در همین ارتباط، گمرک جمهوری خلق چین با انتشار گزارشی اعلام کرد، ارزش مبادلات تجاری ایران و چین در هفت ماهه سال 2022 به 9 میلیارد و 670 میلیون دلار افزایش یافته است.
در همین حال، صادرات چین به ایران نیز بین ماههای ژانویه تا ژوئیه سال 2022 با رشد 22 درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال 2021 به پنج میلیارد و 200 میلیون دلار رسیده است. چین در هفت ماهه سال 2021، چهار میلیارد و 260 میلیون دلار کالا به ایران صادر کرده بود. به این ترتیب، ارزش مجموع مبادلات تجاری جمهوری اسلامی ایران و چین در هفت ماهه سال 2022 با رشد 22 درصدی در مقایسه با مدت مشابه سال قبل، به مرز 10 میلیارد دلار افزایش یافته است. مروری بر همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و چین نشان می دهد که در 9 ماهه سال 2021، ایران نزدیک به 10 میلیارد دلار به چین صادرات داشته و در مقابل، ارزش واردات تهران از پکن در سال 2021، نزدیک به 8.5 میلیارد دلار بوده است. این آمار نشان می دهد که تراز تجاری ایران با چین در حدود 1.8 میلیارد دلار به نفع ایران مثبت بوده است. با این روند، این انتظار وجود دارد که ارزش مبادلات تجاری تهران - پکن تا پایان سال جاری میلادی (2022) ، همچنان با تراز مثبت به نفع ایران تداوم داشته باشد.
در ارتباط با همکاری های اقتصادی و تجاری تهران و پکن، لین سونگتیان، رئیس انجمن دوستی چین با کشورهای خارجی، روز 23 اوت 2022 در جریان سیزدهمین نشست وبینار مشترک سالانه انجمن دوستی ایران و چین که به میزبانی طرف چینی برگزار شد، در سخنانی با اشاره به روابط تاریخی و دوستی دیرینه و باستانی ایران و چین گفته است:
"از زمان برقراری روابط دیپلماتیک تهران و پکن، در نیم قرن گذشته، روابط دو کشور با وجود تغییر شرایط بین المللی ، به صورت پایدار گسترش یافته و این دوستی سنتی با گذشت زمان قوی تر شده است".
این مقام بلندپایه دولت چین گفت:
"ایران و چین تحت راهنمایی طرح "یک کمربند و یک جاده" در زمینه های مختلف همکاری داشته اند و نتایج مثبت زیادی به دست آورده اند که این امر در جهت منافع واقعی مردم دو کشور بوده است".
طرح یک کمربند یک جاده را باید مهمترین طرح چین در یک قرن اخیر قلمداد کرد. دولت چین با ارائه این طرح - که میلیاردها دلار هزینه در پی خواهد داشت - تلاش می کند یک کمربند تجاری و اقتصادی برای تمامی کشورهای جهان در اختیار داشته باشد. این طرح که یادآور جاده ابریشم میان چین با کشورهای غرب آسیا علی الخصوص ایران و چین در طول تاریخ گذشته احداث شده بود، به شکلی نوین و بر اساس مقیاس های دنیای امروز در حال احداث است. همین امر موجب شده است که دولت های سلطه گر و تنگ نظر غربی به سرکردگی آمریکا در مسیر احداث این طرح، مدام اشکال تراشی کنند. با وجود این، ایران و چین برای احداث این طرح تجاری و اقتصادی که بدون شک، اهداف سیاسی، امنیتی، حمل و نقلی و ترانزیتی با خود دارد، همکاری خواهند کرد.
یکی دیگر از طرح های مهمی که میان ایران و چین در حال اجرا است و از ابتدای سال 2022 در دستور کار دو کشور قرار گرفته، توافقنامه 25 ساله است. این طرح که به دلیل فشارهای آمریکا بر ایران و تحریم های همه جانبه واشنگتن در دستور کار قرار گرفته است، در عمل زمینه های سرمایه گذاری چین در ایران و اجرای طرح های مهم عمرانی و زیربنایی را در پی خواهد داشت. با وجود فشارهای آمریکا بر ایران، مقام های تهران اجرای توافقنامه 25 ساله ایران و چین را به طور جدی پیگیری کرده اند تا ضمن خنثی سازی تحریم های ظالمانه آمریکا، زمینه های گسترش روابط با چین را بیش از پیش تقویت کنند.
در یک جمعبندی کلی، از روند رو به گسترش روابط ایران چین باید گفت: به رغم تجارت رو به گسترش تهران و پکن، تردیدی نیست که با اجرای طرح های دو جانبه ایران و چین، در یک دهه آینده ارزش مبادلات تجاری دو کشور با تاریخ کهن، به صدها میلیارد دلار بالغ خواهد شد. این در حالی است که در طرف مقابل، آمریکا و متخدانش که پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از کشورهای مستقل جهان را با تحریم های ناعادلانه به ورطه نابودی کشاده و به مستعمره خود تبدیل کرده اند، در مدت زمان کوتاهی به سیاست های نادرست خود در قبال کشورهای مستقلی نظیر ایران و چین پی خواهند برد. آمریکا که زمانی متحدان بسیاری داشت، اکنون با چند روزنامه نگار و سیاستمدار غرب زده در کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز، به منظور پیشگیری از طرح "یک کمربند - یک جاده" همه مساعی خود را به کار گرفته است. اما با اجرای این طرح، بدون شک، از هم اکنون می توان پیش بینی کرد که آمریکا نیز ناچار خواهد شد در بخشی از این مسیر با ایران و چین و دیگر کشورهای مستقل همکاری و مشارکت داشته باشد.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
115
بیشتر بخوانید:
رشد ۲۶ درصدی صادرات ایران به ۱۵ کشور همسایه، هند و چین
سخنگوی دولت: سند راهبردی ایران و چین در فاز عملیاتی است