با توجه به این امر و نیز این واقعیت که ایران چند دهه است در معرض تحریم های تسلیحاتی قرار دارد، لذا توجه به توانمندی های داخلی برای تامین شناورها و تجهیزات دریایی سرلوحه فعالیت های صنایع دریایی ایران قرار گرفته است.
یکی از مهمترین شناورهای در عرصه دریایی شناورهای جنگ مین یا ضد مین است که وظیفه آن شناسایی و جمع آوری و انهدام مین های دشمن است. در این راستا صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مبادرت یه ساخت شناور مین شکار شاهین کرده است.
نگاهی کلی
ناو مین شکار شاهین روز 24 خرداد 1400 در مراسمی به ناوگان نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران پیوست.
ناو مینشکار شاهین با طول ۳۳ متر و عرض ۱۱ متر و آبخوری برابر ۱۸۰ سانتی متر با نظارت نیروی دریایی ارتش و توسط متخصصان صنایع دریایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده است.
عملیات اجرای پروژه طراحی و ساخت اولین ناو مینشکار جمهوری اسلامی ایران شاهین با مأموریت کشف، شناسایی و انهدام انواع مینهای دریایی کفخواب، مغروق و شناور با استفاده از فناوری کامپوزیت و همچنین اثر سطح بهصورت دو بدنه (کاتاماران) از سال ۱۳۹۲ آغاز شد و با انجام بیش از چهار فعالیت اجرایی و نصب و راهاندازی بیش از ۶۰ سامانه مکانیکی، تأسیساتی، تحرک و رانش، برق و الکترونیک، ناوبری، به مرحله بهرهبرداری رسید. با توجه به بهرهمندی این شناور بومی از تکنولوژی روز دنیا، ردیابی و خنثی کردن انواع مینهای دریایی توانمندی کلیدی آن است.
استفاده از فناوری کامپوزیتی به روش ساندویچ پانل در طراحی و ساخت بدنه شناور با هدف کاهش وزن و ایجاد استحکام بالا، استفاده از فناوری شناورهای اثرسطح با ایجاد بالشتک های هوایی در سینه و پاشنه ناو بهمنظور کاهش سطح آبخور و در نتیجه کاهش چشمگیر فشار بدنه بر روی آب و حساسه های مین های دریایی، استفاده از اولین سامانه بومی تثبیت موقعیت شناور در دریا موسوم به «دی پی1 »DP1، سامانه سونارهای مینیاب با دقت بالا و طراحی و ساخت اولین سامانه بالابری بومی شناور (هاورینگ) از مهمترین فناوریهای نوین و بومی ناو مینشکار شاهین است.
هم چنین طراحی و ساخت اولین سامانه رباتیک کنترل از راه دور زیرآبی مینشکار برد بلند ROV نیز از دیگر نوآوری ها دراین ناو است.
این وسیله قادر است مینهای کار گذاشتهشده در کف دریا و یا مینهای لنگردار شناور را شناسایی کند و محل دقیق آن را تعیین نماید.
غواصان ویژه پاکسازی مین با استفاده از این اطلاعات مینهای کار گذاشتهشده را منهدم میکنند. این وسیله، با طول ۲.۲۵ متر و وزن ۳۲۰ کیلوگرم با حداکثر سرعت ۱۱ کیلومتر در ساعت، یک سونار کوچک دارد و از طریق یک کابل نوری دو هزار متری از ناو کنترل میشود. حداکثر عمق برای این دستگاه ۴۰۰ متر است.
از مهمترین قابلیتهای ناو مینشکار شاهین، مقاومت سازه در برابر شوکهای حاصل از انفجارات زیرآبی، اثرات مغناطیسی، آکوستیکی و فشاری بسیار پایین در مقابل حساسههای انواع مینهای دریایی، قابلیت مانورپذیری، ماندگاری و تعادل مناسب در دریا با توجه به نوع طراحی بدنه شناور و مقاوم در برابر پدیده خوردگی در دریا با توجه به فناوری کامپوزیتی شناور است.
سیدرضا میرطاهر