«مایک پمپئو» وزیر امور خارجۀ جدید آمریکا روز یکشنبه سفر کوتاه خود به عربستان سعودی را به پایان برد و در این سفر با پادشاه، ولیعهد و همتای سعودی خود دیدار کرد.
به نظر میرسد که ریاض برای راضی نگه داشتن ترامپ گامهای بیشتری خواهد برداشت و پومپئو هم مانند «دونالد ترامپ» رئیس جمهور امریکا از توقعات و انتظارات مشتری خود، عربستان، آگاه است و به همین دلیل در سفرش به عربستان نقش یک تاجر حرفه ای را بازی کرد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجۀ جدید آمریکا همچون رئیس جمهور خود که پس از روی کار آمدن راهی عربستان شد، درپی موافقت مجلس سنای آمریکا با انتصاب وی به سمت وزیر امور خارجه آمریکا، در روز پنجشنبه گذشته، در اولین سفر خود به خاورمیانه راهی ریاض شد.
مایک پومپئو یک مقام نظامی است و قبلاً رئیس سازمان اطلاعات مرکزی (سیا) بود و در سفرش به خاورمیانه کشوری بهتر از عربستان به عنوان اولین کشور میزبان برای «اجرای دیپلماسی آمریکا» پیدا نکرد و پیامهای دونالد ترامپ را رساند.
آمریکا، عربستان را وادار به هزینه کردن به نفع منافع خود میکند
پومپئو با مقامات سعودی دیدار کرد و با «ادب و احترام» آنچه را که ترامپ «بی شرمانه» در جمع طرفدارانش در ایالت میشیگان میگفت، بازگو کرد:
"ما آنها (سعودیها) را وادار خواهیم کرد که هزینه کنند و هزینه کنند؛ زیرا در چگونگی هزینه کردن داراییهای خود سرگردان میمانند".
پومپئو در کنفرانس خبری مشترک با «عادل الجبیر» همتای سعودی خود تلاش می کرد که این واقعیت را مؤدبانه بیان کند و در همین راستا گفت:
"کشورهای خاورمیانه نباید منتظر بمانند که آمریکا به نمایندگی از آنها تروریسم را ریشه کن کند؛ بلکه خود این کشورها باید این بار را به دوش بکشند".
یک مقام آمریکایی عالی رتبه نیز که پومپئو را در سفر به خاورمیانه همراهی می کرد، در همین راستا گفت:
"رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که میخواهد کشورهای منطقه مشارکت فعال داشته باشند".
به عبارت بهتر: دولت دونالد ترامپ که معتقد است آمریکا در خاورمیانه هفت تریلیون دلار، «بیهوده»، هزینه کرده و «چیزی به دست نیاورده است»، نمی خواهد بیش از این هزینه کند؛ بنابراین برخی از کشورهای منطقه خاورمیانه که بدون حمایتهای آمریکا یک هفته هم نمیتوانند دوام بیاورند، باید هزینه این اقدامات را بپردازند. ترامپ نیز در سخنرانی خود در میشیگان به این مساله پرداخته بود.
عربستان به نحو احسن «دستورات ترامپ» را اجراء خواهد کرد و همۀ شواهد و قراین هم تاکنون مؤید این مدعا است.
به عنوان مثال، مایک پومپئو در پاسخ به سؤالی دربارۀ اعزام نیروهای سعودی به سوریه گفت:
"ما به زودی می نشینیم و دربارۀ این موضوع گفت وگو میکنیم. این مساله که چگونه می توانیم به نحو احسن تضمین کنیم که آمریکا به تنهایی در این زمینه کار نکند و کشورهای خلیج فارس در کنار ما باشند."
متقابلاً، ریاض قول و وعدههای بیشتری از آمریکا درباره مسالۀ مهمی به نام ایران خواهد شنید و مایک پومپئو در همین راستا گفت: "برخلاف دولت قبلی (آمریکا)، فعالیتهای ایران که از تروریسم حمایت میکند، از چشم ما دور نخواهد ماند و نمیخواهیم که تهران سلاح هستهای به دست بیاورد و توافقنامۀ هستهای با ایران امور فوق الذکر را تضمین نمیکند".
دشمنی وزیر خارجۀ جدید آمریکا با ایران
وزیر خارجۀ جدید آمریکا افزود: ما با متحدان اروپایی خود برای اصلاح توافقنامۀ هستهای همچنان همکاری خواهیم کرد.
