزشی کماکان در این عراق باقی بماند.
مساله ای که با واکنش تند عراقی ها وپاسخ خشن آنها مواجه شده و در روزهای اخیر حملات پهپادی و انفجاری علیه پایگاههای محل استقرار نظامیان و کاروان های آمریکایی رخ داده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117