ایران پرس: در حالی که روسیه بارها گسترش ناتو را به منزله تهدیدی جدی علیه امنیت ملی خود اعلام کرده و نسبت به آن هشدار داده است، رهبران برخی از کشورهای جهان نیز گسترش ناتو را عامل بحران و جنگ در اوکراین توصیف کرده اند.

«لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا»، رئیس‌ جمهوری برزیل نسبت به این که این ائتلاف نظامی غربی نباید به مرزهای روسیه نزدیک شود، شدار داد و آن را مانع تلاش ها برای برقراری صلح در جنگ اوکراین دانست.

با آغاز جنگ در اوکراین، کشورهای عضو ناتو این جنگ را بهانه ای برای گسترش دامنه حضور خود در اروپا قرار داده و به رغم اخطار های روسیه، در صدد گسترش این سازمان نظامی هستند. در این راستا عضویت فنلاند و سوئد در دستور کار ناتو قرار گرفت که فنلاند 4 آوریل به این سازمان نظامی پیوست و الحاق سوئد نیز در جریان است. در حالی که اوکراین نیز برای عضویت در این سازمان نظامی پافشاری می کند.

گسترش سازمان نظامی ناتو همواره از سوی روسیه به عنوان مانع اصلی برقراری صلح عنوان شده است و این کشور از اواخر سال 2021  بارها نسبت به توسعه ناتو به سمت شرق اروپا به عنوان تهدیدی علیه امنیت ملی خود اخطار داده بود؛ چنان که با اصرار اوکراین به عضویت در ناتو و استقبال اعضای این سازمان نظامی، جنگ اوکراین شعله ور شد.

از دیدگاه مسکو، گسترش ناتو به منزله  محاصره این کشور ازجانب ناتو است چنان که اکنون نیز بار دیگر نسبت به  الحاق فنلاند و سوئد به ناتو هشدار داده است. «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه ضمن هشدار درباره این که پیوستن فنلاند به ناتو خطر درگیری را افزایش می‌دهد، گفت: سازمان پیمان آتلانتیک شمالی در حال تشدید فعالیت خود نزدیک مرزهای روسیه و بلاروس است و موضع ضد روسی خود را تقویت می‌کند که منجر به تشدید درگیری می‌شود.

«دیمیتری مدودف» معاون رئیس شورای امنیت روسیه نیز در این زمینه هشدار داد: ناتو در تلاش برای شعله ور کردن جنگ جهانی سوم و وارد شدن به مرحله غیرقابل بازگشت است.

این شرایط درحالی است که تلاش از سوی کشورهای مختلف برای ایفای نقش واسطه و  پایان دادن به جنگ اوکراین تشدید شده است. چنان که دراین مورد، چین چندی پیش طرحی را ارائه داد که از سوی کشورهای غربی به ویژه آمریکا مورد قبول قرار نگرفت. با این حال به تازگی نیز امانوئل مکرون رییس جمهوری فرانسه و اورسولا فون‌ دِر لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا سفری به چین داشتند که یکی از محورهای اصلی آن، میانجیگری پکن برای پایان جنگ در اوکراین بود.

اکنون نیز داسیلوا رییس جمهوری برزیل بر میانجیگری برای پایان جنگ تاکید کرده است. اما خط قرمز مسکو برای هرگونه توقف جنگ، پایان روند توسعه گری ناتو به سمت شرق است. در واقع ادامه سیاست های اروپا و توسعه ناتو نه تنها راه هرگونه مذاکره برای پایان دادن به این جنگ را می بندد، بلکه خطر استفاده از سلاح هسته ای و وسیع تر شدن میدان جنگ را نیز تشدید می کند.

«ایزومی ناکامیتسو»، نماینده سازمان ملل متحد در امور خلع سلاح گفت: خطر استفاده از سلاح هسته ای در حال حاضر بیشتر از هر زمان دیگری از زمان جنگ سرد است و جنگ در اوکراین حادترین نمونه از این خطر است.

به نظر می رسد سیاست توسعه طلبی ناتو و بی توجهی به اخطارهای روسیه همچنان ادامه دارد؛ موضوعی که سبب رویارویی فزاینده روسیه و ناتو خواهد شد و تلاش ها را در راستای میانجیگری برای  برقراری صلح نقش بر آب می کند.

نویسنده: آتوسا دینیاریان

116

بیشتر بخوانید:

یک‌سالگی جنگ‌اوکراین؛ «نه» به‌جنگ و ناتو در بریتانیا 

لوپن هشدار داد: مداخله ناتو در اوکراین ممکن است به جنگ جهانی سوم منجر شود