«غسان سلامه»، نماینده سازمان ملل در امور لیبی روز گذشته (27 اوت) در الجزایر با «احمد اویحیی»، نخست وزیر این کشور دیدار و درباره بحران لیبی گفتگو کرد.

«غسان سلامه» که شنبه گذشته برای سفری دو روزه وارد الجزایر شد، روز شنبه نیز با «عبدالقادر مساهل»، وزیر امور خارجه این کشور دیدار و گفتگو کرد.

سفر «غسان سلامه» به الجزایر هم از جهت نقش وی در امور لیبی و هم از جهت جغرافیای الجزایر سفری حایز اهمیت است.

«غسان سلامه» لبنانی که سومین فرستاده سازمان ملل در امور لیبی است، اواخر ژوئن 2017 توسط «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل به عنوان فرستاده جدید این سازمان در امور لیبی، جایگزین «مارتین کوپلر» آلمانی شد.

مهمترین اتفاقی که طی دو ماه فعالیت «غسان سلامه» درباره بحران لیبی رخ داد، توافقنامه پاریس میان فایز السراج، نخست وزیر دولت وحدت ملی و خلیفه حفتر، فرمانده ارتش ملی لیبی است.

مطابق این توافقنامه که در جولای گذشته با میانجی گری «امانوئل ماکرون»، رئیس جمهوری فرانسه و با نظارت غسان سلامه منعقد شد، فایز السراج و خلیفه حفتر برای پایان دادن به اختلاف های سیاسی و تلاش در جهت تشکیل دولت ملی در لیبی توافق کردند.

به نظر می رسد، اکنون غسان سلامه با سفر منطقه ای که الجزایر نیز یکی از مقاصد این سفر است، تلاش می کند همسایگان لیبی را برای اجرایی کردن توافقنامه پاریس و نقش آفرینی در جهت متقاعد کردن طرفین لیبیایی برای پایان دادن به تنش ها و اختلاف های درونی ترغیب کند.

سفر سلامه به الجزایر از بعد تاثیر جغرافیای این کشور در بحران لیبی نیز حایز اهمیت است.

اگرچه الجزایر مانند لیبی شاهد تظاهرات ضد حکومتی و ناامنی و خشونت های تروریستی نیست، اما الجزایر به واسطه همسایگی با لیبی از بحران و ناامنی های گسترده در این کشور تاثیر می پذیرد.

در همین راستا، غسان سلامه در دیدار با مقامات الجزایری گفت، الجزایر به دلیل داشتن حدود یک هزار کیلومتر مرز مشترک با لیبی، توجه خاصی به این کشور دارد.

با توجه به این موقعیت جغرافیایی، راهبرد الجزایر درباره بحران لیبی مهم است.

«عبدالقادر مساهل»، وزیر خارجه الجزایر در دیدار به غسان سلامه گفت، الجزایر از سیاست گفتگو میان طرفهای لیبیایی و تلاش های سازمان ملل برای حل این بحران حمایت می کند.

عدم تشکیل دولت ملی، مهمترین معضل لیبی

مهمترین معضل لیبی کنونی این است که با گذشت حدود 6 سال از مرگ «معمر قذافی»، دیکتاتور سابق، هنوز در این کشور دولت ملی تشکیل نشده است.

لیبی اکنون به طور همزمان شاهد دو دولت است: دولت مستقر در طرابلس به ریاست فایز السراج و دولت مستقر در شهر شرقی طبرق به ریاست عبدالله الثنی که خلیفه حفتر نیز از آن حمایت می کند. حضور همزمان دو دولت یکی از علل تشدید گسترش و خشونت در لیبی پساقذافی محسوب می شود.

موضوع مهم درباره بحران لیبی این است که این بحران برای کشورهای اروپایی اهمیت زیادی دارد، زیرا مستقیماً بر امنیت اروپا تاثیر دارد.

عناصر تروریستی می توانند از طریق لیبی وارد کشورهای اروپایی شده و امنیت این کشورها را تحت تاثیر قرار دهد.

در عین حال، موضوعاتی نظیر قاچاق کالا و انسان و آوارگان نیز از طریق لیبی بر امنیت اروپا تاثیر می گذارد.

از این رو، علاوه بر سازمان ملل و کشورهای هسمایه لیبی، برخی کشورهای اروپایی از جمله ایتالیا و فرانسه نیز در صدد هستند بحران لیبی سریع تر خاتمه پیدا کند، اما این تلاش ها تاکنون نتیجه نداشته است. 

سید رضی عمادی

116/110

بیشتر بخوانید:

درخواست رسمی لیبی از الجزایر برای آموزش گارد ریاست جمهوری لیبی

تاکید الجزایر بر حمایت از تلاش های بین المللی برای حل بحران لیبی