این قانون پیشتر به اتفاق آرا در کنگره به تصویب رسیده بود و با امضای جو بایدن وارد فاز اجرایی شد.
قانون جدید، کمیسیون ارتباطات فدرال آمریکا را موظف میکند با هیچ درخواستی برای خرید تجهیزات مخابراتی که تهدیدی برای امنیت ملی محسوب میشود موافقت نکند.
این قانون با استناد به قانون 2019 با هدف حفاظت از شبکههای ارتباطی آمریکا و دفاع از امنیت سایبری وضع شده است. پیش از این نیز پنج شرکت بزرگ چینی از جمله «هوآوی» و «زد تی ایی» که در زمینه مخابراتی و تجهیزات ارتباطی و ابررایانه ها فعالیت دارند به عنوان تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا معرفی شده بودند.
«تیان لویی» کارشناس حوزه فناوری می گوید: "آمریکا به بهانه ملاحظات امنیت ملی، پنج شرکت چینی در زمینه ابررایانه ها را مورد تحریم قرار داد که هدف از آن همانند تحریم فناوری اینترنت نسل پنج شرکت هواوی، قطع زنجیرۀ عرضه شرکت های چینی و تضعیف توانایی توسعۀ علمی و فنی و اقتصادی چین است."
هدف آمریکا از تحریم شرکتهای مخابراتی چین
اقدام تحریمی جدید آمریکا علیه شرکتهای بزرگ فن آوری و مخابراتی چین، در راستای ایجاد محدودیت ها و فشار هر چه بیشتر علیه چین با هدف تضعیف این کشور و جلوگیری ازپیشرفت های تکنولوژیک آن صورت گرفته است.
دولت بایدن در این زمینه دقیقا همان مسیر دولت «دونالد ترامپ» را دنبال می کند. آمریکا در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین این کشور، اقدامات تحریمی و فشارهای همه جانبه خود علیه شرکت عظیم مخابراتی و ارتباطاتی «هوآوی» را آغاز کرد.
ترامپ در 14 مه 2019 دریک فرمان اجرایی ضمن اعلام وضعیت اضطراری ملی، شرکتهای آمریکایی را از خرید تجهیزات مخابراتی و فناوری از هر شرکتی که «تهدیدی برای امنیت ملی» باشد، منع کرد. با این فرمان راه برای ممنوعیت استفاده از تجهیزات و فناوری شرکت «هوآوی» هموار شد.
با این همه این اقدام ترامپ زیان های مالی هنگفتی را متوجه آمریکا کرد. مسئولان ارشد شرکت چینی هوآوی اعلام کردند اقدام دولت ترامپ در قرار دادن این شرکت در فهرست سیاه، موجب وارد آمدن خسارت مستقیم به بیش از هزار شرکت آمریکایی میشود.
همزمان دهها هزار شغل در آمریکا تحت تأثیر تحریم هوآوی قرار گرفتند. همچنین زیانهای زیادی به آن دسته از شرکتهای آمریکایی وارد شد که از تولیدات و خدمات هوآوی در 170 کشور استفاده میکردند.
بهانه واشنگتن در زمینه ایجاد محدودیت و ممنوعیت برای استفاده از تجهیزات شرکتهای بزرگ فن آوری و مخابراتی چین، احتمال استفاده از این تجهیزات برای فعالیتهای اطلاعاتی و جاسوسی چینی ها علیه آمریکا است.
واشنگتن همچنین با اشاره به نگرانی های امنیت ملی با متحدانش به ویژه در اروپا برای عدم استفاده از تجهیزات هواوی در شبکه های مخابراتی اینترنت نسل پنجم رایزنی کرده وآنها را تحت فشار گذاشته است.
شرکت هوآوی از شرکت های پیشرو در زمینه تکنولوژی ارتباطاتی، مخابراتی و تلفن های همراه بوده و فعالیت آن گستره جهانی دارد و نماد قدرت و فن آوری چینی محسوب می شود. از نگاه چینی ها، مهمترین دلیل مطرح شدن ادعای اقدامات اطلاعاتی و جاسوسی هوآوی علیه آمریکا، حفظ منافع شرکتهای رقیب آمریکایی و جلوگیری از نفوذ محصولات هوآوی در بازار داخلی آمریکا است.
به ویژه اینکه محصولات شرکت هوآوی نماد قدرت چینیها در بازارهای جهانی شناخته میشوند.
البته اختلافات بین آمریکا و چین فقط محدود به حوزه تکنولوژی نیست و ابعاد مختلف سیاسی، تجاری و اقتصادی، نظامی و امنیتی و استراتژیک را در بر می گیرد. به ویژه تنشها بر سر موضوعات تجاری، حقوق بشر و فعالیتهای نظامی میان آمریکا و چین در ماههای اخیر بالا گرفته است.
با توجه به تشدید اقدامات ضد چینی واشنگتن به نظر می رسد حتی دیدار برنامه ریزی شده مجازی جو بایدن و شی جین پینگ روسای جمهور آمریکا و چین نیز تاثیری بر کاهش تنش های فزاینده دو کشور نخواهد داشت.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117
بیشتر بخوانید:
قانون تحریمی جدید آمریکا علیه شرکتهای مخابراتی چین