تحلیل:

ایران پرس: دولت آلمان، فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ و سازمان های مرتبط با آن در این کشور را ممنوع اعلام کرد.

مرکز اسلامی هامبورگ مهمترین مرکز فعالیت مذهب شیعه در آلمان و یکی از مهمترین مراکز اسلامی در اروپا به شمار می رود. وزارت کشور آلمان مدعی شده که ممنوعیت فعالیت مرکز اسلامی هامبورگ براساس دلایل به دست آمده در بازرسی قبلی از 55 ساختمان وابسته به مرکز در نوامبر 2023 انجام شد.

علاوه بر «مرکز اسلامی هامبورگ» مستقر در هامبورگ، که شامل یکی از قدیمی‌ترین مساجد آلمان با نمای فیروزه‌ای معروف است، فعالیت زیرگروه‌های آن در فرانکفورت، مونیخ و برلین نیز ممنوع شدند. در نتیجه، به گفته وزارت کشور آلمان، چهار مسجد شیعیان در این کشور تعطیل خواهد شد.

 

پلیس آلمان هم صبح روز چهارشنبه با حمله به مرکز اسلامی هامبورگ و تعدادی از مراکز وابسته به آن شامل 53 ساختمان در هشت منطقه آلمان به بازرسی و تحقیق پرداخت.

قبل از این هم نیروهای پلیس به بازرسی از مرکز اسلامی هامبورگ پرداخته بودند. مرکز اسلامی هامبورگ شامل یک مسجد (مسجد آبی یا امام علی)‌ است که از دهه ها قبل در این شهر فعالیت می کند و مرکز تجمع و برگزاری برنامه های شیعیان است.

«مرکز اسلامی هامبورگ» که این مسجد را اداره می‌کند از سوی سازمان اطلاعات آلمان به عنوان یک «مرکز افراطی» طبقه‌بندی شده و سازمان اطلاعات آلمان پیشتر نیز اعلام کرده بود که این مرکز اغلب «نگرش آشکارا یهودستیزانه و ضد اسرائیلی» را ترویج می‌کند.

در بیانیه وزارت کشور آلمان در روز چهارشنبه آمده است: "وزارت کشور آلمان، مرکز اسلامی در هامبورگ و سازمان های وابسته به آن را در سراسر آلمان ممنوع کرد، زیرا این سازمان افراط گراست و دارای اهداف مخالف قانون اساسی آلمان است. همچنین این سازمان مظنون به حمایت از حزب الله لبنان و ایران است." آلمان حزب الله لبنان را یک گروه تروریستی می داند.

وزارت کشور آلمان اعلام کرد: "این نهادها «یهودی‌ستیزی تهاجمی» و «دشمنی عمیق با اسرائیل» را تبلیغ می‌کنند. همچنین «ایدئولوژی اسلام‌گرایی توتالیتر را که توسط حکومت ایران نمایندگی می‌شود، بسط و گسترش می‌دهند.»"

به علت حضور قدرتمند لابی‌های رژیم صهیونیستی و گروهک تروریستی منافقین در برخی شهرهای آلمان، پیش از این نیز هر از گاهی اتهامات و جوسازی‌هایی علیه این نهاد و سازمان مذهبی، فرهنگی در فضای رسانه‌ای آلمان ایجاد می‌شد، اما در هفته‌های اخیر حملات رسانه‌ای و سیاسی علیه مرکز اسلامی هامبورگ بیشتر شده بود.

در واکنش به اقدام خصمانه و اسلام ستیزانه آلمان در تعطیلی مرکز اسلامی هامبورگ،‌ «هانس اودو موتسل» سفیر آلمان در تهران روز چهارشنبه از سوی مدیر کل غرب اروپا به وزارت امور خارجه احضار وضمن محکوم کردن اقدام خصمانه و مغایر با اصول بنیادین حقوق بشر، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران به وی ابلاغ گردید.

مدیرکل غرب اروپای وزارت امور خارجه با اشاره به خدمات ارزشمند و فراموش نشدنی مراکز اسلامی از جمله مرکز اسلامی‌هامبورگ در تبیین آموزه‌های دینی اسلام، ترویج اصل گفت وگو و بُردباری مذهبی و نیز مقابله با افراطی‌گری، اظهار داشت: "متاسفانه آنچه که امروز در آلمان اتفاق افتاد، مصداق بارز اسلام‌ستیزی و مقابله با آموزه‌های ادیان ابراهیمی است که البته روی دیگر آن، دیکتاتوری و ترویج عامدانه خشونت است."

