مارک کارنی تصریح کرد، اقتصاد بریتانیا ضعیفتر از پیشبینی های بانک مرکزی پیش از برگزاری همهپرسی برگزیت عمل کرده و رشد اقتصادی کنونی آن نزدیک به 2 درصد از دوران پیش از برگزاری همهپرسی برگزیت کاهشیافته است.
به گفته کارنی که از مخالفان برگزیت به شمار میرود، بانک مرکزی و دولت بریتانیا مشوقهای قابلتوجهی را در جهت کاهش شوک ناشی از خروج از اتحادیه اروپا هزینه کرده اند، اما درآمد واقعی خانوارها 900 پوند کمتر از پیشبینیهای بانک مرکزی در مه 2016 است.
بر اساس گزارش دفتر آمار ملی بریتانیا، رشد اقتصادی این کشور در سهماهه اول سال جاری به پایینترین حد در پنج سال گذشته رسیده است.
هرچند کارنی اظهار داشت که این مساله ارتباطی با برگزیت ندارد، اما آشکار است که خروج از اتحادیه اروپا، بریتانیا را فقیرتر کرده است.
معضل اقتصادی، اصلیترین نگرانی در خصوص برگزیت
در واقع، اصلیترین نگرانی در خصوص برگزیت، نگرانی اقتصادی است.
«کارولین فِیربرِین» مدیر کنفدراسیون صنایع بریتانیا هشدار داده است که ضررهای برگزیت بسیار بیشتر از منافع آن خواهد بود.
همین مساله اهمیت و ضرورت رأیگیری درباره توافق نهایی برگزیت و نیزتامل بیشتر در باره نحوه ارتباط آتی بریتانیا با نهادهای تجاری و اقتصادی اروپایی را برجسته میکند.
به گفته کارنی، بریتانیا به بازار مشترک و اتحادیه گمرکی اروپا بهشدت نیاز دارد و چنانچه دوره انتقالی پسا برگزیت به هر دلیلی به اجرا گذاشته نشود آسیب جدی به اقتصاد بریتانیا وارد میشود.
این در حالی است که موافقان برگزیت از جمله بوریس جانسون وزیر امور خارجه دیدگاهی کاملا بر خلاف کارنی داشته و معتقد به «برگزیت سخت» یعنی قطع کامل همه روابط بریتانیا به اتحادیه اروپا بوده و در این راستا خواهان خروج از بازارمشترک و اتحادیه گمرکی اروپا هستند تا لندن بتواند به راحتی توافقات تجاری دو جانبه با دیگر کشورها در راستای رونق تجاری و اقتصادی خود منعقد نماید.
در عین حال با پدیدار شدن آثار منفی برگزیت اکنون نگرانی ها درباره برگزیت بشدت افزایش یافته است.
برخی نظرسنجیها حاکی از آن است که با نزدیک شدن به تاریخ خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی مارس 2019 و نوسانات اقتصادی ناشی از آن، دیدگاه مردم این کشور تغییر کرده است.
جدیدترین گزارش صندوق بینالمللی پول پیش بینی کرده است که عملکرد اقتصادی بریتانیا به دلیل خروج از اتحادیه اروپا، طی 2 سال آینده نسبت به سایر کشورهای عمده اروپایی ضعیفتر خواهد بود.
برخی سیاستمداران بریتانیایی خواهان برگزاری مجدد همهپرسی برگزیت هستند، اما دولت این کشور با این مساله مخالف است
با این حال به دلیل فشار نمایندگان مجلس عوام، دولت بریتانیا موظف است که توافق نهایی برگزیت را به تصویب پارلمان برساند.
اتحادیه اروپا نیز خواهان خروج بریتانیا است تا تکلیف دیگر کشورهای اتحادیه اروپا روشن شود.
«پاتریک پویان» مدیر اجرایی ارشد توتال می گوید:
"دوره عدم قطعیت اقتصادی فعلی که با رای مردم بریتانیا به خروج ازاتحادیه اروپا آغاز شده است باید خاتمه پیدا کند."
شواهد نشان می دهد که بریتانیا با خروج از اتحادیه اروپا تا آینده دور باید تبعات منفی آن را به ویژه در زمینه اقتصادی و تجاری تحمل کند.
نویسنده: میرطاهر
116/140
بیشتر بخوانید:
بریتانیا در سال 1395؛ «برگزیت» شوک بزرگ اروپا
هشدار اتحادیه اروپا به بریتانیا درباره برگزیت/ تحلیل
ایندیپندنت: «برگزیت» و افزایش نژادپرستی در بریتانیا