ایران پرس- دبیرکل سازمان ملل متحد گفت در وضعیت کنونی که خاورمیانه با بحران‌های مختلف مواجه است، جمهوری اسلامی ایران کشوری مهم و دارای نقشی سازنده‌ است.

«آنتونیو گوترش» دبیرکل سازمان ملل متحد با اذعان به نقش «مهم» و «سازنده» ایران در منطقه خاورمیانه خاطرنشان کرد: در وضعیت کنونی که خاورمیانه با بحران‌های مختلف مواجه بوده، جمهوری اسلامی ایران کشوری مهم و دارای نقشی سازنده‌ است. گوترش در این زمینه به جنگ در سوریه و یمن اشاره کرد.

اذعان دبیرکل سازمان ملل متحد به نقش سازنده ایران در منطقه درحالی است که آمریکا به عنوان یکی از بازیگران بحران‌ساز در منطقه همواره در تلاش است تا با غیرسازنده نشان دادن سیاست‌های منطقه‌ای ایران، کشورهای مختلف را با سیاست‌های تخریبی خود علیه ایران همراه کند و با طرح ادعاهای واهی  «ایران هراسی» را در منطقه و جهان ترویج دهد.

در واقع مقامات واشنگتن در تلاشند با ایجاد تنش در منطقه و روابط کشورهای خاورمیانه مانع از شکل‌گیری همکاری بین کشورهای منطقه برای حفظ ثبات و امنیت شوند تا بدین صورت خود بتوانند سیاست‌ها و مداخلات خود را در کشورهای منطقه ادامه دهند.

به‌رغم تلاش‌های تفرقه‌افکنانه واشنگتن، جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از کشورهای تاثیرگذار در منطقه همواره به دنبال کمک به حل بحران‌ کشورهای خاورمیانه از جمله بحران سوریه و یمن در هماهنگی با سازمان ملل بوده است.

در این راستا، می‌توان از موضع مثبت و استقبال ایران از گفت و گوهای صلح یمن و ارایه راهکار در مورد آن و همچنین همکاری و حضور در مذاکرات «آستانه» پایتخت قزاقستان از ژانویه 2017 همراه با روسیه و ترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه اشاره کرد.

در واقع رویکرد ایران در منطقه همواره بر اساس تعامل با کشورهای منطقه بوده، این درحالی است که کشورهای خاورمیانه، در طول تاریخ مورد طمع‌ورزی و مداخله بیگانگان بوده است؛ به طوری که آنها برای رسیدن به اهداف خود، کشورهای مختلف این منطقه را درگیر بحران، جنگ و تفرقه کرده‌اند.

«حسین امیرعبداللهیان» دستیار ویژه رئیس مجلس ایران در امور بین الملل، 14 ژانویه 2019 در دیدار با «کیجو نوروانتو» (Keijo Nornto) سفیر فنلاند در تهران، گفت: سیاست راهبردی جمهوری اسلامی ایران کمک به تحقق صلح و امنیت در منطقه است.

در شرایط کنونی سیاست ایران در منطقه را می‌توان در محورهای مختلفی چون رفع تهدیدهای امنیتی و افزایش امنیت نسبی در قالب مدل امنیت منطقه‌ای دولت- ملت‌های مستقل، مبارزه با تروریسم، جلوگیری از گسترش تسلیحات کشتار جمعی در منطقه، کمک به حل بحران‌های منطقه‌ای و جلوگیری از فروپاشی و تجزیه در کشورهای دارای بحران چون سوریه ارزیابی کرد.

اجرای چنین سیاست‌هایی سبب شده است تا از نظر بسیاری از کارشناسان، ایران اکنون نقش یک قدرت منطقه‌ای را ایفا کند.

پایگاه اینترنتی «لوموند افریک» 18 ژانویه در مقاله‌ای با عنوان ایران - ابر قدرت منطقه نوشت: ایران با درایت و هوشمندی موفق شده است به قدرت منطقه‌ای تبدیل شود؛ به طوری که عملا یکی از کشورهای تصمیم گیرنده در منطقه خاورمیانه است.

به‌رغم همه تلاش‌ها و ادعاهای واشنگتن و متحدان منطقه‌ای‌اش در ترویج ایران‌هراسی و منفی جلوه دادن سیاست‌های ایران در منطقه، اکنون دبیرکل سازمان ملل متحد به عنوان مهمترین نهاد بین‌المللی نیز نه تنها نقش منطقه‌ای ایران را به رسمیت شناخته، بلکه بر سازنده بودن این نقش تاکید کرده و آن را در راستای بهبود شرایط منطقه دانسته است.

بدین‌ترتیب به نظر می‌رسد اکنون نه تنها سیاست‌های تخریبی آمریکا و متحدانش علیه ایران شکست خورده است، بلکه جهان نیز به خوبی از ماهیت این رویکرد خصمانه که از ایستادگی ایران در برابر خواسته‌های زیاده‌طلبانه و مداخله‌گرانه واشنگتن نشات می‌گیرد، آگاهی یافته است.

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

141/120

بیشتر بخوانید:

گوترش: نقش ایران در منطقه "سازنده" است 

توصیف ظریف از سیاست ایران هراسی آمریکا/تحلیل