جو بایدن در پاسخ به این سوال که آیا القاعده می تواند به افغانستان باز گردد؟ گفت بله. آنها قبلا به جاهای دیگر بازگشته اند.وی بار دیگر از تصمیمش برای خروج از افغانستان دفاع کرد.
بایدن شامگاه پنجشنبه و در آستانه فرا رسیدن سالگرد حادثه 11 سپتامبر در پیامی به کنگره وضعیت اضطراری مربوط به «تهدیدهای تروریستی» علیه آمریکا که نخستین بار سال 2001 اعلام شده بود را به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
این امر نشان دهنده ذهنیت مقامات سیاسی و امنیتی آمریکا درباره تداوم تهدیدات تروریستی علیه این کشور است.
"جورج دبلیو بوش" رئیس جمهوری وقت آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 با اعلام مبارزه جهانی با تروریسم، رویکردی تهاجمی در پیش گرفت و اقدام به حمله به افغانستان و عراق نمود.
دراین به اصطلاح جنگ جهانی علیه تروریسم، بیش از یک میلیون انسان درعراق، افغانستان، سوریه، لیبی و یمن جان باختند. با این حال اکنون 20 سال پس از حملات 11 سپتامبر جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نه فقط بر تداوم وجود القاعده اذعان کرده بلکه صراحتا بر ناتوانی آمریکا برای مقابله با آن تاکید کرده است.
در واقع وی به خوبی می داند که گرچه آمریکا ضربات زیادی به القاعده وارد کرده و حتی در دوره اوباما موفق به کشتن اسامه بن لادن رهبر القاعده شد، اما این گروه تروریستی عملا با تعیین جانشین برای او، در سال های اخیر به گسترش فعالیت های خود در نقاط مختلف جهان از جمله غرب آسیا و آفریقا پرداخته است.
این مساله نشان دهنده شکست کامل آمریکا در استراتژی مبارزه جهانی با تروریسم است که به مدت دو دهه سرلوحه اقدامات تهاجمی و تجاوزکارانه واشنگتن در جهان به ویژه حمله به افغانستان در سال 2001 و حمله به عراق در 2003 و ده ها عملیات به اصطلاح ضد تروریستی در دیگر کشورها مانند یمن، پاکستان، در کشورهای آفریقایی و دیگر نقاط جهان است.
"دانیل بنجامین Daniel Benjamin " و " استیون سایمون Steven Simon " در مقاله ای مشترک در نشریه «فارین افرز» نوشتند: از میان گزندهترین پیامدهای سقوط دولت مورد حمایت آمریکا در افغانستان، هیچ یک رنجآورتر از سربرآوردن دوباره القاعده و دیگر گروههای تروریستی نیست. مداخله نظامی بعنوان عنصر اصلی جنگ دو دههای ضد ترور، نه تنها ناپایدار بلکه آسیبزا هم بود.
از سوی دیگر به رغم دفاع های چند باره بایدن از تصمیم خود درباره خروج از افغانستان، اما به اذعان بسیاری از سیاستمداران آمریکایی واروپایی همانند مقامات کشورهای رقیب آمریکا مانند روسیه و چین، دستور خروج عجولانه نیروهای آمریکایی از افغانستان از سوی بایدن نقش کلیدی در بروز هرج و مرج در افغانستان، تضعیف روحیه ارتش این کشور و در نهایت سیطره طالبان بر افغانستان داشت.
اکنون با روی کار آمدن طالبان در افغانستان، القاعده و دیگر گروه های تروریستی تکفیری مانند داعش، این کشور را محیط مناسبی برای گسترش فعالیتهای خود و اقدامات تروریستی علیه همسایگان و در دیگر کشورها دانسته و همین مساله موجب نگرانی شدید وهشدار از جانب مقاماتی مانند "ولادیمیر پوتین" رئیس جمهور روسیه شده است.
البته جمهوریخواهان آمریکا به ویژه قانونگذاران این حزب در سنا بارها درباره عواقب خروج آمریکا از افغانستان و احیای تهدیدات تروریستی از جانب القاعده هشدار داده و خواهان تجدید نظر بایدن در این زمینه شده بودند.
از جمله سناتور "میچ مککانل" رهبر اقلیت جمهوریخواهان سنای آمریکا در 27 ژوئن اظهار داشت که خروج نیروهای آمریکا از افغانستان به معنای قدرت گرفتن طالبان و بازگشت مجدد القاعده به این کشور است.
با این حال بایدن در آن هنگام هیچ توجهی به این هشدار ها نکرده و فقط به دنبال به اصطلاح خروج آمریکا از جنگ های بی پایان بود. اکنون رئیس جمهور آمریکا صراحتا بر این نگرانی ها صحه گذاشته است، بدون اینکه راه حلی در این زمینه ارائه کند.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
بایدن: آمریکا مسئول حمله به القاعده در هر جایی نیست
بیستمین سالگرد حادثه 11 سپتامبر و پیام «جو بایدن»
بایدن وضعیت اضطراری ملی در آمریکا را تمدید کرد