بر اساس افشاگری جدید رسانه های باکو، شرکت ترکیه ای ORICA NITRO از طریق دفتر خود در استرالیا و با استفاده از اراضی گرجستان، به ارمنستان مواد منفجره صادر میکند.
نکته قابل تامل در این زمینه، صادرات بخش عمده تسلیحات نظامی شرکت ORICA NITRO ترکیه به ارمنستان، از طریق اراضی اشغالی جمهوری آذربایجان است.
بر اساس اسنادی که سایت آذری ویرچوالایز منتشر کرده است ، صادرات این تجهیزات نظامی به ارمنستان در حالی صورت میگیرد که، دولت ترکیه همواره شعار برادری با جمهوری آذربایجان را سر میدهد. اما در عمل ، با تجهیز دشمن جمهوری آذربایجان به سلاح و مواد منفجره، در واقع از پشت به دولت و مردم جمهوری آذربایجان ضربه میزند.
شکی نیست که، صادرات شرکت های ترکیه به کشورهای ثالث، عمدتاً با اصرار و درخواست های دولت آنکارا صورت می گیرد. در حقیقت، یکی از سیاست های اساسی دولت آنکارا، حمایت از شرکت های داخلی به منظور فعالیت در کشورهای دوست و همکار ترکیه است.
سیاست دوگانه ترکیه در قبال جمهوری آذربایجان
همکاری های گسترده شرکت های ترکیه برای فروش کالا بویژه کالاهای نظامی به ارمنستان، نشان دهنده سیاست های دوگانه ترکیه در قبال حاکمیت جمهوری آذربایجان است.
اتخاذ این سیاست ها را باید به منزله تلاش رهبران دولت آنکارا به منظور کسب منافع هر چه بیشتر از طرفین متخاصم در جریان مناقشه قره باغ کوهستانی یعنی جمهوری آذربایجان و ارمنستان قلمداد کرد.
طی چند سال گذشته، شرکت های دولتی و خصوصی ترکیه علاوه بر فعالیت های آزادانه در شهرهای مختلف جمهوری آذربایجان، از این کشور گاز ارزان تهیه می کرده اند.
جمهوری آذربایجان طی سال های گذشته نفت خام و گاز طبیعی ارزان به ترکیه صادر می کرده و تسهیلات زیادی برای این کشور پیش بینی کرده است.
گفته می شود بخشی از گاز صادراتی جمهوری آذربایجان به ترکیه، با قیمت های جهانی، به کشور ثالث صادر می شود. در واقع حمایت از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان و همسویی با سیاست های باکو در زمینه تحریم ارمنستان موجب شده است که، مقام های آذری برای ترکیه تسهیلات ویژه ای در نظر بگیرند.
در مقابل، مقام های ترکیه نیز موضوع از سرگیری روابط دوجانبه با ارمنستان را با امتیازهایی که از دولت الهام علی اف دریافت می کنند ، قیاس کرده و در پی مطالبه امتیازهای هر چه بیشتر از کشورهای منطقه و جامعه جهانی هستند.
در سال 2009 میلادی، با میانجیگری آمریکا و برخی از دولت های اروپایی، موضوع عادی سازی روابط ترکیه و ارمنستان مطرح شد، اما این موضوع طی نزدیک به یک دهه گذشته همواره مورد توجه رهبران دو کشور قرار داشته، اما اجرا نشده است.
با توجه به افشاگری های جدید، باید گفت : تحریم های ترکیه علیه ارمنستان چندان جدی نیستند. بویژه که، انواع متنوع کالاهای ساخت ترکیه در بازار ارمنستان در دسترس است. برغم این واقعیت ها، مقام های دولت باکو، به طرح انتقادهای نامناسب از روابط محدود اقتصادی ایران با ارمنستان تمایل زیادی دارند.
بدیهی است که، بخشی از انتقادهای دولت باکو از ایران، تحت تاثیر فشارهای شدید خارجی صورت می گیرد. با وجود این، کارشناسان تداوم این انتقادها را قابل تامل می دانند. این در حالی است که، ترکیه از ابتدای سال 1992 میلادی به بهانه مناقشه ارضی باکو- ایروان، ارمنستان را تحریم سیاسی و اقتصادی کرده است. در واقع، جمهوری آذربایجان و ترکیه ضمن بستن مرزهای خود با ارمنستان، این کشور را تحریم کرده اند.113/112
بیشتربخوانید:
اعلام آمادگی رئیس جمهوری ارمنستان برای دیدار با رئیس جمهوری آذربایجان
ورود نیروهای ترکیه به جمهوری آذربایجان برای برگزاری رزمایش مشترک