به گفته «لای چینگ تی» lai ching te بودجه دفاعی جدید 11میلیارد دلاری تایوان، برای سال ۲۰۱۹ حدود پنج ممیز شش دهم درصد بالاتر از بودجه سال 2018 این جزیره است که 10 ممیز شش میلیارد دلار است. دولت جزیره تایوان اخیرا نیز از آمریکا خواست به حمایتهای نظامی خود از آن ادامه دهد.
این در حالی است که چین، جزیره تایوان را که درسال 1949 میلادی در پایان جنگ داخلی از این کشورجدا شد، بر اساس اصل چین واحد، بخشی از خاک خود میداند. واقعیت این است که تایوان میکوشد چین را همچنان بزرگترین تهدید امنیتی خود نشان دهد تا با جلب نظر آمریکا بیش از پیش موقعیتش را در سیاستهای نظامی واشنگتن در منطقه تقویت کند.
آمریکا اعلام کرده است درصدد است حدود یک و نیم میلیارد دلار سلاح و تجهیزات نظامی به تایوان بفروشد که با مخالفت چین روبهرو شده است. تردیدی نیست دولت جزیره تایوان میکوشد از تمایل «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا برای توسعه روابط با تایوان نهایت استفاده را ببرد.
موافقت ترامپ برای دیدار مقامات بلندپایه آمریکا و تایوان و حضور کشتیهایشان در بندرهای یکدیگر دولت جزیره تایون را به این نتیجه رسانده است که میتواند از تنش میان آمریکا و چین نهایت استفاده را برای تقویت قدرت نظامیش ببرد. این در حالی است که دولت پکن اعلام کرده است در هر شرایط از حاکمیت ملی خود دفاع میکند و در برابر فشارهای آمریکا نیز ایستادگی خواهد کرد.
«ژو ونژونگ» کارشناس مسائل سیاسی در این باره گفت: دولت پکن درباره فروش مقادیر زیادی تسلیحات پیشرفته به تایوان و افزایش روابط نظامی آمریکا و این جزیره به شدت نگران است و بارها درمورد پیامدهای آن به واشنگتن هشدار داده است.
آمریکا در سالهای اخیر از اهرمهای مختلفی همچون حقوقبشر، تایوان و هنگکنگ و جدیدا مساله تجاری برای اعمال فشار بر دولت چین استفاده میکند. «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا نشان داده است که برای استفاده از اهرم تایوان تعهد واشنگتن به رعایت چین واحد را نیز در نظر نمیگیرد و صرفا میکوشد با تقویت دولت ناسیونالیست تایوان به گونهای چین را ناگزیر به دادن امتیاز در مورد مسایل مختلف از جمله اقتصادی کند.
«ایوان مدلبروس» کارشناس مسائل سیاسی معتقد است: دولت آمریکا باید از گذشته درس بگیرد، کنار گذاشتن یک جانبه سیاست دیرینه «چین واحد» امری بسیار خطرناک است، چرا که این سیاست اساس روابط آمریکا و چین طی چهار دهه اخیر بوده است. این اقدام، جایگاه آمریکا را در منطقه نیز متزلزل میکند.
در هر حال، اگرچه تایوان همچنان بودجه نظامی خود را افزایش میدهد اما به خوبی میداند در صورت هرگونه تنش با چین، قدرت رویارویی با آن را ندارد و صرفا متکی به حمایتهای نظامی آمریکا است.
در این شرایط؛ خریدهای نظامی تایوان از آمریکا به عنوان پاداشی به صنایع نظامی آمریکا است تا نظر واشنگتن را برای ادامه حمایت از تایوان جلب نماید. آمریکا نیز هر چند با احتیاط میکوشد با مطرح کردن مسائل مختلف بخصوص تجاری و مساله تایوان دولت پکن را بیش از پیش تحت فشار قرار دهد.118/120
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
اجازه دولت ترامپ برای ساخت زیردریایی در تایوان
هشدار چین به تایوان/تحلیل
جنگ لفظی تایوان علیه چین