ایران پرس- در فاصله 100 روز مانده تا برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، دیدارهای روسای ائتلاف های انتخاباتی افزایش یافته است.

«مقتدی صدر»، رئیس جریان صدر روز گذشته  در شهر نجف با «عمار حکیم»، رئیس جریان حکمت ملی عراق دیدار کرد. مقتدی صدر پیش از این دیدار با آیت‌الله «سید علی سیستانی»، مرجع عالی قدر شیعیان عراق دیدار کرده بود. عمار حکیم نیز با «هادی العامری»، رئیس ائتلاف الفتح عراق و پیش از آن نیز با حیدر العبادی، نخست وزیر عراق و رئیس ائتلاف «النصر» دیدار و گفتگو کرده بود.

قرار است انتخابات پارلمانی عراق روز 12 مه 2018 برگزار شود. 27 ائتلاف انتخاباتی که شامل 143 حزب هستند به همراه احزاب و شخصیت های مستقل در انتخابات آتی با هم رقابت خواهند کرد.

انتخابات در عراق عمدتاً ماهیت قومی و مذهبی دارد. به لحاظ قومی، کردها و اعراب به همراه اقلیت های قومی و به لحاظ مذهبی نیز شیعیان و اهل سنت به همراه اقلیت های مذهبی با هم در انتخابات رقابت می کنند.

با توجه به اینکه اکثریت جمعیت عراق (بین 60 تا 65 درصد) را شیعیان این کشور تشکیل می دهند، اکثریت کرسی های پارلمان نیز در اختیار ائتلاف های شیعی قرار می گیرد.

انتخابات آینده عراق و سه ائتلاف دولت این کشور

در انتخابات آینده عراق سه ائتلاف دولت قانون به ریاست نوری مالکی، ائتلاف النصر به ریاست «حیدر العبادی» و ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری مهمترین ائتلاف های شیعی هستند که به صورت مجزا با همدیگر و با دیگر ائتلاف های انتخاباتی رقابت خواهند کرد.

در حالی که پیش از این قرار بود جریان صدر و جریان حکمت ملی عراق در قالب ائتلاف النصر به ریاست حیدر العبادی در انتخابات آینده شرکت کنند، اما یکی از پیامدهای دیدار عمار حکیم با حیدر العبادی این بود که جریان حکمت ملی عراق به ریاست حکیم از ائتلاف النصر خارج شد.

نکته مهم این است که با وجود اینکه گروههای شیعی سه ائتلاف مهم و مجزا را تشکیل دادند، اما، سه اصل را در انتخابات می 2018 در نظر دارند که شامل رقابت سالم، ساختن دولتی قوی و ارائه خدماتی بدون تبعیض به مردم عراق است. به عبارت دیگر، این سه اصل محور گفتگوها در دیدارهای انتخاباتی رهبران ائتلاف ها و احزاب سیاسی شیعه است.

با وجود این، هر کدام از ائتلاف ها متشکل از چندین حزب سیاسی هستند. برای مثال، ائتلاف النصر به ریاست حیدر العبادی شامل 31 حزب و ائتلاف الفتح به ریاست هادی العامری نیز شامل 30 حزب است.

ضعیف بودن شانس و احتمال تشکیل دولتی اکثریتی در عراق

با این حال، از آنجایی که احزاب شناخته شده عراقی ترجیح دادند که در ائتلاف های جداگانه ای در انتخاباتی پارلمانی آتی شرکت کنند، شانس و احتمال تشکیل دولتی اکثریتی نیز ضعیف تر از پیش خواهد شد.

دکتر «جاسم یونس الحریری» در مرکز مطالعات راهبردی المستقبل عراق نوشت:

"کارشناسان و ناظران سیاسی این نوع ائتلاف ها را پیش از انتخابات ائتلاف هایی عملی به آن معنا که منجر به تشکیل دولت اکثریت شود، تلقی نمی کنند؛ زیرا طرف های ائتلاف مطمئن نیستند که اکثریت کرسی ها را در انتخابات به دست خواهند آورد."

اگرچه تحرکات انتخاباتی احزاب کردی و همچنین گروههای اهل سنت هنوز به طور جدی پیگیری نمی شود، اما می توان انتظار داشت که تحرکات انتخاباتی این احزاب و گروهها نیز از ماه مارس روند افزایشی داشته باشد.

نویسنده: سیدرضی عمادی

133/111

بیشتر بخوانید:

نامزدی «حیدر العبادی» برای شرکت در انتخابات پارلمانی عراق

حیدر العبادی: با نوری المالکی بر سر نخست‎وزیری اختلافی ندارم

تاریخ چهارمین دوره انتخابات پارلمانی و انتخابات شوراها عراق تعیین شد