"هیثم الغزلان" در مقالهای که روز چهارشنبه در پایگاه العهد منتشر شد، نوشت: گروه های فلسطینی این بار در مسکو، پایتخت روسیه گرد هم آمدند تا درباره مسائل فلسطین گفت و گو کنند.
یکی از تحلیل گران سیاسی این گفت وگوها را "راهبردی" توصیف کرده اما حقایق بیانگر آن است که نتایج این گفت و گوها عادی بوده است، نکته جدیدی در آن وجود ندارد و شاید حتی نتایج آن کم اهمیت تر از گفت و گوهای متعددی بوده که در قاهره، دوحه، مکه و صنعاء برگزار شده است؛ بویژه آنکه پرونده آشتی ملی از برنامه این گفت و گوها حذف شده و بحث و گفت ها تنها بر سر تاکید بر مشترکات متمرکز بود.
البته این مسائل از ارزش "گفت وگو" میان گروه های فلسطینی و طرفی که گروه ها را به این گفت و گوها فراخواند، نمی کاهد. اما نکته قابل توجه این که هیات اعزامی جنبش "جهاد اسلامی" فلسطین از امضای بیانیه صادره در پایان گفت وگوها در مسکو اجتناب و طی گفت و گوها بر ضرورت پیگیری و ادامه دیدارهای آشتی ملی در قاهره و احترام به توافقاتی تاکید کرد که در گذشته به امضای گروه های فلسطینی رسیده است.
موضع هیات اعزامی جهاد اسلامی به مسکو در خصوص اجتناب از امضای بیانیه نشست یاد شده موضعی طبیعی بوده است. "محمد الهندی" رئیس هیات اعزامی جنبش جهاد اسلامی به مسکو و نیز "احسان عطایا" عضو این هیات، در بیان دلایل اجتناب از امضای بیانیه یاد شده، تصریح کردند، اول اینکه بیانیه فاقد بندی در خصوص تشکیل دولت مستقل فلسطین در مرزهای چهارم ژوئن سال 1967 است و دلیل دیگر اینکه از سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) به عنوان تنها نماینده قانونی یاد شده است؛ بدون آنکه بر ضرورت تغییر در ترکیب این سازمان و توسعه آن طبق توافقنامه سال 2005 قاهره تاکید شده باشد.
جنبش جهاد اسلامی از امضای بیانیه اجتناب کرد و در این موضع گیری هیچ گونه ملاحظه کاری صورت نداد؛ همان اقدامی که در قبال سند تبادل اسرای در ماه می 2006 انجام داد. اعضای ارشد این جنبش در تصریحات و عملکرد خود با شفافیت عمل می کنند و پیوسته از ورود به بازی دور زدن در حلقه تو خالی و گفت و گوهای بی نتیجه اجتناب می کنند؛ آنهم در زمانیکه تدابیر سخت و مجازات گونه علیه اسیران، مجروحان و خانوادههای شهدا همچنان ادامه دارد.
اینگونه گفت و گوها تقریبا بی نتیجه در حالی از سوی برخی گروه های فلسطینی در جریان است که اسرائیل بی وقفه در حال ادامه طرح های یهودی سازی اراضی فلسطینی با هدف اشغال بخش های بیشتر فلسطین و ممانعت از تشکیل کشور متحد فلسطینی است.
چنین تحرکاتی از سوی گروه هایی که اعضای ارشد آنان معتقدند هیچ جایگزینی به جز مذاکرات برای مذاکرات وجود ندارد، در واقع سیاستی برنامه ریزی شده است که رژیم اشغالگر اسرائیل و دولت آمریکا طراح اصلی آن هستند؛ سیاستی که هدف از آن فراهم شدن زمینه اجرای طرح "معامله قرن" (عادی سازی روابط با اسرائیل)، قانون یهودی شدن اسرائیل، تثبیت یهودی شدن قدس و توسعه شهرکهای صهیونیست نشین در کرانه باختری است.
در حالی که برخی گروه های فلسطینی به مذاکره و گفت و گو مشغول هستند، اسرائیل در راستای عادی سازی روابط با کشورهای عربی و آفریقایی و تقویت ائتلاف ضد ایران تلاش می کند. برگزاری کنفرانس ورشو در همین راستا و در اصل با هدف تقویت ائتلاف ضد ایران و نیز اجرای طرح آمریکایی "معامله قرن" برگزار می شود؛ طرحی که عملا با به رسمیت شناخته شدن قدس به عنوان پایتخت واحد اسرائیل از سوی آمریکا، تلاش برای سلب حق بازگشت آوارگان فلسطینی از طریق قطع کمک های آمریکا به آژانس امداد و کار یابی برای آوارگان فلسطینی (آنروا) و کاهش شمار آوارگانی که حق دارند به وطنشان باز گردند، تعطیلی دفتر ساف در واشنگتن، قطع کمک های آمریکا به تشکیلات خودگردان فلسطین کلید خورده است.
این مسائل ملت فلسطین را در برابر چالش های بزرگی قرار می دهد. رویارویی با این چالش ها اما اتحاد همه اقشار و گروه های فلسطینی را می طلبد. در سایه اینگونه تلاش های اسرائیل و آمریکا برای پیشبرد اهداف توسعه طلبانه خود در منطقه، گروه های فلسطینی هممچنان مشغول پرونده آشتی ملی و محاصره هستند. این در حالیست که تلاش های اسرائیل و همپیمان این رژیم، پیامدهای خطرناکی برای حال و آینده قضیه فلسطین و نیز زندگی تک تک شهروندان فلسطینی دارد.
با وجود نقش مهم و تاثیر بسزای طرفی که خواستار گفت و گو در مسکو شد، درعرصه بین المللی و عرصه فلسطین و نیز با توجه به اوضاع کنونی در فلسطین و بحران ها و پیامدهای این بحران ها، انتظار می رفت این دور از گفت و گوها با موفقیت بیشتر و نتایج بهتری به پایان رسد اما این نشست نیز با همان نتایج مشابه نشست های قبلی به پایان رسید و پیشرفتی در قضیه پایان دو دستگی های داخلی فلسطین حاصل نشد؛ چرا که پایان دو دستگی ها و وحدت دوباره گروه های فلسطینی توافق بر سر یک طرحی ملی فلسطینی و برنامه کاری دقیق را می طلبد. اما آنچه اتفاق افتاد اداره بحران در دایره ای توخالی و تکرار دوری بی پایان بود. 118/114
مترجم: محبوبه جعفری
بیشتر بخوانید:
رایزنی ابومازن در عربستان درسایه طرح معاملهقرن/ تحلیل
گزارش: همايش مخالفت با طرح معاملهقرن در قاهره
گزارش: تظاهرات فلسطینیان در محکومیت طرح «معاملهقرن»