ایران پرس- حذف مسأله فلسطین یکی از مهم ترین موضوعاتی است که در همه مذاکرات آمریکا در منطقه به آن پرداخته شده است.

به نوشته روزنامه لبنانی الاخبار، گرچه قطر اولین کشوری بود که اذعان داشت هدف از سفر «جرد کوشنر» مشاور رییس جمهوری آمریکا و «جیسون گرینبلات» فرستاده این کشور در امور خاورمیانه، بهبود اوضاع غزه بوده است، اما رویدادهایی که در امان و قاهره شاهد وقوع آنها هستیم، بسیار خطرناک هستند ضمن آن که برخی مسایل نیز در ریاض، پنهان است.

اکنون پس از گذشت حدود دو ماه از آغاز روند اجرای طرح «معامله قرن»، گام های بعدی پس از انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به قدس اشغالی برداشته شده است؛ ورشکستگی آنروا به عنوان زمینه ای برای لغو فعالیت های آن و آغاز اسکان آوارگان فلسطینی در وطن جایگزین مطرح می شود.

اعتراض فلسطینی‌ها به قطع کمک آمریکا به آنروا+ ویدئو

آمریکا که در ابتدا، مفاد معامله قرن را پنهان ساخته و فقط به بیان بخش هایی از آن اکتفا کرد، اکنون در حال اجرای  تمام بند این طرح است.

هنگامی که آمریکا تصمیم نهایی خود را مبنی بر متوقف کردن کمک مالی به آژانس امداد و کاریابی آوارگان فلسطینی (آنروا) اعلام کرد، به عواقب این تصمیم به ویژه در مناطق آرامی مانند اردن، کرانه باختری رود اردن و مصر فکر کرد.

از نظر آمریکا، کشورهایی که آوارگان فلسطینی در آنها اسکان دارند، باید به عنوان وطن جایگزین این آوارگان لحاظ شود و غزه، سوریه و لبنان در مرحله بعد مورد بررسی قرار گیرند تا بدین ترتیب اصل حق بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین خود حذف شود.

الاخبار به نقل از منابع سیاسی فلسطینی نوشت، اطلاعات موثقی که در اختیار جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) قرار گرفته است، نشان دهنده تلاش آمریکا برای تطمیع برخی کشورهای عربی به ویژه اردن و مصر است تا این کشورها که از بحران های شدید اقتصادی رنج می برند، در ازای دریافت تسهیلات اقتصادی، با بسته شدن پرونده آوارگان فلسطینی، موافقت کنند.

موافقت مشروط واشنگتن برای کمک کشورهای عربی به آنروا

این در شرایطی است که اسرائیل نیز گزارش هایی مبنی بر موافقت مشروط واشنگتن با کمک های کشورهای عربی حوزه خلیج فارس به آنروا در سال جاری، منتشر کرده است.

موافقت با ارائه تعریف جدید از آواره فلسطینی و کاهش تعداد آوارگان و در نهایت توقف فعالیت آنروا، از جمله این شروط هستند.

این منابع می گویند، در دیدارهایی که طی هفته های اخیرا میان مسؤولان اردنی و آمریکایی انجام شده، به امان پیشنهاد شده است تا در ازای دریافت کمک های هنگفت اقتصادی که می تواند اردن را از بحران مالی شدید نجات دهد، به آوارگان فلسطینی ساکن در اردن که هنوز شهروند این کشور نیستند، تابعیت اردنی از نوع درجه یک داده شود.

این موضوع درباره حدود 150 هزار فلسطینی که اصالتا از اهالی باریکه غزه هستند، صدق خواهد کرد.

به گفته این منابع، همچنین واشنگتن به مصر پیشنهاد داده است تا در ازای دریافت امتیازاتی، به فلسطینیان ساکن در مصر و برخی کشورهای عربی که دارای اسناد هویتی مصری هستند، تابعیت مصری اعطا شود. موافقت آمریکا با ارائه کمک های غیرنظامی به قاهره، ارائه کمک های جدید به مصر برای بهبود شرایط اقتصادی این کشور و نیز فراهم کردن تسهیلات برای آن که مصر بتواند در مراحل بعد، از وام بانک جهانی برخوردار شود، از جمله این امتیازات هستند.

