ایران پرس – هزاران نفر از مردم اردن با برپایی تظاهرات در "اَمان"، پایتخت، لغو انتقال گاز از سرزمین های اشغالی به کشورشان را خواستار شده اند.

اسرائیل در عرصه گازی ابتدا تلاش کرد از واردات گاز بکاهد. اواخر دهه 1990 اسرائیل ذخایر گازی عظیمی در نزدیکی سواحل پیدا کرد که سبب شد از واردات گاز این رژیم کاسته شود. در ادامه با اکتشافاتی که انجام شد اسرائیل تلاش کرد به صادرکننده گاز تبدیل شود. در واقع، اکتشافات بعدی نشان داد که ذخایر گازی اسرائیل بیش از نیاز این رژیم است.

پس از اکتشافاتی که از سال 2009 به بعد انجام گرفت اسرائیل تلاش دارد به قطب انرژی در مدیترانه تبدیل شود. اصلی ترین ذخایر گازی اسرائیل در میدان های «تمار» و «لویاتان» قرار دارد.

اسرائیل برای سیاست های گازی خود حساب ویژه ای بر کشورهای عربی به خصوص مصر و اردن باز کرده است. در همین راستا، در سال گذشته میلادی قراردادی 10 ساله به ارزش 15 میلیارد دلار میان مصر و اسرائیل برای صادرات گاز به مصر امضا شد.

همچنین پیش از این توافقی میان اردن و شرکت «نوبل انرژی» آمریکا که در میادین گازی سرزمین های اشغالی سرمایه گذاری کرد، منعقد شد. مطابق این توافق قرار است از ابتدای سال ۲۰۲۰ میلادی به مدت ۱۵سال، ۴۵ میلیارد متر مکعب گاز از رژیم صهیونیستی به اردن انتقال یابد. «یووال اشتاینتز» وزیر انرژی اسرائیل نیز اوایل دسامبر 2019 گفت صادرات گاز به مصر و اردن آغاز خواهد شد.

اگرچه قرارداد گازی مصر و اسرائیل به دلیل خفقان شدیدی که در مصر حاکم است بدون سر و صدا منعقد شد، اما در اردن تظاهرات گسترده ای در مخالفت با واردات گاز از اسرائیل انجام شد. مردم اردن بارها به خصوص در هفته های اخیر با برگزاری تظاهرات، خرید گاز از اسرائیل را به معنای اشغال اردن از سوی رژیم صهیونیستی می دانند و با تجمع در مقابل پارلمان اردن خواستار لغو قرارداد انتقال گاز از اسرائیل به کشورشان هستند.

برخی از نمایندگان اردنی نیز در این موضوع با مردم این کشور هم نظر هستند. ۵۸ نماینده اردنی هفته گذشته برای نخستین بار، طرحی را تقدیم پارلمان کرده و در آن خواستار لغو واردات گاز از سرزمین ‌های اشغالی شده ‌اند. "عاطف الطراونه" رییس مجلس نمایندگان اردن نیز هفته گذشته خواستار تسریع در طرح لغو واردات گاز در پارلمان شد.

معترضان و مخالفان واردت گاز از اسرائیل بر این باور هستند که با توجه به سرمایه گذاری اردن در انرژی ‌های تجدیدپذیر و همچنین واردت گاز از مصر، عملاً نیازی به واردت گاز از اسرائیل نیست و این موضوع در راستای طرح عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی انجام می شود.

نکته دیگر این است که در داخل دولت اردن نیز یکصدایی در خصوص واردات گاز از اسرائیل وجود ندارد و حتی خبرهایی مبنی بر مخالفت "عبدالله دوم" نیز منتشر شده است. از این رو، به نظر می رسد واردات گاز از اسرائیل با فشار آمریکا اجرا می شود.

نکته پایانی اینکه دولت اردن در حالی در صدد واردات گاز از سرزمین های اشغالی است که روابط امان و تل‌آویو از ۲۳ ژوئیه ۲۰۱۷ و به دنبال کشته شدن دو شهروند اردنی توسط کارمند سفارت اسرائیل در امان تیره شده ‌است.

نویسنده: سیدرضی عمادی

139/118

بیشتر بخوانید:

اردنی ها خواستار لغو قرارداد گازی با رژیم صهیونیستی شدند

تهیه پیش‌نویس قانون لغو توافقنامه گازی با رژیم صهیونیستی در مجلس اردن

نماینده اردنی خواستار لغو قرارداد گازی با رژیم صهیونیستی شد