در این نشست، که روزسه شنبه برگزارشد ، اعضای کمیته ویژه اتحادیه آفریقا درباره لیبی شامل اتیوپی، موریتانی، نیجریه، آفریقای جنوبی، اوگاندا و کشورهای همسایه لیبی شامل سودان، چاد، نیجر، الجزایر، تونس، مصر و نماینده لیبی حضور داشتند.
ادریس دبی Idriss Déby رئیس جمهوری چاد در آغاز نشست سران کشورهای همجوار لیبی گفت: آفریقا تحت تاثیر تحولات اوضاع در لیبی قرار گرفته است و هدف از این طرح ابتکاری مشارکت دادن همه طرف های لیبیایی برای بررسی اوضاع و ایجاد راهکارهای لازم برای حل بحران کنونی همچنین متقاعد کردن آنان به این مهم است که منافع کشور را بر منافع گروهی یا حزبی ترجیح دهند.
بحران سیاسی در لیبی اکنون بیش از پیش به خطر جدی برای کشورهای منطقه و قاره آفریقا تبدیل شده است.
اوضاع در لیبی در نهایت وخامت و پیچیدگی است و تاثیر منفی آن بر کشورهای همسایه و به طور کلی بر همه قاره ،شرایط را سخت تر کرده است آن هم در زمانی که بسیاری از کشورهای همجوار و کشور های این قاره با معضلات بسیاری رو به رو هستند.
آشفتگی های سیاسی، جنگ و خشونت در کشورهای این قاره، مشکلات اقتصادی، فعالیت های گروه های تروریستی، خشکسالی و عواقب آن سبب شده که بسیاری از کشورهای این قاره در پی بهبود شرایط در این کشور باشند.
اگر چه امضای توافقنامه صخیرات و تشکیل دولت وحدت ملی طی چند ماه گذشته تا حدودی از تنش های سیاسی در لیبی کاسته و توان دولت وحدت ملی و دولت موازی آن بر مبارزه با داعش و بیرون راندن تروریست ها از این کشور متمرکز شد اما بار دیگر با پررنگ شدن اختلافات، نا امنی و بحران در این کشور افزایش یافته است.
ادامه بحران سیاسی ودرگیری های دوباره بر سر قدرت در لیبی درحالی است که این کشور با معضلاتی چون حضور وتحرکات دوباره گروه های تروریستی داعش، فعالیت های باندهای قاچاق انسان، مهاجرت های غیر قانونی برای رسیدن اروپا و بحران اقتصادی و امنیتی رو به روست.
اگر چه شرایط کنونی در لیبی حاصل اعمال نفوذ برخی از کشورهای غربی در سیاست های داخلی این کشور همچنین مداخله برخی از کشورهای عربی منطقه در روشن نگه داشتن آتش جنگ در این کشور است اما اکنون به نظر می رسد وخامت اوضاع و تاثیر آن در منطقه باعث شده که کشورهای همسایه و منطقه آفریقا باردیگر به حل بحران لیبی در قالب همکاری های منطقه ای بیندیشند.
پیش از این برخی تحلیلگران هشدار داده بودند در صورت ادامه شرایط بحرانی در لیبی خطر گسترش تروریسم در منطقه افزایش یافته وگروه داعش با بهره گیری از فضای این کشور، آن را به پایگاهی برای بسط اقدامات تروریستی در شمال آفریقا می کند.
اکنون کشورهای منطقه با درک بیشتر خطر از یک سو و از سوی دیگر نا موفق بودن تلاش های بین المللی برای مشروعیت بخشیدن به دولت وحدت ملی این کشور درصدد میانجیگری و ارایه طرحی برای خروج این کشور از بن بست کنونی برآمده اند و طرح صلحی را برای حل بحران این کشور ارایه کرده اند.
ابتکار صلح اتحادیه آفریقا بر مشارکت فراگیر همه احزاب و طیفهای سیاسی در لیبی و ایجاد انگیزه جدید برای گفت وگوها تاکید دارد.گروه های مخالف دولت وحدت ملی لیبی همواره توافقنامه سیاسی لیبی (صخیرات) را توافقنامهای ننگین دانسته که توسط کشورهای خارجی بر این کشور تحمیل شده است.
آنان خواستار حل بحران این کشور در این کشور و توسط نمایندگان مردم لیبی هستند.
اگرچه قرار است جزییات بیشتر این طرح در نشست دیگری مطرح شود اما ارایه این طرح نشان دهنده این است که دولت های این منطقه به این نتیجه و توافق رسیدند که اکنون به جای کمک گرفتن و اجازه دادن به کشورهای غربی، لازم است کشورهای منطقه برای حل معضلات منطقه ای تلاش کنند و بی شک ساخت یک لیبی امن و مطمئن می تواند در بهبود شرایط منطقه به ویژه کشورهای همجوار بسیار موثر باشد.
با وجود این باید گفت حمایت سازمان ملل متحد از طرح اتحادیه آفریقا برای حل بحران لیبی، ضروری است.