به گزارش روز پنجشنبه ایران پرس، «خدیجه محسن فینان»، کارشناس مسایل مغرب و محقق دانشگاه پاریس، در گفت وگو با روزنامه فرانسوی لوموند، درباره اعلام خروج مغرب از بخشی از صحرای باختری گفت: رباط (پایتخت مغرب) در قبال مسئله صحرا تغییر رویه داده است.
وی افزود، مغرب از چندی پیش و بعد از ورود به اتحادیه آفریقا در ماه ژانویه و همچنین پس از آغاز به کار آنتونیو گوترش، دبیرکل جدید سازمان ملل، استراتژی خود در قبال صحرا را تغییر داده است. مغربی ها دریافته اند که دیگر نمی توانند جبهه پولیساریو و الجزایر را تضعیف کنند.
رباط قصد دارد در عرصه های بین المللی، خود را مخاطبی قابل اعتماد نشان داده و جبهه پولیساریو را منزوی کند.
مغرب در سال 1975 صحرای غربی را به خاک خود ضمیمه کرد. مغرب در سال 1984 در اعتراض به عضویت صحرای باختری در اتحادیه آفریقا از این نهاد خارج شد اما سران اتحادیه آفریقا 30 ژانویه گذشته در آدیس آبابا، پایتخت اتیوپی، با درخواست مغرب برای بازگشت به اتحادیه آفریقا موافقت کردند.
مغرب تنها با اعطای حق خودگردانی به این منطقه موافقت کرده است اما جبهه پولیساریو خواستار استقلال این منطقه بوده و در این راه از حمایت الجزایر برخوردار است.
جبهه پولیساریو، خواستار برگزاری همه پرسی تحت نظارت سازمان ملل درباره تعیین سرنوشت صحرای باختری است. براساس اعلام جبهه پولیساریو، ساکنان صحرای باختری درچارچوب این همه پرسی میتوانند به سه گزینه الحاق به خاک مغرب، استقلال و یا خودمختاری تحت حاکمیت مغرب رای دهند.
جبهه پولیساریو، سازمانی سیاسی- نظامی متشکل از مردم صحرای باختری در شمال غرب آفریقا است که برای استقلال این منطقه مبارزه می کند.
راهکارهای حل بحران صحرا چیست؟
محسن فینان کارشناس مسایل مغرب معتقد است، این کشور قصد دارد از بی تحرکی خارج شود زیرا وضعیت «نه جنگ - نه صلح»، مانعی بر سر راه جاه طلبی های اقتصادی، سیاسی و منطقه ای این کشور است. برای مثال دیوان عدالت اروپا در دسامبر سال 2016 اعلام کرد، توافقات بین مغرب و اتحادیه اروپا در صحرای غربی اجرا نمی شود.
وی خاطرنشان کرد، برای حل بحران مغرب و صحرا سه راهکار وجود دارد: شکل گیری کشور مستقل صحرا، ایجاد کنفدراسیون و اعطای خودمختاری به صحرا زیر پرچم مغرب.
استراتژی پیشین مغرب در قبال صحرا، این کشور را در بن بست قرار داده بود. از سویی دیگر روابط مغرب و بان کی مون، دبیر کل سابق سازمان ملل بسیار پرتنش بود.
بان کی مون در مارس سال 2016 در جریان بازدید از اردوگاهی در الجزایر، صحرا را «اشغال شده» قلمداد کرد.
کریستوفر راسChristopher Ross فرستاده ویژه بان کی مون، بارها راهکارهایی را برای خروج مغرب و صحرا از بحران به وی ارائه کرد؛ اما دبیر کل سابق سازمان ملل با همه این راهکارها مخالفت کرده بود.
130/110
بیشتر بخوانید:
تلاش مغرب برای بازگشت به نهادهای آفریقایی
مغرب: صحرای باختری را به رسمیت نمی شناسیم
از سرگیری پروازهای مستقیم مغرب و رژیم صهیونیستی
مغرب به آغوش اتحادیه آفریقا بازگشت