العربی الجدید- عادیسازی روابط با اسرائیل بنیامین نتانیاهو اصطلاحی است که پس از امضای توافقنامه صلح مصر با اسرائیل در سال 1979 به ادبیات مناقشه عربی – اسرائیلی وارد شد.
«عادل سلیمان» نویسنده و پژوهشگر مسایل راهبردی مصر در مقاله ای تحلیلی که در روزنامه قطری العربی الجدید منتشر شد، می نویسد، پس از امضای این توافقنامه صلح میان مصر با اسرائیل، این رژیم از سوی قاهره به رسمیت شناخته شد و روابط دیپلماتیک میان طرفین برقرار شد.
بدین ترتیب پرچم اسرائیل بر فراز سفارت این رژیم در قاهره به اهتزاز درآمد و به دنبال آن تفاهم نامه های امنیتی، اقتصادی و گردشگری نیز میان طرفین امضا شد.
همه این توافق ها در سطوح رسمی و در چارچوب توافق صلح امضا شده میان سران مصر و اسرائیل صورت گرفت در حالی که گروه های جامعه مدنی و سازمان های فرهنگی، اقتصادی و سندیکایی نه تنها با این توافقنامه مخالفت کردند بلکه با گذشت حدود 40 سال از امضای آن، با این توافقنامه مخالفند.
پس از امضای توافقنامه اسلو در سال 1993 میان سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) و رژیم صهیونیستی و سپس توافق صلح میان اردن با این رژیم در سال 1994، بار دیگر شاهد تکرار چنین رویدادی بوده ایم.
در ابتدای سال 2011 با آغاز تحولات کشورهای عربی، اسرائیل دریافت پیروزی انقلاب های عربی که با شعارهای آزادی، دموکراسی و حاکمیت مردمی آغاز شده بود، برای این رژیم خطرناک خواهد بود.
اسرائیل در واکنش به این تحولات سکوت اختیار کرده و برای آغاز درگیری های احتمالی میان جریان های انقلاب های عربی که هر یک شعارهایی طلایی و رمانتیک سر می دادند و نیز فعالیت جریان های ضد انقلاب، در انتظار نشست تا این که جریان های ضد انقلاب، نسیم انقلاب های عربی را در هم شکست.
پس از آن با ظهور ناگهانی گروه تروریستی داعش در عراق و سوریه و اعلام تشکیل «دولت اسلامی»، شیپور جنگ با تروریسم به صدا درآمد. سپس گروه های تروریستی که پرچم جهاد به دست داشتند با جریان های میانه رو اسلام سیاسی، به طور تعمدی در یک رده قرار گرفته و منطقه عربی به سبب وقوع جنگ ها و درگیری های مختلف، دچار تنش و بحران شدید شد.
این بحران مناطق مختلف مانند عراق، سوریه، لیبی، یمن و شبه جزیره سینا در مصر را فراگرفت و پس از آن، بحران میان عربستان سعودی، امارات، بحرین و مصر با قطر و مشکلاتی مانند ساخت سد النهضه در اتیوپی و کاهش سهمیه آب مصر از رود نیل ظاهر و اختلاف مصر و سودان بر سر منطقه مرزی حلایب و شلاتین، شکل جدی تری به خود گرفت.
در چنین فضای پر تنشی، ناگهان جنایت قتل فجیع «جمال خاشقجی» روزنامه نگار عربستانی در کنسولگری ریاض در استانبول در شرایطی مبهم رخ داد و با گذشت چندین روز، عربستان به قتل خاشقجی و بازداشت عاملان این جنایت و بازجویی از آنها، اذعان کرد.
وقوع این حادثه، بیانگر عمق فاجعه ای است که برخی رژیم های عربی منطقه با آن مواجهند و نیز رنجی را که ملت های منطقه به سبب نقض حقوق بشر متحمل می شوند، آشکار می کند.
همه این شرایط میزان ضعف رژیم های عربی و فقدان مشروعیت و حمایت مردمی آنها و در نتیجه نیاز این رژیم ها به دریافت حمایت خارجی به ویژه حمایت آمریکا را برملا ساخت.
اسرائیل خیلی زود به این حقیقت پی برد و برای ارائه خدمات به رژیم های عربی در این زمینه، اعلام آمادگی کرد.
اسرائیل با هماهنگی کامل با دولت «دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا و اعضای کابینه وی که از حامیان صهیونیسم هستند، تحرکات خود را آغاز کرد.
بر این اساس، تصرف ثروت کشورهای عربی هدف ترامپ بود و اسرائیل نیز در جهت تقویت موجودیت خود و وادار کردن کشورهای منطقه به پذیرش این رژیم به عنوان یکی از کشورهای منطقه ای و پایان دادن به تفکر تاریخی دشمنی با اسرائیل و نزاع عربی- اسرائیلی، گام برداشت.
