«شی جین پینگ» روز سه شنبه درمراسم گرامیداشت چهلمین سالگرد اجرای سیاست اصلاحات و درهای باز چین در پکن گفت، این کشور برای حفظ حق حاکمیت و تمامیت ارضی خود از اراده سیاسی قوی و توان کافی برخوردار است.
وی افزود، باید براساس سیاست چین واحد درباره روابط تنگه تایوان پایبند بود و روابط و همکاریهای پکن و تایپه را به منظور تامین رفاه برای مردم دو طرف تعمیق بخشید.
اظهارات «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین درمورد اراده این کشور برای حفاظت از حق حاکمیتش، نوعی واکنش و پاسخ به تلاشهای اخیر آمریکا برای برقراری ارتباط با تایوان همچنین سفر ازادانه اتباع آمریکایی به تبت است که خشم دولت پکن را برانگیخته است.
سخنرانی رییس جمهوری چین دراین مورد در سالگرد اجرای سیاست اصلاحات و درهای باز چین به این معناست که دولت پکن بین گشایش بازارهای خود برروی سرمایهگذاران و تجار غربی و همکاری با آنها دراین مورد، با تقویت حاکمیت ملی خود در تمام حوزه جغرافیایی این کشور تفاوت قایل است و استقبال از سرمایههای خارجی به معنای تضعیف اقتدار وحاکمیت ملی چین نیست که آمریکا و یا سایر کشورهای غربی بخواهند از مساله سرمایه گذاری و یا تجارت به عنوان بهانه و یا دستاویزی برای لطمه زدن به وحدت ارضی چین استفاده کنند.
«ریچارد مک گرگور» تحلیلگر موسسه لویی در مصاحبه اخیرش با روزنامه لس انجلستایمز در ارزیابی از مناقشه میان آمریکا و چین گفت: شکی نیست که روابط چین و آمریکا از یک رابطه تعاملی رقابتی به یک رقابت تمام عیار در جبهههای متعدد تبدیل شده است.
این موضوع فقط مربوط به تجارت نیست بلکه به مسائل جغرافیایی، نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی نیز مربوط میشود به همین دلیل است که نقطه پایانی برای این رقابت وجود ندارد.
در دوره ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» رییس جمهور آمریکا، این کشور برای اعمال فشار بیشتر بر دولت چین برای کسب امتیازات تجاری و سرمایهگذاری، مساله تایوان و تبت را بیش از پیش در دستور کار خود قرار داده است و از فروش سلاح تا رفت وآمدهای آزادانه کشتیهای آمریکایی به بنادر تایوان برای فشار بر چین استفاده میکند و اخیرا نیز موضوع سفرهای آزادانه اتباع آمریکایی به تبت را نیز کنگره آمریکا در دستور کار خود قرار داده است.
این مساله باعث شده است تا مقامات پکن بارها در مورد رعایت تعهد دولت آمریکا در مورد چین واحد به کاخ سفید هشدار بدهد.
با این حال ترامپ همچنان میکوشد از انچه نقاط ضعف دولت چین می داند برای اعمال فشار بر پکن استفاده نماید.
«آنتونی کوردسمن» تحلیلگر مسائل راهبری در ارزیابی از تنش در روابط چین و آمریکا که خبرگزاری ایرنا آن را منعکس کرده معتقد است: چین و آمریکا در حال حاضر سیاستهای اقتصادی و امنیتی را پیش گرفته اند که موجب افزایش تنش بین آنها خواهد شد در نهایت سبب افزایش درگیریها شده یا جنگی بزرگ را در پی خواهد داشت. هر یک سعی دارند هزینه پیروزی خود را از باخت دیگری به دست آورند.
درهرحال، دولت آمریکا خواهان گشایش بیشتر بازارهای چین برای جبران کسری تراز تجاری است و در همان حال خواهان افزایش سرمایه گذاریهای این کشور در بخشهای مختلف تجاری و صنعتی آمریکاست که تاکنون چین نرمش مورد انتظار امریکا را در این خصوص نداشته است.
اگر چه درحاشیه اجلاس گروه بیست در آرژانتین «دونالد ترامپ» و «شی جین پینگ» روسای جمهوری آمریکا و چین با آتشبس سه ماهه جهت توافق برسر مسائل تجاری موافقت کردند اما این به معنای کاهش فشارهای آمریکا بر دولت چین بهخصوص در زمینه ارضی نیست و این درحالی است که دولت چین خواهان رعایت امنیت و مصالح ملی این کشور ازسوی آمریکاست تا لطمهای به چارچوب روابط دو جانبه وارد نشود. 118/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
رویارویی ترامپ با «شی جین پینگ»
به دستور «شی جین پینگ»؛ قوای جنگی ارتش چین ارتقا می یابد