«کریس مورفی» روز سه شنبه در توییتی نوشت: "ایالات متحده از تحریم های «فشار حداکثری» دونالد ترامپ علیه ایران چیزی به دست نیاورد."
اذعان این سناتور آمریکایی به بی حاصل بودن و در واقع شکست کارزار فشار حداکثری علیه ایران، در راستای اعتراف مقامات ارشد دولت کنونی آمریکا به این مساله ابراز شده است.
«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی آمریکا در اواسط ژانویه 2022 اذعان نمود که واشنگتن در حال پرداخت بهای اشتباه فاجعه بار ترامپ درباره برجام است. «آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا نیز همانند سالیوان به اشتباه راهبردی آمریکا در خروج از برجام اذعان کرده است.
بلینکن در 7 دسامبر 2021 گفت که خروج آمریکا از توافق هسته ای سال 2015 با ایران اشتباه بسیار بزرگی بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری پیشین آمریکا همواره توافق هسته ای برجام را بدترین توافق ممکن برای واشنگتن قلمداد می کرد و سرانجام در 8 مه 2018 با اعلام خروج آمریکا از برجام، عمل به تعهدات واشنگتن ذیل توافق برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل را با وجود مخالفت های گسترده جهانی، کنار گذاشت.
دولت ترامپ برای واداشتن ایران به قبول خواسته های غیر قانونی خود، بی سابقه ترین تحریم ها را در چارچوب کارزار فشار حداکثری علیه تهران به اجرا گذاشت و با هرگونه طرحی برای حفظ برجام مخالفت ورزید.
هدف دولت وقت آمریکا تسلیم ایران به شروط 12 گانه مد نظر واشنگتن از جمله توقف برنامه هسته ای صلح آمیز ایران واعمال محدویت های شدید در زمینه توانمندی موشکی و سیاست های منطقه ای ایران بود.
مقابله ایران با تحریم های یکجانبه وغیرقانونی دولت ترامپ
اما با وجود تداوم تحریم های یکجانبه وغیرقانونی دولت ترامپ در طول سه سال گذشته، جمهوری اسلامی ایران با اتخاذ سیاست مقاومت حداکثری، به مقابله با تحریم های واشنگتن پرداخت. به همین دلیل، ترامپ تا پایان دوره زمامداری خود به هیچ یک از اهداف خود در باره ایران نرسید و یکی از بزرگترین ناکامی ها در تاریخ سیاست خارجی آمریکا در دوره پسا جنگ سرد رقم خورد.
البته اذعان مقامات دولتی و کنگره آمریکا به ناکامی کارزار فشار حداکثری در حالی ابراز می شود که دولت بایدن همچنان سیاست فشار حداکثری دولت پیشین آمریکا علیه ایران را حفظ کرده است. جو بایدن قبل از رسیدن به مقام ریاست جمهوری آمریکا مدعی بود: "این کشور را به برجام بازخواهد گرداند، اما در عمل، دولت کنونی آمریکا تاکنون گامی برای بازگشت به برجام و رفع تحریم های علیه ایران برنداشته است."
«جوزف سیرینسیون» کارشناس سیاسی آمریکایی با تاکید بر اینکه بایدن تاکنون به کارزار نافرجام فشار حداکثری ترامپ علیه ایران ادامه داده است، می گوید: "بایدن تا مسیر خود را اصلاح نکند، خطر از دست رفتن توافق حیاتی هستهای وجود دارد."
اصرار دولت بایدن بر حفظ بخشی از تحریم های اعمال شده از سوی دولت ترامپ یکی از موانع پیشرفت مذاکرات رفع تحریم ها در وین بوده است.
در مقابل رویکرد غیر منطقی دولت بایدن، جمهوری اسلامی ایران در جریان مذاکرات رفع تحریم ها در وین که تاکنون هشت دور آن برگزار شده است، اعلام کرده که «هنگامی به تعهدات برجامی خود بازخواهد گشت که آمریکا همه تحریمها را در عمل و نه درحرف یا برروی کاغذ، لغو کند و این مساله مورد راستی آزمایی ایران قرار گیرد.»
ایران بارها اعلام کرده است هر قدر طرف مقابل آمادگی جدی تری برای لغو تحریمها داشته باشد و اراده جدی تری را برای پذیرش ساز و کارهای مد نظر ایران در زمینه لغو تحریم ها نشان دهد، زمان دستیابی به توافق نهایی برای بازگشت آمریکا به برجام، کوتاه تر خواهد شد.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117