این در شرایطی است که جمعه گذشته، «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا اسنادی را درباره ارسال کمک های نظامی آمریکا به مصر به ارزش حدود یک میلیارد و دویست میلیون دلار (به طور مستمر و بی وقفه) امضا کرده و به نمایندگی از آمریکا متعهد شد تا این کشور 195 میلیون دلار از باقی مانده کمک های آمریکا به بودجه سال 2017 مصر را به این کشور پرداخت کند.

آمریکا سال گذشته ضمن کاهش کمک های خود به مصر، با این ادعا که قاهره در زمینه رعایت حقوق بشر و معیارهای دموکراسی، پیشرفتی نداشته است، پرداخت 195 میلیون دلار از کمک های خود را به مصر به تعویق انداخت.

تعداد فلسطینیانی که دارای اسناد هویتی مصری هستند، از صد هزار نفر فراتر نمی رود در حالی که این رقم تا سال 1969 حدود 33 هزار نفر بود.

به گفته این منابع، در سفرهایی که کوشنر و گرینبلات طی ماه های اخیر به اسرائیل، مصر، اردن، قطر و عربستان سعودی داشته اند، این گونه پیشنهادها درباره مصر و اردن، مطرح شده است.

پس از اقدام آمریکا در معرفی قدس به عنوان پایتخت رژیم جعلی اسررائیل، اکنون واشنگتن با جلوگیری از فعالیت آنروا و تعطیلی کامل این آژانس، حذف ویژگی آواره برای فرزندان و نوه های آوارگان فلسطینی و نیز ایجاد راه حلی خارجی و نهایی برای تعریف وطن جایگزین برای این آوارگان و اعطای تابعیت کشورهایی که در آنها اقامت دارند، به دنبال حذف مسأله آوارگان فلسطینی است.

یادآور می شود «سامی مشعشع» سخنگوی آنروا روز گذشته درباره احتمال پایان نقدینگی این آژانس تا پایان سپتامبر به خاطر کسری بودجه 217 میلیون دلاری آن، هشدار داد.

چه کسانی می توانند در اردن اقامت داشته باشند؟

درباره تعداد فلسطینیان ساکن در خاک اردن، آمار دقیقی وجود ندارد که بتوان به آن استناد کرد اما بیانیه های اداره کل سرشماری اردن نشان دهنده توزیع مکانی آوارگان در اردن، بر اساس نام کشوری است که شخص آواره از آنجا به اردن وارد شده و مدت اقامت و جنسیت وی است.

بر اساس این جدول توزیع مکانی، 123هزار و 956 آواره فلسطینی در اردن اقامت دارند که بیان این رقم نشانه های خطرناکی را تداعی می کند و بدان معناست که دولت اردن عملا فلسطینی های آواره شده از اراضی اشغالی 1948 را از فهرست آوارگان فلسطینی حذف کرده و فقط کسانی را که از اراضی اشغالی 1967 وارد این کشور شده اند، به عنوان آواره پذیرفته است.

این مسأله سبب شده است تا نتوانیم درباره صحت آمار مربوط به تعداد آوارگان فلسطینی در اردن اطمینان داشته باشیم، زیرا از نظر اردن،  فقط آوارگان غزه، آوارگان فلسطینی در این کشور محسوب می شوند و آنروا نیز در پایگاه اطلاع رسانی خود، تعداد آوارگان فلسطینی در اردن را 140 هزار نفر اعلام کرده است که این رقم به آمار ارائه شده از سوی اداره سرشماری اردن نزدیک است.

لازم به ذکر است که آنروا درباره آمار و اطلاعات مربوط به تعداد آوارگان فلسطینی  که اسامی آنها نزد این آژانس ثبت شده، دقت چندانی به خرج نمی دهد، همانطور که این مساله در گزارش سال 2017 این آژانس مشهود بود. این مسأله را می توان پنهان کاری در آمار و یا گمراه کردن هدفمند این اطلاعات مهم و بایکوتِ یکی از مهم ترین حقایقی دانست که گواه مهمی برای اشغال فلسطین از سوی اسرائیل قلمداد می شود.

مترجم: زهرا محب احمدی

116/110

بیشتر بخوانید:

قطع کمک آمریکا به آنروا؛ پلان جدید برای اجرای طرح معامله‌قرن/ تحلیل

راهبرد گروههای فلسطینی برای احیای وحدت ملی و مقابله با معامله قرن