تحلیل؛

ایران پرس: آفریقای جنوبی به عنوان یکی از کشورهای عضو کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل کشی، در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳ درخواستی به دیوان بین‌المللی دادگستری ارائه داد که در آن از دیوان خواسته شده است که فوری اعلام کند که طبق کنوانسیون نسل کشی، اسراییل تعهدات خود را نقض می کند و باید فوراً کلیه اقدامات و اقدامات ناقض آن تعهدات را متوقف کند و برخی اقدامات مرتبط را انجام دهد.دیوان بین المللی دادگستری طرح شکایت آفریقای جنوبی درخصوص نقض تعهدات اسراییل را تایید کرد.

نکته مهم این است که بر خلاف دیدگاه یک طرفه بسیاری از کشورهای غربی  به ویژه آمریکا و آلمان در حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی ، اما شمار قابل توجهی از کشورهای جهان از شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی حمایت کرده و به آن پیوسته اند که کشورهایی از قاره های مختلف جهان و حتی اروپا یعنی ایرلند و بلژیک را نیز شامل می شود. «مایکل مارتین» نخست‌وزیر ایرلند با محکوم‌کردن جنایت‌های رژیم صهیونیستی در نوار غزه اعلام کرد این کشور هم از پرونده شکایت دولت آفریقای جنوبی علیه رژیم صهیونیستی بابت نسل‌کشی مردم فلسطین در دیوان دادگستری بین‌المللی (لاهه) حمایت می‌کند و قصد پیوستن به آن را دارد.

بلژیک نیز  از شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی در دیوان بین‌المللی دادگستری به دلیل نسل کشی در غزه حمایت می‌کند. کارولین گنز وزیر کمک‌های عمرانی و توسعه بلژیک با اشاره به برگزاری دیوان بین‌المللی دادگستری در رابطه با پرونده نسل‌کشی اسرائیل در غزه در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: اگر دیوان بین‌المللی دادگستری در خصوص این پرونده حکمی علیه اسرائیل صادر کند، بلژیک به طور کامل از آن حکم حمایت خواهد کرد.

 به گفته حقوقدانان آفریقای جنوبی، رژیم صهیونیستی از تعهدهای خود نسبت به معاهده بین‌المللی «کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسل‌کشی» یا به اختصار «کنوانسیون نسل‌کشی» تخطی کرده است. در شکایت ۸۴ صفحه‌ای آفریقای جنوبی از تل‌آویو استدلال شده که جنگ رژیم صهیونیستی در غزه ناقض الزام‌ها و تعهدها بر اساس کنوانسیون نسل‌کشی ۱۹۴۸ است. این کنوانسیون نسل‌کشی را اقدامی با هدف تخریب به صورت کلی یا جزئی، در سطح ملی، نژادی، قومی یا مذهبی معنا کرده‌است. آفریقای جنوبی همانند دیگر کشورهای جهان، اقدامات رژیم صهیونیستی در غزه را نسل‌کشی می‌داند چون با هدف تخریب بخش قابل توجهی از جمعیت این باریکه است.

 

 

تیم حقوقی آفریقای جنوبی در جریان شکایت از رژیم صهیونیستی در دادگاه لاهه هم چنین تاکید کرد که اسرائیل جنایت‌های خود علیه فلسطینی ها را از سال ۱۹۴۸ تاکنون تشدید کرده و آنان را در معرض یک رژیم نژادپرست قرار داده است. حقوقدانان آفریقای جنوبی تاکید کردند که جامعه جهانی نیز در جلوگیری از نسل کشی کنونی در غزه ناتوان است.

دیوان بین‌المللی دادگستری در شهر لاهه هلند روز پنج شنبه 11 ژانویه نخستین جلسه رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل را به اتهام نسل کشی مردم فلسطین در نوار غزه آغاز کرد؛ جلسه‌ای که به روز جمعه هم کشیده شد.

آفریقای جنوبی در کنار پرونده نسل‌کشی، درخواستی هم برای در نظر گرفتن تدابیر موقت یا پیشگیرانه به دیوان بین‌المللی دادگستری ارائه داده است. این کشور از دیوان می‌خواهد حکم دهد که اسرائیل تمام اقدامات نظامی خود را در غزه متوقف کند. این یک روند دادرسی اضطراری است که دیوان ابتدا به آن رسیدگی خواهد کرد.اکنون انتظار می رود دیوان با تسریع در رسیدگی به شکایت آفریقای جنوبی از رژیم صهیونیستی، حکمی در این زمینه صادر کند. یک عضو تیم حقوقی آفریقای جنوبی در دیوان بین المللی دادگستری پیش‌بینی کرد که حکم نهایی این دیوان در خصوص شکایتی که آفریقای جنوبی ضد رژیم صهیونیستی در این دادگاه مطرح کرده و آن را متهم به ارتکاب جنایت و نسل‌کشی در نوار غزه کرده، طی هفته جاری صادر شود.

حمایت ها و انزوای روزافزون اسرائیل در سطح جهانی و اکنون چشم انداز محکومیت آن در دیوان بین المللی دادگستری موجب شده تا شرکای غربی تل آویو به تکاپو افتاده ودر صدد حمایت سیاسی و قضایی از آن برآیند. از جمله آمریکا به عنوان متحد استراتژیک اسرائیل در ارتباط با پرونده آفریقای جنوبی به شدت ازتل آویو حمایت کرده و جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید این پرونده را «فاقد ارزش» و «بدون هیچ‌گونه اساس و مدرکی» توصیف کرده است. با این حال واقعیت این است که روند انزوا و افزایش نفرت از رژیم صهیونیستی نه فقط بین مردم کشورهای مختلف جهان بلکه بین دولتهای مختلف نیز در حال افزایش است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

116

بیشتر بخوانید:

تجلیل رئیسی از اقدام تاریخی آفریقای جنوبی در طرح شکایت از جنایات رژیم صهیونیستی

قدردانی مخبر از ابتکار آفریقای جنوبی ضد رژیم صهیونیستی

ادامه حمایت ها از شکایت آفریقای جنوبی ضد رژیم صهیونیستی

حمایت بنگلادش از شکایت آفریقای جنوبی علیه اسرائیل در دادگاه بین المللی دادگستری