تحلیل؛

ایران پرس: در پی وقوع فاجعه انسانی در غزه و لبنان درخواست‌های جهانی برای توقف جنایت‌های رژیم صهیونیستی و آتش بس در غزه و لبنان افزایش یافته است.

۱۳ ماه از جنایت رژیم صهیونیستی و نسل کشی در غزه می‌گذرد همچنین دومین ماه جنایت همه جانبه جنگ همه جانبه رژیم صهیونیستی علیه لبنان نیز در حال سپری شدن است.

نسل کشی در غزه منجر به شهادت حدود ۴۴ هزار نفر و زخمی شدن حدود ۱۰۵ هزار نفر و همچنین آوارگی بیش از ۲ میلیون نفر شده است. زنان و کودکان قربانیان اصلی جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه هستند و عملاً غزه به مکانی تبدیل شده است که زیرساخت‌های زندگی در آن از بین رفته است.

جنایت‌های صهیونیست‌ها در لبنان نیز بیش از ۳۵۰۰ شهید و حدود ۱۵ هزار زخمی داشته است. در حالی که بسیاری از صهیونیست‌ها نیز از طولانی شدن جنگ انتقاد می‌کنند و ادامه آن را در راستای منافع رژیم صهیونیستی نمی‌دانند درخواست‌های جهانی نیز برای متوقف کردن حمایت‌ها از رژیم صهیونیستی و همچنین برای آتش بس در غزه و لبنان افزایش پیدا کرده است.

این درخواست‌ها در سطوح مختلف و توسط بازیگران مختلف منطقه‌ای و جهانی مطرح شده است.هیأت وزیران عربستان در نشست هیأت دولت ضمن محکوم کردن شدید ادامه حملات رژیم صهیونیستی به غیرنظامیان و نهادهای امدادرسان، از جامعه جهانی خواست به مسئولیت‌هایش درباره نقض مکرر حقوق بشر علیه ملت فلسطین عمل کند و به جنگ در غزه و لبنان پایان دهد. 

سران ۲۰ کشور بزرگ اقتصادی دنیا نیز در بیانیه مشترکی در نشست "ریودوژانیرو" برزیل، از اوضاع فاجعه‌آمیز انسانی در باریکه غزه و تشدید درگیری‌ها در لبنان ابراز نگرانی کردند و آتش‌بس فراگیر در باریکه غزه و لبنان را خواستار شدند. در همین حال، «دیوید لامی» وزیر امور خارجه انگلیس هم در گفت و گوی اختصاصی با شبکه الجزیره قطر بدون اشاره به حمایت انگلیس از رژیم صهیونیستی، خواستار موضع یکپارچه جامعه جهانی برای دستیابی به آتش‌بس در غزه شد. 

افزایش درخواست‌های جهانی برای آتش بس در غزه و لبنان در حالی است که به نظر می‌رسد دو مانع بزرگ برای ایجاد آتش بس وجود دارد. مانع نخست رویکرد بنیامین نتانیاهو و برخی از اعضای دولت وی است که اساساً خواستار آتش بس نیستند و آتش بس را همسو با تمایلات قدرت طلبانه خود نمی‌دانند. این موضوعی است که برخی از شخصیت‌های سیاسی و منتقدان نتانیاهو در داخل اراضی اشغالی نیز بر آن تاکید دارند و پافشاری وی بر تداوم جنگ و مانع تراشی در مسیر آتش بس را در راستای منافع شخصی نتانیاهو و همچنین منافع برخی از اعضای کابینه می‌دانند.

دومین مانع بزرگ نیز این است که اساساً قدرت‌های بزرگ تلاش جدی برای ایجاد آتش بس در غزه و لبنان نمی‌کنند. اگرچه وزیر خارجه انگلیس در سیاست اعلامی خود خواستار آتش بس در غزه و لبنان شده است اما انگلیس از جمله کشورهای مهمی است که حمایت همه جانبه از رژیم صهیونیستی در جنایت‌ها داشته و شریک این رژیم محسوب می‌شود. به نظر می‌رسد تا زمانی که قدرت‌های بزرگ اراده جدی برای آتش بس نداشته باشند زمینه آتش بس نیز فراهم نخواهد شد.

نویسنده: سید رضی عمادی