در اختیار گذاشتن بودجه، حمایت از انجام کودتا و اعمال سیاست های تحریمی سیاسی و اقتصادی از جمله سیاست های واشنگتن در این زمینه است.
در این زمینه رییس جمهوری ونزوئلا در یک مصاحبه تلویزیونی افشا کرد که راست گراها با هدف فعالیت در راستای منافع کشورهای خارجی، 400 میلیون دلار به عنوان رشوه برای پرداخت به سیاستمداران، مقامات پلیس و ارتش دریافت کرده اند. مادورو گفت: افرادی که قصد دادن یا دریافت این رشوه ها را داشته اند، دستگیر شدند.
آمریکا سالهاست در چارچوب «دکترین مونرو» Monroe Doctorine همواره آمریکای لاتین را به منزله حیاط خلوت خود تلقی کرده است و برای نفوذ در این کشورها و استفاده از منافع و منابع آنها در راستای اهداف خود تلاش می کند.
«جان بولتون» مشاور امنیت ملی سابق آمریکا با اشاره به دکترین مونرو در این زمینه گفت: "ایالات متحده حق دارد برای دستیابی به اهداف دکترین مونرو، در امور داخلی کشورهای آمریکا لاتین دخالت کند."
در این راستا، ونزوئلا نیز هدف آمریکا قرار گرفته است. داشتن منابع غنی انرژی و موقعیت این کشور همچنین وجود جریان های قدرتمند عدالت خواهانه و ضد استعمار آمریکا سبب شده تا واشنگتن از انواع سیاست های براندازانه برای تغییر سیاسی در این کشور استفاده نماید؛ چنانکه حدود یک سال است با حمایت همه جانبه از «خوان گوایدو» رییس جمهوری خودخوانده و سرکرده مخالفان این کشور مخالفان داخلی مادورو را تقویت کرده است.
اگرچه واشنگتن سیاست های سخت گیرانه و براندازانه را بر ونزوئلا تحمیل کرده ولی این سیاست ها تاکنون با مقاومت مردم ونزوئلا و حمایت آنها از مادورو به شکست انجامیده است.
مادورو ضمن محکوم کردن تحریمهای آمریکا علیه کاراکاس گفت: "کشور ما قدرت صنعتی و همچنین درآمدهایی برای مقابله با این تحریم ها، دستیابی به ثبات اقتصادی، رشد اقتصادی واقعی و حفاظت از حقوق اجتماعی مردم را در اختیار دارد."
انجام کودتا در چند نوبت علیه مادورو و تلاش برای نفوذ در نظامیان و ارتش این کشور نیز از جمله سیاست های اعمال شده برای براندازی مادورو بوده است که با حمایت مالی امریکا صورت گرفته اما برخلاف پیش بینی ها با پایبندی نظامیان به مادورو و این کشور شکست خورده است.
هرچند آمریکا در تلاش برای براندازی مادورو در ونزوئلا تاکنون موفق نبوده است اما برای براندازی دولت های چپگرا در کشورهای آمریکای لاتین همچنان انواع حربه ها را به کار می برد چنانکه در بولیوی با حمایت از مخالفان و انجام کودتای آرام، «اوو مورالس» رییس جمهوری بولیوی با فشار ارتش این کشور از قدرت کناره گیری کرد.
رییس جمهوری ونزوئلا با اشاره به تحولات بولیوی گفت: "کودتای رخ داده در بولیوی از سوی آمریکا بودجه رسانی و توسط سفارت آمریکا در لاپاز (پایتخت بولیوی) سازماندهی شد."
تغییرات سیاسی بولیوی بار دیگر سبب تقویت موضع مخالفان در ونزوئلا شده است، خوان گوایدو رهبر مخالفان ونزوئلا با توجه به وضع بولیوی و کناره گیری رییس جمهوری و شماری از مقامات این کشور تلاش می کند فشارهای جدیدی را برای کناره گیری نیکلاس مادورو اعمال کند.
این در حالی است که رییس جمهوری ونزوئلا در پاسخ به اظهارات «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا که استعفای مورالس را نشانه ای قوی برای سقوط سران ونزوئلا و نیکاراگوئه دانست، گفت: "این دام علیه مورالس توسط امپریالیسم آمریکای شمالی سازمان دهی شده است؛ آنها می گویند این روند شامل ونزوئلا و نیکاراگوئه نیز می شود اگر شما به دنبال درگیری هستید، ما برای درگیری آماده ایم."
هرچند دولت ترامپ برای براندازی دولت مادورو تلاش می کند اما به نظر می رسد با ادامه حمایت نیروهای نظامی و مردم این کشور از وی، سیاست های واشنگتن در ونزوئلا همچنان محکوم به شکست خواهد بود.
نویسنده: آتوسا دینیاریان
116/118
بیشتر بخوانید:
واکنش "مادورو" به تهدید جدید "ترامپ" علیه دولت های چپگرای آمریکای لاتین/ تحلیل