پس از آن مساله برقراری صلح میان کشورهای عربی با همسایه اسرائیلی آنها و نیز ظهور دشمن شرور مشترک آنها یعنی ایران، مطرح و این گونه القا شد که همکاری با اسرائیل، به سود کشورهای عربی خواهد بود.
موضوع فلسطین نیز به مساله ای قابل قابل حل تبدیل شد. فلسطینیان ساکن کرانه باختری رود اردن در صلح زندگی کرده و دارای حکومتی خودمختار خواهند بود می توانند با اردن ارتباط داشته باشند و فلسطینیان ساکن باریکه غزه نیز در صلح و در سایه آتش بس طولانی مدت و لغو محاصره این منطقه و داشتن ارتباط با مصر، می توانند به زندگی خود ادامه دهند.
قدس نیز پایتخت ابدی اسرائیل خواهد بود اما مسلمانان نیز می توانند به زیارت مسجد الاقصی آمده و در آنجا نماز برپا کنند؛ مشکل آوارگان فلسطینی و حق بازگشت آنها نیز حل می شود و آوارگانی که قصد بازگشت به سرزمین خود را دارند، می توانند به کرانه باختری رود اردن و یا باریکه غزه بازگردند.
اسرائیل دریافته است که اجرای هر گونه توافقنامه با رژیم های عربی و حکام آنها، به بقای این رژیم ها و حکامشان بستگی دارد زیرا از نظر ملت های عربی، رژیم اشغالگر صهیونیستی دشمن آنهاست.
این بار اسرائیل در تلاش برای تکرار تجربه عادیسازی روابط با کشورهای عربی، به طور مستقیم ملت ها را مخاطب قرار داده است و از ابزاری بسیاری تاثیرگذار بر ملت ها یعنی ورزش استفاده کرده است.
در شرایط بحرانی منطقه به ویژه منطقه خلیج فارس و عربستان سعودی، اسرائیل برای عادیسازی فوری روابط با کشورهای حوزه خلیج فارس اقدام کرده و تیم ورزشی این رژیم به ریاست وزیر فرهنگ و جوانان اسرائیل برای شرکت در مسابقات قهرمانی جودو، راهی ابوظبی شد.
مدال قهرمانی یکی از ورزشکاران اسرائیلی این مسابقات در حالی به وی اعطا شد که پرچم اسرائیل نیز بالا برده شد و سرود ملی این رژیم پخش شد و وزیر فرهنگ و جوانان صهیونیستی نیز اشک ریخت.
اما بازدید این وزیر اسرائیلی به همراه گروهی از اعضای حکومتی امارات از مسجد شیخ زاید که یکی از بزرگ ترین مساجد ابوظبی و منطقه به شمار می رود، قابل توجه است.
این وزیر صهیونیستی با نادیده گرفتن مسجد الاقصی که سومین مسجد بزرگ منطقه است، مسجد شیخ زاید را پس از حرمین شریفین، سومین مسجد بزرگ منطقه دانست.
قطار عادی سازی روابط به سرعت به سمت دوحه حرکت کرد و دیگر تیم ورزشی اسرائیل با لباس های ورزشی و پرچم اسرائیل و سرود ملی خود برای شرکت در مسابقات ژیمناستیک، وارد این شهر شدند و چند روزی را در دوحه خواهند گذراند.
قطار عادی سازی روابط این بار «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و همسرش را به همراه یک هیات عالیرتبه امنیتی به عُمان برد تا با سلطان قابوس، حاکم این کشور مذاکرات رسمی انجام دهد.
این در شرایطی است که وزیر امور خارجه عمان اظهار داشت، مانعی برای سفر نتانیاهو به مسقط وجود ندارد زیرا وی نخست وزیر یکی از کشورهای خاورمیانه است.
پس از آن نتانیاهو در تماس با ترامپ از وی خواست تا به خاطر قتل خاشقجی، علیه بن سلمان و عربستان تدابیر شدیدی اتخاذ نکند زیرا این کشور عامل مهمی برای مقابله با ایران است.
این بار طرح رژیم صهیونیستی برای عادیسازی روابط با کشورهای عربی آن هم در منطقه خلیج فارس که مرکز ثقل عربی است، با موفقیت اجرا نخواهد شد و ملت های عربی این لقمه را فرو نخواهند داد و همچنان در مقابل این رژیم استقامت می کنند.
مترجم: سیده زهرا محب احمدی
بیشتر بخوانید:
امیرعبداللهیان: دیدار نتانیاهو با سلطان قابوس قابل توجیه نیست
بیانیه جریان الوفای بحرین در محکومیت سفر نتانیاهو به عمان
نتانیاهو برای سفر به عمان از آسمان عربستان بحرین و اماراتعبور کرد + نقشه