پومپئو گفت، اگر توافقی حاصل نشود، رئیس جمهوری آمریکا گفته است که پا پس خواهد کشید.
آمریکا تهدید می کند که توافقنامۀ هسته ای را لغو خواهد کرد، تهدیدی که بخشی از استراتژی ضد ایرانی آمریکا است و عربستان نیز این ادعای آمریکا را تکرار می کند و نقش تحریک علیه ایران را ایفاء می کند.
عادل الجبیر در کنفرانس خبری از آنچه «تلاش های اصلاح توافقنامۀ هسته ای» نامید، حمایت کرد و خواستار ادعای منع همیشگی ایران از غنیسازی اورانیوم و بازرسی مداوم تأسیسات هستهای این کشور شد.
دیدگاه های مقامات عربستانی نشان می دهد که آنها می خواهند آمریکا در روز 12 مه 2018 شدیدترین برخورد را با ایران داشته باشد و منابع سعودیِ نزدیک به دربار می گویند که نظام ریاض از این می ترسد که فشارهای اروپا برای بازداشتن ترامپ از برخورد با ایران نتیجه بخش باشد و ریاض امکان دستیابی طرف های غربی و ایران به یک راه حل «میانه» را «بسیار محتمل» می داند.
ولی تصمیم رئیس جمهوری آمریکا هر چه باشد، واشنگتن در «دوشیدن» عربستان با بهره برداری از نگرانی ریاض از آنچه تهدیدهای ایران می نامد، موفق بوده است.
یمنی ها که عربستان آنها را نمونه ای از تهدیدهای ایران می داند، همزمان با سفر مایک پومپئو به عربستان هشت موشک بالستیک به سوی جازان در جنوب عربستان شلیک کردند.
تداوم ادعاهای نخنما شده ضد ایران
برایان هوک Brian Hook یکی از برجسته ترین مشاوران پومپئو در جمع خبرنگاران در ریاض مدعی شد:
"موشک هایی که به سوی جیزان شلیک شد، از ایران به دست جنبش انصار الله رسیده بود.
موشک های ایران زمان جنگ ها و بحران های خاورمیانه را طولانی می کند و امنیت و منافع اقتصادی ما را به خطر می اندازد."
هر چند اظهارات هوک، بیشتر، در راستای سیاست های آمریکا است تا عربستان ولی این اظهارت در حکم نشان دادن مجدد چراغ سبز به ریاض برای ادامه دادن به تجاوز خود در یمن است.
بنابراین این گفتۀ پومپئو که «راه حل سیاسی تنها گزینه برای تضمین امنیت و آرامش یمن است» چیزی بجز گفته ای گزاف و بیهوده نیست.
آمریکا همانگونه که به خونریزی ها در یمن بی توجه است، به بحران خلیج فارس هم که در آستانۀ دومین سال خود است، بی توجه است.
مایک پومپئو با وجود تأکید بر لزوم «وحدت کشورهای عرب حاشیۀ خلیج فارس» می گوید:
"آمریکا امیدوار است که کشورهای عرب حاشیۀ خلیج فارس به روش خودشان بحران خود را حل کنند."
این گفتۀ پومپئو نشان می دهد که آمریکا تصمیمی برای مداخلۀ جدی در بحران کشورهای عرب (حاشیۀ خلیج فارس) برای پایان دادن به این بحران ندارد بحرانی که از ژوئن 2017 آغاز شده است.
روزنامۀ نیویورک تایمز به نقل از مسئولی عالی رتبه در وزارت امور خارجۀ آمریکا گزارش داد که شاید مایک پمپئو این پیام را به سعودی ها رسانده باشد: «بس کنید».
مترجم: منوچهر مهدوي
133/120
بیشتر بخوانید:
فضا سازی وزیر خارجه امریکا علیه ایران در آستانه سفر ترامپ به عربستان/تحلیل
رایزنی های ولیعهد عربستان در واشنگتن ؛ ادامه باج گیری ترامپ زیر پوشش ایران هراسی/ تحلیل
گفتگوی تلفنی ترامپ با ولیعهدهای امارات و عربستان درباره ایران
تدارکات ترامپ برای چپاول بیشتر عربستان و تخیلات آل سعود/تحلیل