علی کرمی: رئیس جمهوری سوریه در گفت وگو با روزنامه روسی کومسومولسکایا پراودا Komsomolskaya Pravda که روز جمعه منتشر شد افزود: قطعا بازپسگیری شهر حلب از تروریستها نقطه آغاز مهمی برای آزادسازی دیگر شهرهای سوریه خواهد بود.
حلب شهر مهم و راهبردی است که همچنان صحنه رویارویی سرسخت ارتش سوریه و متحدان این کشور با گروههای مسلح و تروریستها است.
این رویارویی پس از شکست مذاکرات روسیه و آمریکا برای حل بحران سوریه تشدید شده است.
تعیین تکلیف وضعیت حلب، نقشی اساسی در آینده سوریه دارد و معادلات این کشور را جهت میدهد.
شهر حلب در نقطه سوق الجیشی و مهم بازرگانی در نیمهراه دریای مدیترانه و رود فرات قرار دارد و این موقعیت راهبردی جغرافیایی مبنای تحرکات تروریستها برای تقویت و پایداری استحکامات آنان در حلب است.
اکنون حلب به جبهه اصلی جنگ در سوریه تبدیل شده است و حامیان گروههای مسلح و تروریستی به هر روشی در تلاشند همچنان این شهر در اختیار آنان باشد تا آینده سیاسی سوریه را رقم بزنند.
مناطق شرقی حلب در کنترل تروریستها و گروههای مسلحی است که آمریکا، ترکیه، عربستان و قطر آنان را میانه رو میخوانند.
مناطق غرب حلب هم در اختیار ارتش سوریه است و با حمایت روسیه تلاش دارد شرق حلب را از وجود تروریستها پاکسازی کند.
نگاه سیاسی غرب به تحولات حلب، به نقطه کوری در فرایند تلاشها برای حل بحران سوریه تبدیل شده است.
توافق روسیه و آمریکا در سپتامبر گذشته برای برقراری آتشبس و ارسال کمکهای فوری بشردوستانه به مناطق تحت محاصره از جمله شرق حلب هم نتوانست مسیر حل بحران سوریه را هموار کند.
نبود اعتماد و تفاوت دیدگاه و منافع سیاسی روسیه و آمریکا در سوریه، توافق این دو کشور را در کمتر از یک هفته به شکست کشاند.
آمریکا و همپیمانانش درحالی روسیه و سوریه را عامل وضعیت پیچیده و بحرانی حلب میدانند که گروههای مسلح به اصطلاح میانهرو مورد حمایت آمریکا مرزی برای خود با تروریستها ترسیم نمیکنند.
همین مساله سبب تعلیق همکاریهای روسیه و آمریکا درباره سوریه و تشدید جنگ در جبهه شرقی حلب شده است.
گروههای مسلح مورد حمایت آمریکا، عربستان و ترکیه در مناطق شرقی حلب هدف مشترک با تروریستها دارند و هر دو به دنبال سرنگون کردن دولت بشار اسد هستند.
در چنین وضعیتی، هدف قرار گرفتن مواضع تروریستها و گروههای مسلح در شرق حلب، عرصه را بر آنان تنگ کرده است و حامیانشان به تکاپو افتادند.
دست برتر ارتش سوریه با همکاری روسیه در جبهه راهبردی حلب سبب شده است بازیگران دخیل در بحران سوریه از جمله آمریکا، انگلیس و فرانسه نیم نگاهی به گزینه نظامی داشته باشند.
تضاد منافع بازیگران منطقهای و بین المللی، یافتن راهحل سیاسی و فراگیر برای بحران سوریه را تاحدودی دست نیافتنی کرده است.
به همین سبب، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه روز جمعه در آستانه نشست لوزان سوئیس گفت: مسکو انتظارات خاصی از مذاکرات مربوط به بحران سوریه در لوزان ندارد. در چنین وضعیی، نشست روز شنبه لوزان در حد دور میز نشستن وزیران امور خارجه روسیه، آمریکا، ترکیه، قطر و عربستان سعودی خواهد بود.