وی ضمن هشدار به دولت آلمان در مورد پیامدهای اینگونه اقدامات مخرب، تصریح کرد: "چنین اقداماتی نمونه آشکاری از مقابله با آزادی فکر و بیان و عملا تروبج خشونت و افراط‌گرایی است."

مرکز اسلامی هامبورگ، از مراکز مهم اسلامی و قدیمی آلمان است که سال  1953(1332) با حمایت آیت الله العظمی بروجردی مرجع تقلید بزرگ شیعیان در شهر هامبورگ تأسیس شد. انتشار مجلاتی به زبان آلمانی و فارسی و ارائه خدمات مشاوره‌ای، بخشی از اقدامات این مرکز است.

این مجموعه اسلامی، کتابخانه‌ای با بیش از شش هزار عنوان کتاب در موضوعات مختلف اسلامی و شیعی دارد.این مرکز نقش مهمی در گسترش اسلام در آلمان داشته و نیز محلی برای گردهمایی مسلمانان در این کشور محسوب می شود.

با توجه به حضور لابی‌های رژیم صهیونیستی و نیز فعالیت های گروهک تروریستی منافقین درآلمان، پیش از این نیز هر از گاهی اتهامات و جوسازی‌هایی علیه این نهاد و سازمان مذهبی وفرهنگی در فضای رسانه‌ای آلمان ایجاد می‌شد، اما در سال 2022 در پی بروز ناآرامی‌ها و اغتشاشات در برخی شهرهای ایران، حملات رسانه‌ای و سیاسی علیه مرکز اسلامی هامبورگ بیشتر شد، به‌ویژه اینکه دولت آلمان همراه با اتحادیه اروپا و آمریکا به طور آشکار به حمایت از اغتشاشات در ایران پرداخت.

دولت آلمان ادعا نمود که این مرکز اسلامی در راستای سیاست های ایران فعالیت می کند ولذا بر این گمان است که با بستن آن به زعم خود یکی از مسیرهای نفوذ و تاثیر گذاری ایران دراین کشور مسدود می شود.

همچنین درخواست بستن مرکز اسلامی هامبورگ یکی از بندهای طرح ۲۲ ماده‌ای احزاب دولت ائتلافی آلمان علیه ایران بوده است؛ این طرح که با عنوان «دفاع از حقوق بشر»، در راستای حمایت از آشوبگران و نیز تداوم آشوب و اغتشاش در ایران تدوین شده بود از جمله خواهان «تشدید تحریم‌ها علیه ایران و حمایت از نیروهای اپوزیسیون ایران در آلمان» است.

مساله مهم این است که کشورهای اروپایی از جمله آلمان همواره داعیه حمایت از آزادی و حقوق بشر ونیز آزادی بیان را دارند. در حالی که اقدام دولت ائتلافی آلمان برای بستن مرکز اسلامی هامبورگ که دارای کارنامه ای درخشان در زمینه فعالیت های دینی و فرهنگی است مصداق آشکار مقابله با آزادی بیان و اقدامی تبعیض آمیز محسوب می شود.

همچنین احزاب دولت ائتلافی آلمان در حالی خواستار بستن مرکز اسلامی هامبورگ شده‌اند که در تناقضی آشکار با شعار «دفاع از آزادی بیان»، آشکارا با دخالت در امور داخلی ایران، از اغتشاشات و اقدامات تروریستی در ایران حمایت کرده و خواهان تداوم آن شده  بودند.

همچنین تعطیلی مرکز اسلامی هامیورگ و ممنوع کردن فعالیت های آن در راستای خواسته رژیم صهیونیستی در زمینه اسلام ستیزی و مقابله با فعالیتهای محور مقاومت به خصوص جنبش حزب الله لبنان صورت گرفته است.

به رغم ادعاهای آلمان به عنوان مهمترین کشور این اتحادیه و بزرگترین اقتصاد اروپا در باره حمایت از فلسطینی ها و محکومیت ظاهری جنایات رژیم صهیونیستی به خصوص در جریان جنگ غزه، اما در عمل دولت ائتلافی آلمان مانع از هر گونه اقدامات اعتراضی علیه اسرائیل می شود. نماد این امر مخالفت با برگزاری راهپیمایی روز قدس در برلین پایتخت آلمان است.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر 

117